Bollinger bantları, birçok avantaj sağlaması nedeniyle analiz sürecinde yatırımcılar tarafından çok sık kullanılan bir indikatördür. Coin fiyatlarının ne zaman yükseleceğini ya da fiyatlarda ne zaman düşüş yaşanacağını tespit eder ve bu tespitlere göre yatırım kararı alınmasında yardımcı olur.
Bollinger Bantları Nedir?
Bollinger bantları, 1980 yıllarında, Jonh Bollinger isimli ekonomi alanında uzmanlaşmış analist tarafından ortaya çıkarılmıştır. Piyasada oluşacak fiyat hareketliliği hakkında bilgi vermesi, ileri zamanlarda meydana gelmesi beklenen fiyat düşüşleri ve yükselişlerinin öngörülebilmesini daha hızlı ve kolay bir şekilde sağladığı için traderler tarafından sıklıkla kullanılan bir indikatördür. Yatırım piyasalarının hepsinde kullanılan bollinger, son dönemlerde daha çok tercih edilmeye başlanan kripto para piyasasında da önemini koruyor. Hareketli olan piyasalarda, bollinger fiyatlarda oluşan trendlerin takibinin yapılmasına yardımcı olur.
Bollinger bantları, yatırım piyasasında meydana gelen fiyatlarda oluşan hareketliliği ve fiyatların ortalamalardan ayrılma durumunu göz önünde bulunduran bir indikatördür. Bollinger bantları ile fiyatların düşeceğine ya da yükseleceğine dair göreceli bir fikir elde edilebilir fakat her indikatör gibi bu indikatör de tek başına piyasaya yön veremez ve çıkan sonuçlara kesin gözle bakılamaz.
Bollinger Bantları Nasıl Kullanılır?
Bollinger bantları, orta Bollinger çizgisi, alt Bollinger çizgisi ve üst Bollinger çizgisi olarak üç çizgiden oluşur. Fiyatların ortalamasını gösteren çizgi ve oluşan çizgilerin kenarlarına değip geçen bir başka çizgi de görülebilir. Orta Bollinger çizgisi, genellikle 20 günlük bir süreci dikkate alan basit hareketli ortalamadır. Basit Hareketli Ortalama, fiyatlar ve bantlar arasında oluşan ilişkiyi gözlemleyerek hareketliliği ölçmenin bir yolu olarak kullanılan üst ve alt bantlar için temel bir görev görür. Genel kabul gören formül şu şekildedir;
- Orta Bollinger Çizgisi: 20 Günlük Hareketi Ortalama
- Alt Bollinger Çizgisi: Orta Bollinger Çizgi - 2 Standart Sapma
- Üst Bollinger Çizgisi: Orta Bollinger Çizgi + 2 Standart Sapma
Grafiklerde size fiyatların trend yönüyle ilgili bilgi veren Bollinger bantlarının kesişim sağlaması, trendin tam tersi şeklinde bir düzeltme hareketinin oluşacağını gösterir. Fakat meydana gelen fiyat dalgalanmaları, Bollinger bandındaki çizgilerin içerisinde olursa fiyatların gelecek değerleri konusunda bir öngörü sahibi olmak mümkün olmaz. Bollinger bantlarının sıkışması, finans piyasasındaki değerler hususunda durgunlaşma gözükeceğine yorumlanırken, bantların kesişim göstermesi de fiyatlarda düzelmeler meydana geleceği sinyalini verir.
Yatırım piyasalarında fiyatlar düşüş gösteriyorsa destek çizgilerine, fiyatlar yükselme gösteriyorsa da direnç çizgilerine bakılarak bir öngörü yapılabilir.
Finans piyasasında yatırım kararını Bollinger bantlarına bakarak alan yatırımcılar, kararlarını yalnızca alt Bollinger çizgisi ve üst Bollinger çizgisinin fiyat değerlerinin aşıldığı durumlarda alabilirler. Yani, bu durumu şöyle açıklayabiliriz, diyelim ki fiyatın yükseleceğini düşünüyorsunuz; bu durumda yatırım yapmadan önce, ilk olarak fiyat artışının Bollinger çizgisinin üzerine çıkmış olması gerekir. Eğer fiyat değerleri Bollinger çizgilerinin arasında kalırsa ve tahmin ettiğiniz gibi henüz gerçek bir yükseliş göstermiyorsa yatırım yapmak çok da mantıklı olmayacaktır.
Fiyat hareketliliği, grafik üzerinde tahminleriniz doğrultusunda bir harekete geçmeden yatırım kararı almamalısınız. Çünkü aksi takdirde bir hareketlilik oluşursa zarar edebilirsiniz.
Bollinger Bantlarının Avantajları Nelerdir?
Yatırım yaparken gelecekte nelerle karşılaşılabileceğini, fiyat düşüşlerini ya da yükselişlerini yatırım yapmak isteyen herkes öngörebilmek ister. Bollinger bantları, fiyatlar hakkında öngörü sahibi olmanızı sağlamasının yanı sıra, yatırımda fikir sahibi olmanızı sağlar. Ayrıca bu indikatörün daha birçok avantajları bulunuyor. Peki, Bollinger bantları yatırımcılara hangi konularda avantaj sağlar?
- Tepe ve dip seviyelerini gösterir
- Trendin gideceği yönün görülebilmesini sağlar.
- Yeni trend başlangıçlarının belirlenebilmesini sağlar.
- Fiyatlar hakkında hedefleri belirlemeniz konusunda yardımcı görevi üstlenir.
- Fiyatlarda oluşan sıkışmalar hakkında bilgi verir.
- Fiyatlarda oluşan hareketliliğin volatilitesi hakkında ipuçları verir.
Bollinger Bantlarıyla Yapılan Analizler Hakkında İpuçları
Bollinger bantları, oldukça kolay çözülebiliyor olması nedeniyle teknik analize yeni başlamış kullanıcılar tarafından sıkça kullanılan indikatörlerden biridir. Fakat yatırımcıların analiz yaparken bazı detayları gözden kaçırması nedeniyle yapılan analizin etkisi oldukça düşebiliyor. Size vereceğimiz ipuçlarıyla daha sağlıklı analizler yapabilir ve yatırım kararlarınızı daha doğru şekilde verebilirsiniz.
- Bollinger bantlarını volatilitesi yüksek olan piyasalarda kullanın. Çünkü Bollinger bantları volatilitesi yüksek olan piyasalarda daha etkili sonuçlar verir.
- Fiyatların, Bollinger bandının üstüne geçmesi halinde, fiyatların daha fazla yükseleceği öngörülerek alım işlemlerinin başlatılması gerekir. Alt Bollinger bandının kırıldığı durumlarda ise “satış” emrinin verilmesi beklenir. Fakat bu durum uygulamada kesin sonuç vermesinin mümkün olmamasından dolayı mutlaka hacim indikatörleri ya da osilatörlerle yapılan analizin teyit edilmesi gerekir.
- Bollinger bandının genişleme gösterdiği ve fiyatların oldukça fazla yükseldiği durumlarda, yeni fiyat trendlerinin başlayacağı fikri ortaya çıkar. Fakat böyle durumlarda direkt olarak bir yatırım kararı vermek doğru olmaz. Öncelikle farklı indikatörler de dikkate alınmalıdır.