Kişisel Bakımında Dikkat Etmen Gereken 10 Hayati Şey
Sağlık Konusunda Hayat Kurtaran 10 Kişisel Bakım Önerisi
Salgın hastalıkların baş gösterdiği şu günlerde insanların sağlıklı kalabilmesi ve başkalarının hastalanmasına neden olmamak için kişisel bakımlarına dikkat etmesi gerekmektedir. Ellerinizi, yüzünüzü yıkayarak, düzenli banyo yaparak, ağız temizliğinizi aksatmayarak kişisel bakımınızı sağlayabilirsiniz. İşte, günlük yaşantınızda koronavirüs gibi salgın hastalıklara yakalanmamak için kişisel bakımınızda hayat kurtarıcı 10 öneri...
1. El – Tırnak Temizliği
Sağlığımıza tehdit oluşturan mikrop ve bakterilerin en çok temas ettiği nokta ellerimizdir. Bunun yanı sıra günlük hayatta vücudumuzun en çok mikrop, mantar ve bakteri tutan uzvumuz yine ellerimizdir. Salgın hastalık dönemlerinin yanı sıra mevsim geçişlerinde yakalandığımız kısa süreli gribal enfeksiyon dönemlerinde de en çok el ve tırnak temizliğine dikkat etmeliyiz. Ellerimizin yapısı nemli olduğu için bu bölgelerde biriken mikrop diğer bölgelerimize göre her daim daha fazla olmaktadır. Dışarıdan eve geldiğinizde, yemekten önce ve sonra mutlaka ellerinizi bol köpükle 20 saniye kuralını uygulayarak yıkayıp, nemli kalmayacak şekilde durulamalısınız.
2. Yüz ve Boyun Temizliği
Kişisel bakımınızda dikkat etmeniz gereken en önemli yerlerin başında yüz ve boyun temizliği gelmektedir. İmkanınız varsa her gün duş alarak bütün vücudunuzu şampuan ve duş jelleri ile temizleyebilirsiniz. Eğer böyle bir imkanınız yoksa en azından yüzünü, boynunuzu ve kulaklarınızın bakımını güzelce yapmalısınız. Çünkü, günlük yaşantımızda birçok kez elimizle yüzümüze, kulağımıza hatta gözümüze dokunarak, buralarda mikropların oluşmasına neden olmaktayız. Bu yüzden yüz ve boyun temizliğine çok dikkat etmeliyiz.
Daha fazla bilgiler için instagram 'dan;
Diyetsiyen Seda Sağbaş'ı instagram.com/dytsedasagbas/ takip edebilirsiniz.
3. Şampuanlı Saç Bakım Temizliği
Yukarıda da belirttiğimiz üzere hastalıklardan ve mikroplardan kurtulmak için mutlaka duş almalıyız ve bunun için saçlarımızın temizliğine ve bakımına ayrıca dikkat etmeliyiz. Dışarıda bulunduğunuz her an direkt temas ve hava yoluyla saçlarımızı hastalık yaratan mikroplara istemeden de olsa ev sahipliği yapmaktayız.
Banyo yaparken bol su ve şampuan kullanmanızı özellikle belirtmek isteriz. Saçlarınızın bakımında hangi tür şampuan kullanmalıyız diye düşünüyorsanız, ozonlu şampuanları tercih edebilirsiniz. Diamond Hair Ozonlu günlük şampuan ile saç derinizdeki mikropları arındırabilirsiniz. Her sabah ve akşam saçlarınızı masaj yapar yıkayıp, kişisel bakımınızda oldukça önemli bir tedbir alabilirsiniz.
4. Ağız Bakım Temizliği
Hastalık – Salgın dönemlerinde ağız bakım temizliğini de oldukça iyi yapmak zorundayız. Sindirim sisteminin ağızda başladığını düşünürsek, ağız bakım temizliğine oldukça fazla özen göstermeliyiz. Dışarıda bulunduğumuz süre içerisinde elimizi ağzımıza değdirebilir, direk olarak mikropları kendimize bulaştırma tehlikesi ile karşı karşıya kalabiliriz. İmkanınız varsa dışarıda dişlerinizi fırçalayıp ağzınızı çalkalayabilir ve gargara yapabilirsiniz. Eğer imkanınız yoksa eve geldiğiniz ilk olarak el ve tırnak, sorasında ise ağız bakım işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
5. Ayak Bakım Temizliği
Vücudumuzda belki de hava akışının en az sağlandığı ve sürekli olarak kapalı bir şekilde duran yerimiz ayaklarımız… Her ne olursa olsun kişisel bakım yöntemleri arasında ilk sıralarda olan ayak bakım temizliği sırasında her gün yıkama işlemini gerçekleştirmek zorundayız. Ayak yıkarken bol sabun kullanın ve sonrasında da mutlaka güzelce bir durulama gerçekleştirin. Çünkü nemli kalan bölgeler mantar oluşumunda oldukça risklidir. Ayakların kokmaması ve mantar oluşmaması için ayakkabı ve çorap tercihlerine de özellikle dikkat etmelisiniz.
6. Ev Temizliği
Kişisel bakımda vücudumuzun temizliğine dikkat ettiğimiz kadar aynı zamanda evin genel temizliğine dikkat etmeliyiz. Eve giren herkesin dokunduğu yerler mikropların oluşması ve bulaşması için en tehlikeli yerlerdir. Nasıl ki vücut temizliğini gelişigüzel yapmamalıysak, aynı şekilde ev temizliğini de büyük bir özen ile yapmalıyız. Odalarınızı her gün 25-30 dakika havalandırmak, yattığınız nevresimleri 2 günde bir değiştirmek ve nem oranını yüze 10-15 seviyesinde tutmak sizler için yeterli olacaktır.
7. Mutfak Temizliği
Mutfak temizliği, ev ortamında mutlaka temizlenmesi gereken ve en az kişisel bakımımız kadar önemlidir. Yemek yaptığımız mutfaklarımızda çöp kutusunun kapağını kesin olarak kapalı tutmalısınız. Bunun yanı sıra bulaşıkları bekletmeden – kokmadan hemen yıkamalı, mutfak dolaplarının içlerini yeterince temiz tutmalısınız. Aynı zamanda, mikrop kırıcı olduğu bilinen sirkenin temizlikte kullanılması bazı uzmanlar tarafından önerilmektedir. Özellikle elma sirkesini bu işlemde tercih edebilirsiniz.
8. Tuvalet Banyo Temizliği
Kişisel ihtiyaçlarımızı yerine getirdiğimiz ve mutlaka temiz olması gereken yerlerden bir tanesi de tuvalet ve banyodur. Sürekli olarak nemli olduğunu düşünürsek, bu bölümler her gün temizlenmeli yıkanmalı ve güzelce durulanmalıdır. Temizlik sırasında çamaşır suyu kullanarak mikropların çoğalmasına ve yaşamasına büyük oranda engel olabilirsiniz. Islak mendil ve tuvalet kağıdı bulundurmaya özen göstermelisiniz. Aynı zamanda bu alanlarda havalandırma sürekli açık olmalıdır. Temiz kalmak için kullandığımız Tuvalet - Banyo kısımlarını ne kadar temiz tutarsak, kişisel bakımımız o kadar sağlam olacaktır.
9. Çalışma Masası Temizliği
Evimizin her yerini temizlemek bizim birincil görevlerimiz arasında yer almaktadır. Bu alanlardan bir tanesi de çalışma masasıdır. Her gün başına oturduğumuz, sürekli olarak bir şeylere dokunduğumuz çalışma masamızı her gün silmeli, tozunu almalı ve düzenli olarak temizlemeliyiz.
10. Dışarıdan Eve Geldiğinizde Yapılması Gereken Bakım
Sokaklarda hastalıkların kol gezdiğini düşünürsek, dışarıdan eve geldiğimizde kişisel bakımımızı iyi bir şekilde yapmalıyız. Hastalığın her yerden bulaşabileceğini öngörürsek eve geldiğimizde ilk olarak kıyafetlerimizi banyoda çıkarmalı ve makine atmalıyız. Sonrasında elimizi yüzümüzü ve ayaklarımızı sabunla iyice yıkayıp, durulamalıyız. Askılığa astığımız kıyafetlerimizi yıkama imkanımız yoksa diğer kıyafetlerle temas ettirmeden önce silmeli ve iyice havalandırmalıyız.
koronavirüs
Önerilen İçerik: Koronavirüs (Coronavirüs) Nedir, Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Bulaşır?