Koronavirüs Bitecek mi? Geliştirilen Koronavirüs İlaçlar ve Aşıları Ne Aşamada?
Koronavirüs dünya genelinde 2 milyondan fazla kişiye bulaştı. Birçok devlet virüsün yayılmasını önlemek için vatandaşlarına evlerinden çıkmamaları tavsiyelerinde bulundu. Dünya genelinde milyonlarca kişi de evine kapandı.
Evine kapanan milyonlar tekrar eski hayatlarına dönebilmek için uzmanlardan ve bilim insanlarından gelecek olan ilaç/aşı haberini bekliyor. Peki koronavirüs ilaç ve aşısı ne aşamada? İşte tüm cevaplar…
İlaç/Aşı Geliştirme Aşamaları Nasıl İlerliyor?
Bir hastalık için ilaç üretme öncelikle 4 ana aşamadan meydana geliyor. Bu aşamalar keşif ve araştırma, preklinik çalışmalar, klinik çalışmalar ve tedavi onayı olarak adlandırılıyor.
- Keşif ve Araştırma
Bir aşı ve ilacın ilk üretim aşaması olarak karşımıza çıkan keşif ve araştırmada bilimsel bilgiye dayalı kimyasallar üretiliyor. Üretilen kimyasaların adaylara sunulması için belirli tarama metodları uygulanıyor.
- Preklinik Çalışmalar
Bu aşamada hayvanlar ve hücre kültürlerinde üretilen kimyasalların farmakokinetik/dinamik özelliklerine bakılıyor. İnsanlar üzerinde kullanılacak ilaç dozları preklinik çalışmalarla ortaya çıkıyor.
- Klinik Çalışmalar
Klnik çalışmalarda sağlıklı kişiler üzerinde doz analizleri ve yan etkiler ölçülüyor. Ardından ilacın hastalığı kişi üzerinde yenip yenemediğine bakılıyor.
- Tedavi Onayı
Bir ilacın buluşunda son aşama olan tedavi onayında bulunan ilacın ruhsatlandırılması ve üretimi yapılıyor. Üretimi yapılan ilaç dağıtıma çıkıyor ve kullanıma sunuluyor.
Tüm bu aşamaların tamamlanması ise bazı durumlarda seneleri alabiliyor. Aynı zamanda bir ilacı üretmek için firmalar yüz milyonlarda dolar harcama yapıyor.
Koronavirüs İlacı/Aşısı Hangi Aşamada?
Dünya genelinde 68 laboratuvarda 85’e tane koronavirüs ilacı çalışması bulunuyor. Bu ilaçların %70’i keşif aşamasında, %20’si preklinik aşamasında, %10’u ise klinik aşamasında. İlaçların ortaya çıkması için yine de uzunca bir süre gerekiyor. İlaç bulunsa dahi kitlelere uygulanması zaman gerektiriyor. Bu nedenle bilim insanlarının bir kısmı var olan ilaçlar üzerinde denemeler yapıyor. Halihazırda ruhsat alan ilaçlar üzerinde çeşitli denemeler yapılıyor. Bu ilaçlar arasında SARS, MERS, grip ve HIV ilaçları bulunuyor. Örneğin Tayland koronavirüs hastalarına karşı grip ve HIV ilaçlarının karışımı ile tedavi süreci oluşturmuştu.
Çinli bilim insanlarının virüs çıktığı andan itibaren genetik kodunu hızlıca bulmuştu. İlaç üretiminde bu buluşun süreci hızlandıracağı ifade edildi.
Koronavirüs Aşısı Virüsü Tamamen Yok Edecek mi?
Bilim insanları ilk etapta aşının/ilacın daha hızlı olabilmesi için vücutta etkisini daha önce kanıtlamış kimyasalları bir araya getirmeye çalışıyor. Bu nedenle geliştirilen ilacın/aşının virüsü yok etmeye yönelik değil, virüsün çoğalmasını, hücrelere girmesini engellemeye ve kişilerin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik olduğu ifade ediliyor.
Koronavirüs İçin Klinik Aşamada Olan İlaçlar Ne Durumda?
Devletler koronavirüs hastaları için çeşitli tedavi yöntemleri uyguluyor. Çin ve Amerika daha önce SARS ve MERS salgınında kullanılan Remdesivir ilacını deniyor. Kısa süreli etkisi bulunan ilacın sonuçları şu an için bilinmiyor.
Bununla birlikte ABD’li bilim insanları koronavirüse karşı mikro iğneli aşı geliştirildiğini de duyurdu. Aşı bir bant üzerinde bulunan mikro iğneler sayesinde vücuda uygulanıyor ve herhangi bir iz bırakmıyor. Fareler üzerinde yapılan deneylerde vücudun virüsü yok etmek için yeterli antikoru ürettiği ortaya çıktı.
Koronavirüs ilacıyla ilgili bir haber de Avustralya’dan geldi. Daha önce hayvanlarda da kullanılan parazit öldürücü Ivermectin adındaki ilacın antiviral etkisi nedeniyle koronavirüs hücrelerini 48 saat içerisinde etkisiz hale getirdiği açıklandı. Bu haber ilaç bekleyenlere umut oldu.