Koronavirüs ve Mevsimsel Alerji Arasındaki Fark Nedir?
SARS-CoV-2 virüsünün sebep olduğu koronavirüs hastalığı, 2019 yılının son çeyreğinde Çin'de ortaya çıkan ve hızla yayılan bir çeşit salgın hastalıktır. Türkiye'de dahil olmak üzere hemen her ülkede kendini gösteren bu virüs, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 11 Mart 2020'de pandemi ilan edilmiştir.
Baharın gelmesiyle giderek artış gösteren mevsimsel alerjik reaksiyonlar, koronavirüs enfeksiyonundaki semptomlarla olan benzerliğinden dolayı bazı bireylerde korku ve paniğe neden olmaktadır. İçeriğimizde son dönemlerde birçok kişi tarafından sıkça merak edilen koronavirüs ile mevsimsel alerji arasındaki farklılıklardan bahsedeceğiz.
Koronavirüs (COVID-19) ve Mevsimsel Alerji Arasındaki Fark
Hava değişimleriyle birlikte birçok kişide mevsimsel alerjiye bağlı bazı semptomlar görülmektedir. Genellikle polen, küf, toz, ilaç ve gıdalara bağlı olarak gelişen alerjik reaksiyonlar, baharın gelmesiyle beraberinde mevsimsel alerjileri de ortaya çıkartmaktadır. Bahar alerjisi veya mevsimsel alerjik rinit olarak adlandırılan bu durum sık sık koronavirüsle karıştırılır.
İşte mevsimsel alerji ve koronavirüsü ayırt eden belirtiler:
1. Nefes Darlığı
Koronavirüste nefes darlığı sıkça görülürken mevsimsel alerjide böyle bir durum söz konusu değildir. Mevsimsel alerji solunum yollarını etkilemez ancak koronavirüs akciğeri hedef alabilir ve ciddi semptomlara neden olabilir. Göğüs ağrısı ve nefes darlığı bunlardan biridir.
2. Öksürük
Koronavirüste öksürük sıkça görülmektedir. Birçok hasta koronavirüsün ilk belirtilerini öksürükle görür ve hastalık öksürük yoluyla etrafa yayılan damlacıklarla bulaşır. Mevsimsel alerjide ise öksürük çok nadir görülür. Eğer alerji kişiyi çok etkilemişse biraz öksürük olabilir ancak bu çok rahatsız edici değildir.
3. Hapşırma ve Burun Akıntısı
Mevsimsel alerjinin en önemli ve ilk belirtisi hapşırma ve burun akıntısıdır. Çünkü burun kanalları vücudun alerji olduğu maddeye böyle tepki verir. Koronavirüste ise burun akıntısı ve hapşırma mevsimsel alerjideki kadar çok görülmez. Omicron gibi bazı varyantlarda bu durum daha sık görülür.
4. Ateş
Ateş koronavirüs ve mevsimsel alerjiyi ayırt edebilecek en önemli belirtidir. Çünkü ateş sadece koronavirüs hastalarında yükselir, mevsimsel alerji ateşe neden olmaz. Eğer ateşiniz varsa ve koronavirüsten şüpheleniyorsanız şüpheniz büyük ihtimalle doğrudur. Kısa sürede test yaptırmanız gerekir.
5. Vücut Ağrısı
Mevsimsel alerji tüm vücudu etkileyecek bir belirti göstermez ve vücut ağrılarına neden olmaz. Koronavirüs ise sıklıkla vücut ve kas ağrılarına neden olur. Bu belirti de iki rahatsızlığı birbirinden ayırmak için çok önemlidir.
6. İshal
İshal koronavirüste yaşanabilen bir belirtidir ancak mevsimsel alerjide ishal görülmez. Eğer diğer belirtilere ek olarak ishal de ortaya çıktıysa büyük ihtimalle koronavirüse yakalanmış olabilirsiniz.
Koronavirüs ve Mevsimsel Alerji Nedenleri Nelerdir?
Türkiye genelinde havaların ısınmasıyla beraberinde görülen sıcaklıklar; cadde, sokak ve bahçelerin rengarenk çiçeklenmesine ve beraberinde havada polen yoğunluğu oluşturmasına neden olmaktadır. Tipik olarak her mevsim geçişinde görülen alerjik reaksiyonlar her yıl olduğu gibi bu yılda bireylerde farklı semptomlar göstermektedir.
Mevsimsel Alerji, insan vücudunun zararlı olmayan maddelere karşı verdiği abartılı cevaplar olarak tanımlanmaktadır. Ülkemizde bahar alerjisi olarak da bilinen mevsimsel alerjiler üst solunum yollarına girdiğinde alerjik rinit (saman nezlesi), gözlere girdiğinde alerjik konjoktivit, akciğerlere girdiğinde astım, ciltte temas ettiğinde egzama, ürtiker veya kontak dermatit yaratmaktadır.
Mevsimsel alerjiler genellikle mevsim değişikliklerine bağlı olarak gelişen ve en yoğun bahar aylarında görülen bir çeşit alerji türüdür. Mevsimsel alerjiye sebep olan durum, immün sistemin vücudumuzu bakteri ve virüs gibi mikroplara karşı korumaktadır ancak bu sistem bazen zararlı olmayan maddelere karşıda savunma aldığında alerji ortaya çıkmaktadır.
Koronavirüs ise dünya genelindeki bir virüs salgınıdır. Mevsimsel alerjideki gibi mevsimlere göre şiddetlenip azalmaz ve salgın sürdüğü sürece her dönem görülebilir. İnsandan insana bulaşan bu hastalık, damlacık ve hava yoluyla vücuda girer. Ardından vücutta kas ağrısı, ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi belirtilere neden olur.
Çoğu kişi (yaklaşık %80) özel bir tedaviye ihtiyaç duymadan iyileşmektedir. Nadir olarak bu hastalık ağır seyredebilir ve hatta ölümcül olabilir. Yaşlılar ve başka sağlık sorunları (astım, diyabet veya kalp hastalığı gibi) olan kişilerin koronavirüs hastalığını ağır geçirme olasılığı daha yüksek olabilir.
Covid alerji tetikler mi?
Alerjik hastalıkların koronavirüs riskini artırmadığı bilinmektedir. Ancak alerjisi olanlar ellerini sıklıkla burnuna ve gözüne götürebilmektedir. Bu davranış dışarıda ve kalabalık alanlarda yapıldığında koronavirüse yakalanma ihtimali artabilir. Alerjik kişilerin ellerini temiz tutmakta daha dikkatli olmaları önerilir.
Alerji bağışıklık sistemini etkiler mi?
Alerji bağışıklık sisteminin verdiği bir cevaptır yani alerjide bağışıklık sistemi de etkilenir. Bu durum bağışıklık sisteminin bozuk çalışması nedeniyle ortaya çıkar. Vücut alerjenlere karşı antikor üretmeye başlar. Düzgün çalışmayan bağışıklık sistemi mikroplara karşı olması gereken tepkiyi veremeyebilir.
Covid belirtileri arasında burun akıntısı var mı?
Koronavirüs belirtileri arasında burun akıntısı da bulunmaktadır ancak bu daha nadir görülen bir belirtidir. Burun akıntısı genelde grip, nezle ve mevsimsel alerjide görülür. Omicron gibi farklı koronavirüs varyantlarında ise burun akıntısına sıklıkla rastlanır. Belirtiler dikkate alınmalı ve test yaptırılmalıdır.
Korona da burun kaşıntısı olur mu?
Koronavirüste burun kaşıntısına pek sık rastlanmaz. Bu belirti genelde mevsimsel alerjilerde meydana gelir. Çünkü burun hassaslaşır ve alerjiye karşı tepki verir. Burun kaşıntısı ile birlikte burun akıntısı ve hapşırma gibi belirtiler de ortaya çıkar. Gözlerde de sulanma ve yaşarma görülür.
Hangi vitaminler alerjiye iyi gelir?
Alerjiye karşı bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamini kullanılabilir. Portakal ve mandalina gibi meyvelerden doğal C vitamini alarak bağışıklığı güçlendirebilir ve alerji, grip ve nezle gibi rahatsızlıkların yaşanma riskini düşürebilirsiniz. Alerjiden en iyi korunma yolu alerji ilaçlarını kullanmaktır. Bu ilaçlar özellikle bazı mevsimlerde alerjik kişileri son derece rahatlatır.