Koronavirüse Karşı Alınan Önlemlerin Püf Noktaları! İşte Koronavirüse Karşı Uzman Doktor Tavsiyeleri
Nasıl önlemler alınmalı? Bu sorunun cevabı birçok uzman tarafından halkı aydınlatmak için verilmeye çalışılıyor. Peki burada ana başlıklar nelerdir?
İzolasyon: Yani evde kal…
Dışarı çıkıldığında maske kullanımının öneminden bahseden Uzm. Dr. Nur Topcu, her ne kadar maskenin korumaz dense de, kimin ne taşıdığının bilinmediği bu durumda herkesin kendisini taşıyıcı gibi düşünmesi gerektiğini vurguladı.
DSÖ’nün (Dünya Sağlık Örgütü) son yayınladığı bildiride maske önerdiğinin altını çizen Uzm. Dr. Nur Topcu, maskenin doğru kullanıldığı takdirde virüsün bulaşma sayısını azaltabileceğini, bu nedenle bağışıklık geliştirme şansının da daha fazla olabileceğini belirterek, mutlaka toplu yerlerden uzak durmanın da çok önemli olduğunu dile getirdi.
Sosyal mesafeyi koruyalım.
Dr. Nur Topcu, on dakika ve üzeri temaslarda bulaşma riskinin arttığını ifade etti.
Hijyen tedbirleri: Öncelikle elleri en az 20 saniye sabunla sık sık yıkamak gerektiğine dikkat çeken Dr. Nur Topcu, dışarıda giyilen elbiseleri her seferinde yıkamak gerektiğine de değindi. Ayrıca, marketten alınan paketleri sabunlu ya da antiseptikli mendillerle, bezlerle silmenin çok önemli olduğunu anlatan Dr. Nur Topcu, kapı kolları, asansör düğmeleri gibi sık temas edilen yerlere de kesinlikle dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Sık sık banyo yapılmasını da öneren Dr. Nur Topcu, virüsün gaita ile atılabildiğinin göz önünde bulundurulmasını, tuvalet kapakları kapatılarak sifonun çekilmesine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?
Bağışıklık sistemimizi güçlendirmenin büyük önem taşıdığı bu dönemde bazı başlıklara özellikle dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
1. Beslenme: Doğru mevsime uygun ve renkli beslenmeye dikkat edilmelidir. Mümkünse gluten ve şekerden uzak durmak, alkali besinler tüketmek fermente gıdalar almak bağışıklığı destekleyecektir.
2. Uyku: Düzenli, yeterli ve kaliteli uyku bağışıklığımızın zayıflamasını engelleyecektir.
3. Stres yönetimi: Aşırı duygusal stres, kaygı, endişe, panik hallerinde stres hormonları aktive olacağından bağışıklık üzerinde olumsuz etki edeceklerdir Bu nedenle sakin olmalıyız.
4. Takviye Ürünler: Bazı vitamin ve mineralleri dışarıdan almak bağışıklığımızı güçlendirmek için gerekli görülmektedir.
- D vitamini 2000 IU /gün
- C vitamini 2-3 gr/gün bölünmüş dozlarda
- Çinko 30-50 mg/gün
- Selenyum 100mg/gün
- Omega 3 en az 1000mg/gün
- Magnezyum
- Beta glikan
- Alfa lipoik asit
Melatonin başlıca önerilen mikro besinlerdir.
1. Glutatyon: Bilinen en iyi antioksidandır. Oluşan serbest radikalleri yani toksinleri ortadan kaldırmaya, yaşlanmayı önlemeye, enerji üreten mitokondrilerimizin devamını sağlamaya yardımcı olur. Bağışıklığı güçlendirir. Sonuç olarak damardan alınacak glutatyon virüslerden korunmamıza yardımcı olur.
2. C Vitamini: Damardan verilen yüksek doz C VİTAMİNİ güçlü bir bağışıklık sisteminin devamlılığını sağlamaya yardımcı olur. Ayrıca korona virüs enfeksiyonu geçirenlerde, yoğun bakım ünitesinde takip edilen hastalarda damardan yapılan yüksek doz c vitamini, vantilatör süresini kısaltmış ve hastaların daha çabuk toparlanmasına destek olmuştur.
3. Ozon Tedavisi: Destek ve tamamlayıcı tedavi olarak çok uzun süredir uygulanmaktadır. Tetiklediği antioksidan mekanizma sayesinde bağışıklığı güçlendirir. Virüs bakteri ve mantarları temizlemeye yardımcı olur. Glutatyon salınımını sağlar. Hem koruyucu tedavi olarak uygulanır, hem de hastalık sırasında tedaviye destek amaçlı uygulanır.
Çin’de salgın sırasında hastalara yüksek doz damardan C vitamini ve ozon tedavisi uygulanmış oldukça olumlu sonuçlar alınmıştır.
Daha sağlıklı günler dileğiyle..