COVID-19: Koronavirüs Nasıl Bu Kadar Kolay Yayılıyor?

Araştırmacılara göre COVID-19 pandemisinin neden bu kadar kolay yayıldığının cevabı..
COVID-19: Koronavirüs Nasıl Bu Kadar Kolay Yayılıyor?

Yeni koronavirüs (COVID-19) enfeksiyonu tüm dünya çapında 6 milyondan fazla kişiyi enfekte ederken 400 binden fazla kişinin ölümüne sebep oldu. Araştırmacılar 2019 yılının son çeyreğinde ortaya çıkan bu koronavirüsün neden bu kadar çabuk yayıldığı ve nasıl bu kadar kolay enfekte olabildiği üzerinde çalışmalarını devam ettiriyor.


Koronavirüs (COVID-19) Neden Bu Kadar Kolay Yayılıyor?

Koronavirüs Neden Bu Kadar Kolay Yayılıyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ilk olarak 2019 yılının son çeyreğinde Çin'in Wuhan kentinde ki bir balık ve et pazarında ortaya çıkan ve 2020 yılının ilk çeyreğinde kıtalar arası yayılım gösteren yeni koronavirüsü (COVID-19) pandemi olarak ilan etmişti. Salgının pandemi olarak ilan edilmesinin temel sebebi toplumda panik ve kargaşaya sebep olmak değil, ülkelerin bu konuda bilinçli davranması gerektiğini hatırlatmaktır.

Koronavirüs (COVID-19) Neden Bu Kadar Kolay Yayılıyor

T.C Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere birçok sağlık kuruluşu virüse karşı almamız gereken önlemler hakkında düzenli olarak bilinçlendirme ve hatırlatmalar yapıyor. Virüs solunum yolları enfeksiyonuna bağlı olarak geliştiğini ve enfekte nesnelerle temas ya da solunum yoluyla kolayca bulaştığını biliyoruz. Peki ya koronavirüsler ortaya çıkışından kısacık bir süre sonra nasıl oldu da tüm dünyayı sardı? Koronavirüs insandan insana nasıl bu kadar kolay yayıldı? İşte sorunun cevabı..

Koronavirüs (COVID-19) Neden Bu Kadar Kolay Yayılıyor

SARS-CoV-2 virüsünün sebep olduğu yeni koronavirüs, ortaya çıkmasından kısa bir süre sonra dünya çapında 200'den fazla ülkede 2.000.000'u aşkın kişiyi COVID-19 hastalığına yakalanmasına sebep olmuştur. Bu sonuç koronavirüsün kısa sürede ne kadar hızlı bulaşabildiğini göstermektedir. Araştırmacılar bu son derece bulaşıcı virüsün doğasını anlamak için SARS olarak bilinen şiddetli akut solunum sendromunun etken maddesi SARS koronavirüsü (SARS-CoV) ile karşılaştırmalar yapmaktadır. Bu sonuç koronavirüsün kısa sürede ne kadar hızlı bulaşabildiğini göstermektedir. Araştırmacılar bu son derece bulaşıcı virüsün doğasını anlamak için SARS olarak bilinen şiddetli akut solunum sendromunun etken maddesi SARS koronavirüsü (SARS-CoV) ile karşılaştırmalar yapmaktadır. 

SARS-CoV ve SARS-CoV-2 aynı genomik dizinin %86'sını paylaşmaktadır. 21. yüzyılın ilk salgını olarak kabul edilen SARS, hızlı bir şekilde kıtadan kıtaya yayılarak 8 ayda 8.000'den fazla enfeksiyona neden olmuştu. Vakalarda ki ölüm oranı %10 olarak açıklanmıştı. Tüm bunların yanında SARS-CoV-2 yani yeni koronavirüse sebep olan virüse yakından baktığımızda bu virüsün çok daha hızlı yayıldığını görebiliriz. Kasım 2002- Temmuz 2003 tarihleri arasında  yaşanan SARS salgınında 8 ay içerisinde 8.422 vaka ve 916 ölüm görülmüştü. 2019 yılının sonunca çıkan SARS-CoV-2 virüsü ise yaklaşık 4 ay içerisinde 2.000.000'dan fazla vaka ve 150.000'i aşkın ölü sayısına ulaşmıştır. Peki ya koronavirüsü bu kadar bulaşıcı yapan ne?

Koronavirüs (COVID-19) Neden Bu Kadar Kolay Yayılıyor

Spesifik olarak, birkaç genetik çalışma virüsün mikroskobik yapısını, yüzeyinde önemli bir proteini ve insan hücrelerinde topluca virüsün neden bu kadar kolay saldırabileceğini ve yayılabileceğini açıklayan bir reseptörü araştırmıştır.Spesifik olarak, birkaç genetik çalışma virüsün mikroskobik yapısını, yüzeyinde önemli bir proteini ve insan hücrelerinde topluca virüsün neden bu kadar kolay saldırabileceğini ve yayılabileceğini açıklayan bir reseptörü araştırmıştır. Bununla birlikte SARS-CoV-2, hücre reseptörlerine karşılık gelen başak proteininden en az 10 kat daha sıkı bağlanmasına izin veren spesifik bir yapıya sahiptir.


Dikenli istilacılar!

Koronavirüs (COVID-19) Neden Bu Kadar Kolay Yayılıyor

Koronavirüsler bir hücreyi enfekte etmek için spesifik olarak hücre zarına bağlanan bir "başak" proteini kullanırlar. Yapılan araştırmalar yeni koronavirüsün (SARS-CoV-2) geometrik analizini incelediğinde proteinin üzerinde furin adı verilen enzimin yer aldığını göstermiştir. Bu durum son derece önemli çünkü furin enzimi akciğer, karaciğer ve ince bağırsak dahil olmak üzere birçok insan dokusunda bulunmaktadır. Bu da virüsün birden fazla organa saldırma potansiyeline sahip olduğu anlamına geliyor. 

Not: Furin, insanlarda FURIN geni tarafından kodlanan bir enzimdir. Bazı proteinler ilk sentezlendiklerinde etkin değildirler ve aktif olabilmeleri için bölümleri çıkarılmalıdır. Furin bu bölümleri ayırır ve proteinleri aktive eder.

Önerilen İçerik: Koronavirüs Kaç Derecede Yok Olur?

Neoldu.com

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum