COVID-19: Virüse Karşı Her Gün Temizlemeniz Gereken 10 Şey

COVID-19'a karşı alınabilecek en büyük önlem temizlik. Bizler de virüse karşı her gün temizlemeniz gerekenleri sıraladık. İşte hayat kurtaracak detaylar...
COVID-19: Virüse Karşı Her Gün Temizlemeniz Gereken 10 Şey

Koronavirüs (COVID-19), solunum yoluna bağlı olarak damlacık yoluyla insandan insana kolayca bulaşmaktadır. Araştırmacılar bu virüsün genellikle solunuma bağlı olarak öksürme, hapşırma, konuşma, kısacası nefes yoluyla aktarıldığını söylese de virüs aynı zamanda temas yoluyla da bulaşabiliyor.

Koronavirüs hastalığına sebep olan SARS-CoV-2 virüsünün gün içerisinde sıklıkla kullandığınız bir çok nesnede saatlerce hatta günlerce yaşayabildiğini biliyor muydunuz? Bu nesnelerin her gün temizlenmesi büyük önem taşıyor.

Koronavirüse Karşı Her Gün Temizlemeniz Gerekenler

Yapılan araştırmalar Covid-19'un çelikte 48, plastikte 72, kartonda 24 ve havada 3 saat kadar yaşayabildiğini göstermektedir. İlk olarak Çin'de baş gösteren ve hızla tüm dünyaya yayılan bu hastalığına karşı alabileceğiniz en büyük önlem her daim hijyenik olmak ve sosyal mesafe kurallarını göz önünde bulundurmak olacaktır.

Özellikle her gün temas halinde olduğunuz nesnelerin ve ortak kullanım alanlarının düzenli olarak temizlenmesine dikkat etmeniz gerekmektedir. Yüzeylerde kolayca barınabilen COVID-19 virüsüne karşı her gün dezenfekte etmeniz gereken yüzeyleri sıraladık.

İşte koronavirüse karşı her gün temizlemeniz gerekenler:

1. Cüzdan

Koronavirüse Karşı Her Gün Temizlemeniz Gerekenler

Market alışverişlerinizde veya dışarı çıktığınızda yanınızdan ayırmadığınız cüzdanlarınız, koronavirüs hastalığına sebep olan SARS-CoV-2 virüsüne maruz kalabilir. Evinize yabancı bakteriler veya virüsler sokmamak için cüzdanınızı her eve döndüğünüzde yapmanız gerekir.

Temizlik işlemlerini cüzdanınızın malzemesine göre gerçekleştirmeye dikkat edin. Hassas bir malzeme ise deterjanlı bir bezle silebilirsiniz, değilse dezenfektan kullanabilirsin. Araştırmacılar nesnelerden kolayca bulaşabilen COVID-19 salgınına karşı para ve kredi kartı gibi sürekli temas edilen nesneleri dezenfekte edici bir mendille temizlenmesini önermektedir. 

2. Kulaklık

Koronavirüse Karşı Her Gün Temizlemeniz Gerekenler

Gün içerisinde defalarca kullandığımız kulaklıklar, parmaklarımızla doğrudan temas etmesinden dolayı kolayca mikrop kapabilmektedir. Örneğin bir otobüste seyahat ederken her gün binlerce kişinin dokunduğu demirlere tutunduktan sonra kulaklığınıza da dokunmuş olabilirsiniz.

Bu sebeple koronavirüse karşı her daim tedbirli davranmak için kulaklığınızı kullanmadan önce ve sonra temizlemeyi unutmayın. Temizleme işlemlerinizi kulak çöpünü kolonyaya batırıp yapabileceğiniz gibi dezenfektan mendillerle de gerçekleştirebilirsiniz. 

3. Çanta

Koronavirüse Karşı Her Gün Temizlemeniz Gerekenler

Koronavirüsün yüzeylerde uzunca bir süre kalabildiğinden bahsetmiştik. Çantalar da bunlardan bir tanesi. Özellikle yeniden kullanılabilen çantalar, sıklıkla kasalarda ve mağazalarda kullandığımız nesneler arasında yer alıyor.

Tıpkı cüzdanınız gibi çantanızda evinize yabancı bakteri ve virüslerin girmesine davetiye çıkartabilir. Bu sebeple çantanızı her eve geldiğinizde deterjanlı bir bez yardımıyla sterilize etmeniz gerekmektedir. Dezenfektanların çantalarda kullanılması önerilmez çünkü çantanın rengi solabilir.

4. Cep Telefonu

Koronavirüse Karşı Her Gün Temizlemeniz Gerekenler

Artık hayatın bir parçası haline gelen hatta gün içerisinde sıklıkla elimizden düşürmediğimiz cep telefonları, koronavirüs salgınına karşı sağlığınızı tehlikeye atabilir. Her daim ellerle temas halinde olan telefonlar, mikropların taşınmasına ve yayılmasına yardımcı olabilir.

Bu sebeple telefonlarınızı zarar vermeyen hafif bir dezenfektan ya da deterjanlı bezle silebilirsiniz. Dilerseniz cep telefonu temizleme bezi alarak mikropların arınmasına yardımcı olabilirsiniz. 

5. Anahtar

Koronavirüse Karşı Her Gün Temizlemeniz Gerekenler

Tıpkı cüzdanlar gibi her daim yanımızdan ayırmadığımız anahtarlar ceketinizin cebine veya pantolonunuzun cebine defalarca girip çıkıyor. Genellikle çelik yüzeye sahip bu nesneler, SARS-CoV-2 virüsüne maruz kalması durumunda 48 saat boyunca bu virüsü üzerinde taşıyabiliyor. Bu sebeple anahtarlarınızı her eve geldiğinizde deterjanlı bir suda yıkamanız önemli.

6. Gözlük

Koronavirüse Karşı Her Gün Temizlemeniz Gerekenler

Her gün gözlük kullanan bireyler gün içerisinde defalarca yüzüne dokunmaktadır. Bilinçli olmadan gelişen bu hareket, ellerin defalarca yüz ile temas etmesine ve olası bir virüsün kolayca bulaşmasına davetiye çıkartabilir. Koronavirüsün eller, burun ve gözlerden kolayca bulaşabildiğini unutmayın. Bu sebeple gözlük kullanan bireylerin her gün düzenli gözlük temizliği yapması oldukça önemlidir.

7. Kapı Kolları ve Düğmeler

Koronavirüse Karşı Her Gün Temizlemeniz Gerekenler

Kapı kolları, musluklar ve ışık anahtarları muhtemelen evinizde en çok kullanılan yüzeyler arasında yer alıyor. Odanıza girerken, ellerinizi yıkamaya giderken ve lambaları açıp kapatırken her daim temas halinde olduğunuz bu yüzeylerin düzenli olarak dezenfekte edilmesi gerekiyor.

Yapılan araştırmalarda SARS-CoV-2 virüsünün plastik yüzeylerde 2-3 gün, çelik yüzeylerde 2 güne kadar yaşayabildiğini gösteriyor. Bu sebeple her daim kapı kolları, musluklar, ışık anahtarları ve diğer ortak kullanılan nesneleri her gün temizlemeyi ihmal etmeyin.

8. Lavabolar

Koronavirüse Karşı Her Gün Temizlemeniz Gerekenler

Banyolar kuşkusuz evinizin en sık kullanılan ortak alanları arasında yer alıyor. Özellikle elinizi ve yüzünüzü yıkadığınız, dişlerinizi fırçaladığınız hatta tıraş olduğunuz bu alanın mikroplardan arındırıldığına her daim emin olmanız gerekmektedir. Koronavirüse karşı her gün lavabolarınızı deterjan ve bol suyla temizlemeyi ihmal etmeyin.

Lavabo temizlikleriniz de musluk ve diğer ekipmanları iyice dezenfekte ettiğinizden emin olun. Unutmayın, koronavirüs çelik yüzeylerde 2 ila 3 gün kadar yaşayabilir.

9. Yemek Masası

Koronavirüse Karşı Her Gün Temizlemeniz Gerekenler

Yiyeceklerin ve ellerin buluştuğu yer olarak da tarif edebileceğimiz yemek masaları, her daim temiz ve hijyenik olmalıdır. Her yemek öncesi ve sonrası yemek masasının deterjanla veya alkol oranı yüksek dezenfektanlarla silinmesi hem bakterileri hem de virüsleri ortadan kaldıracaktır. Bu aynı zamanda orada yemek yiyen bir kişiye herhangi bir mikrop geçmesini de önlemektedir.

10. Çamaşırlar

Koronavirüse Karşı Her Gün Temizlemeniz Gerekenler

Muhtemelen koronavirüs enfeksiyonuna karşı en sık temizleme gereğinde bulunduğunuz şey çamaşırlar olacaktır. Günlük hayatın bir parçası olan kıyafetler, havlular, çarşaflar ve diğer eşyalarınızı koronavirüse karşı dezenfekte etmek için düzenli olarak yıkamanız gerekir. Özellikle dışarıdan eve geldiğinizde kıyafetleri evinize gelir gelmez makineye atarak dezenfekte edilmesini sağlayabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Asemptomatik Kişiler Kimlerdir?Covid ve Mevsimsel Alerji Arasındaki Fark
İzolasyon ve Karantina Nedir?Meyve ve Sebzeler Nasıl Dezenfekte Olur?
Koronavirüs Hastaları Nelere Dikkat Etmeli?Koronavirüs Cevapsız Soruları
Koronavirüsün Yüzeylerde Yaşama SüreleriKoronavirüs Kaç Derecede Yok Olur?

Dezenfeksiyon için ne kullanılır?

Eşyalar dezenfekte edebilmek için sabunlu su, deterjanlı su, dezenfektan ve kolonya kullanılabilir. Hangi ürünü seçmeniz gerektiği dezenfekte edeceğiniz eşyaya göre değişir. Hassas eşyalar için alkollü ürünler kullanılmaması gerekir. Bunun yerine sabunlu ya da deterjanlı su kullanmak daha iyi olur.

Dezenfekte edince telefon bozulur mu?

Telefonlar en hassas ve önemli eşyalardan biridir. Telefonları dezenfekte ederken asla çok ıslak bir bez kullanılmamalıdır. Çünkü ıslak bez telefonda su bırakabilir ve bu su damlacıkları telefonun içine girebilir. Bu durum telefonun kısa sürede bozulmasına yol açar. Deterjanlı ya da dezenfektanlı nemli bir bezle telefon silinebilir.

Kredi kartları nasıl dezenfekte edilir?

Kredi kartlarını dezenfekte etmek için çok fazla alkol içeren ürünler kullanılmamalı ve kart ıslatılmamalıdır. Bunlar kartın yapısını bozabilir ve kartın çalışmamasına neden olabilir. Hafif nemli ve deterjanlı bir bez işinizi görebilir. Kartlara alışveriş haricinde dokunmamak ve cüzdanda muhafaza etmek de işinize yarayacaktır.

Çamaşırlar dezenfekte için kaç derecede yıkanmalı?

Çamaşırlardaki mikrop ve bakterilerin tamamen öldürmek için yıkamada 60 derece sıcaklık kullanılmalıdır. Makineye atılan deterjan da tüm bakteri ve mikropların ölmesine yardımcı olacaktır. Yüksek sıcaklık yayan kurutma makineleri de bu konuda işinize yarayabilir.

Dezenfekte temizlik nedir?

Dezenfekte temizlik ortamda bulunan bakteri ve mikropların kimyasallar kullanılarak yok edilmesi işlemidir. Özellikle koronavirüs gibi salgın hastalıklar döneminde büyük önem taşımaktadır. Dezenfeksiyon sayesinde birçok virüs ve bakteriden vücut korunabilir.

İyi bir dezenfektan nasıl olmalı?

İyi bir dezenfektan eğer elde kullanılacaksa mutlaka nemlendirici içermeli ve en az 70 derece alkol oranına sahip olmalıdır. Elleri tahriş etmemesi açısından nemlendirici içerik çok önemlidir. Düşük alkol oranında ise bakterilerin dezenfeksiyonu tamamen sağlanamayabilir. Dezenfektanların kokusu da önemlidir, kişiyi rahatsız edecek ağır koku bulunmamalıdır.

YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum