Salgını Kontrol Altına Alan Ülkelerin Başarılı 5 Stratejisi!
Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve 3 ay gibi kısa bir sürede ülkemiz de dahil olmak üzere tüm dünyaya yayılan koronavirüsü can almaya devam ediyor. Dünya genelinde 1 milyondan fazla hasta kişinin virüse yakalandığı belirtilirken devletler bu konularla ilgili sert önlemler alıyor.
Koronavirüs salgını bazı ülkelerde artsa da bazı ülkelerde yavaş yavaş azalıyor. Azalmasında ise devletlerin uyguladıkları stratejilerin büyük önemi bulunuyor. İşte koronavirüs (Corona Virus) salgınını durdurmayı başaran devletlerin uyguladığı 5 strateji…
1. Test Sayısını Arttırmak
Koronavirüse 1 milyon kişinin yakalandığı ifade edilse de belirti göstermeyen -asemptomatik- hastaların da bulunduğu ifade ediliyor. Bu hastalar hiç belirti göstermedikleri için doktora başvurma gereği duymuyor ve gerçek sayıları bilinmiyor. Hastalığı yayacaklarını da düşünmedikleri için rahatça gezebiliyorlar. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) salgını önlemenin en garanti yolunu erken teşhis ve hasta sayını tamamıyla bilmek olduğunu ifade etti. Güney Kore salgını durduran ülkelerin başında geliyor. Kore’nin günde 10 bin test yaptığı ifade edildi.
2. Sıkı Karantina Önlemleri
Hastalığın çıkış yeri olan Çin’de grafikler düşüşe geçti. Hastalık etkisini yavaş yavaş kaybederken, hayat eski haline dönmeye başladı. Uzmanlar hastalığın baş göstermesinden itibaren Çin’in aldığı önlemler ile yaklaşık 700 bin kişinin hastalığa yakalanmaktan kurtarıldığını ifade etti. Bilindiği gibi salgın ortaya çıkar çıkmaz Çin Wuhan’a giriş ve çıkışı yasaklamıştı.
Tayland, Hong Kong ve Singapur ise farklı bir yaklaşım belirledi ve hastalık belirtisi gösterenleri evlerinde karantina altına aldı ve karantina dışına çıkanlara 3 bin dolar para cezası kesti. Aynı zamanda bu ülkeler hasta olanları güvenlik kamerası ile izleyerek ilişki kurdukları kişileri tespit etti ve onlara da test yaptı. Bu durumda gerçek rakamları da görebildi.
3. Salgına Hızlı Bir Şekilde Başarılı Bir İç Denetimle Müdahale Edildi
Koronavirüs salgınını durduran ülkeler dünyada yaşanan geçmiş dönem yaşanan salgın felaketlerini örnek alarak ilerledi. Hong Kong virüsün Wuhan’da görülmesinden 2 gün sonra tüm gümrüklere ve havalimanlarına termal kamera yerleştirdi. Ardından yurtdışından gelen tüm turistlere ve vatandaşlarına 14 gün karantina uygulaması gerçekleştirdi.
Wuhan’dan gelen kişileri takip eden Hong Kong aynı zamanda bu kişilerin doktorlarından günlük olarak rapor aldı ve durumlarına göre tedavi uyguladı.
4. Sosyal Mesafe Kuralı Hızlıca Devreye Sokuldu
İlk olarak hasta kişilerin tespit eden ülkeler ardından hemen sosyal mesafe kuralını devreye soktu. Sosyal mesafe kuralını geç devreye sokan İtalya’da yaşanan üzücü kayıpların aksine Hong Kong ve Tayvan hemen sosyal mesafe uygulamasına geçti. Wuhan’da virüsün ortaya çıkmasının ardından sadece 2 hafta sonra bu ülkeler halkı evden çalışma uygulamasına geçirdi. Tüm organizasyonlar iptal edilirken okullar da tatil edildi.
5. Hijyen Kurallarına Uyuldu ve Detaylı Bilgilendirmeler Yapıldı
Koronavirüsü için en büyük önlem hijyen kurallarına uymak. Bu konunun bilincine varan ülkeler hijyen kurallarıyla ilgili detaylı bilgilendirmeler yaptı. Aynı zamanda Asya ülkeleri daha önce SARS salgını nedeniyle hijyen kurallarının ne kadar etkili olduğunu bildikleri için bu kurala kolay adapte oldu ve önlemleri aldı.
Covid-19’u kontrol altına alan Singapur, Hong Kong ve Tayvan hijyen konusuyla alakalı sokaklara antibakteriyel jellerin olduğu istasyonlar kurdu. Bununla da kalmayan ülkeler maske takmayı zorunluluk haline getirdi.