Dijital varlıkların hayatımıza girmesi başlarda temkinli şekilde karşılansa da son 5 yıl içerisinde insanların iyiden iyiye bu teknolojiye adapte oldukları görülmektedir. Dijital paraların ilki elbette Bitcoin değildir. Bitcoin’den (BTC) önce de bazı dijital paralar oluşturuldu. Ancak bunların tamamı başarısız projeler oldukları için zamanla isimleri bile unutulmaya başladı. Bu anlamda Bitcoin’in ilk başarılı dijital para olduğunu kabul edebiliriz.
Bitcoin (BTC) Hayatımıza Ne Kattı?
Kimileri için güzel bir gelir kapısı, kimileri için eşler arası transferlerde daha fazla güven, kimileri için ucuz transfer maliyeti… Bitcoin aslında finansal sektörde yaşanılan birçok soruna çözüm sunuyor. Örneğin fiziki paralarda çift harcama sorunu yaşanabilen durumlardan biridir. Mesela elinizde 100 TL para var, bununla bir pantolon aldınız aynı parayla ikinci bir gömlek almanız, fiziki olarak mümkün olmaz. Fakat sahtesinin üretilmesi durumunda imkanlar dahilinde olur. Dijital varlıklar ise “benzersizlik” ilkesine sahip paralardır. Kazılan her blok, yapılan her transfer işlemi, Blockhain sisteminde kayıt altına alınır ve ikinci bir defa kullanılmasına izin verilmez. Yani kripto paralarda çift harcama probleminin olmadığını söyleyebiliriz.
Bitcoin’de işlemlerin onaylanması, madenciler tarafından sağlanır. Örneğin, siz bir hesaba BTC transfer etmek istiyorsunuz, siz basit bir şekilde borsada bu işlemi açıyorsunuz ancak arkasında dönen döngü bu kadar basit değildir. Madenciler yaptığınız işleme onay vermezlerse bunu yapmanız mümkün olmaz.
Diyelim ki aynı işlem tekrarlanmak istendi. Her ne kadar teknolojik ve güvenlik açısından herhangi bir sorunu olmasa da blockhain teknolojisinin, sahte emirlerin verilmesi durumu bu sistem de olası durumlardan biridir. Ancak verilen bir emri ikinci bir defa verdiğinizde node’lar işlemin sahte olduğunu anlarlar ve bu isteğinizi geri çevirirler. Yani güvenlik düzeyi son derece yüksek bir sistemde olduğunuz için çift harcama (double spending) kripto paralarda yapılabilecek bir işlem değildir.
Bitcoin, yukarıda da belirttiğimiz gibi her yatırımcı için ya da her kullanıcı için farklı anlamlar içerir. Kimine göre ek bir gelir kapısı, kimine göre muasır teknoloji çağının zirve buluşudur. Bize göre Bitcoin, sadece dijital bir para değildir. Arkasında yatan temel felsefe, aslında yüzyıllardır dayatılan ezberi de bozmaktadır.
Paranız Sizin Korumanız Altında
Diyelim ki dini hassasiyeti yüksek bir insansınız ve faiz kesinlikle sizin için olmaması gereken bir sistemdir. Ancak paranızın varlığını korumak, risklere karşı koruma altına almak için kullandığınız çelik kasalar ya da yastık altı saklama modelleri, tam bir güven vermediği için çözüm olarak bankalarda paranızı saklamak durumunda kalırsınız. Bankaya her ne kadar paranızdan faiz istemediğinizi belirtseniz bile banka bunu sizden izin almaya gerek duymadan faiz işlemlerinde kullanabilir.
Bitcoin ya da diğer kripto paraların güvenliği ise sizin elinizdedir ve fiziki paralara göre çok daha kolay bir şekilde güvence altına alınabilen varlıklardır. Donanım cüzdanlar ya da diğer adıyla soğuk cüzdanlar, flaş belleğe benzer küçük cihazlardır. Buralara atanan şifreler sayesinde dijital varlıklarınıza kimsenin müdahale edememesini sağlayabilirsiniz. Yani elinizde 1 milyonluk BTC de olsa, sadece küçük bir cüzdana ekleyerek kimsenin müdahale etmesine izin vermeden uzun yıllar boyunca varlığınızı koruma altına alabilirsiniz.
Uzun Vadede Faizden Daha Fazla Getirisi Vardır
Kripto paraların en büyük özelliği elbette konumuzun ana başlığı olan double spending sorununa ürettiği çözümdür. Buna ek olarak 1 milyon paranın karşılığında bankanın vereceği faiz oranı ne kadar olur?
Bankaları incelediğimizde 1 milyon paranın ortalama aylık getireceği faiz 10 bin TL’dir. 1 Milyon gibi bir para için 10 bin TL para gerçekten komik bir rakamdır. Bitcoin’in güncel fiyatı 60 bin dolardır. Yani ortalama 500 bin TL. 2 Bitcoin 1 milyon TL eder. Siz bunu 3-5 ay soğuk cüzdanınızda tuttuğunuzda, uzmanların görüşüne göre neredeyse kazancınız 1 katı daha yüksek olur. Çünkü Bitcoin’de beklenen zirve çok daha yüksektir. Dolayısıyla bir yatırım aracı olarak da BTC tercih ettiğinizde bankaya atacağınız paradan gelecek faizden çok daha fazlasını kazanabilirsiniz.
Enflasyona Açık Değildir
Kripto paraların en büyük özelliklerinden bir diğeri de dünyada yaşanan ekonomik savaşlar, depremler ya da diğer olaylardan fiziki paraların etkilenmesi oranına karşı çok düşük bir etkilenmeyle karşı karşıya kalmalarıdır. Doların Türk lirası veya diğer paralara karşı üstünlüğünün olması, fiziki paralarda enflasyonun olması gibi durumlar, finansal alanda yatırımcılar için ve büyük şirketler için ciddi kayıplara yol açar. Ancak Bitcoin ve diğer kripto paralar, yaşanan ekonomik krizlere karşı ya da ekonomi savaşlarına karşı çok düşük oranda enflasyon ile karşı karşıya kalırlar. Bu da yine Bitcoin’in hayatımıza kattığı başka bir artı olarak kabul edilebilir.
Bitcoin Neden Kuruldu?
Bitcoin, dijital dönüşümün başlangıcıdır. 2008 yılında Satohsi Nakamoto tarafından ilk adımı atılarak kurulan BTC; P2P (uçtan uca, bir kullanıcıdan başka kullanıcıya) amaçlı kuruldu. Yani, bir işlem yaparken üçüncü bir şahsın otoritesine bağlı kalmadan sadece ikili arasında transfer işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi maksadı ile kurulmuştur. Konuyu biraz daha açmak gerekirse;
Merkez bankaları, fiziki paralar üzerinde söz hakkı sahibi kurumlardır. Bu kurumların izni olmadan yeni bir para basmak mümkün değildir. Buna ek olarak basılan fiziki paralar, üçüncü şahısların müdahalelerine açıktır. Örneğin bankada barındırdığınız paranızı çekebilmek için bile izin istemek zorundasınız. Mesela bankada bulunan 1 milyon paranızı çekebilmek için öncesinden bankaya bilgi vermeniz gerekir. Ya da paranızı faize bulaştırmadan sadece banka güvenliğini kullanma amacıyla bankaya aktarsanız da siz istemediğiniz halde banka, sizden izin almadan paranızı günlük faiz işlemlerinde kullanır, müşterilerine kredi olarak verir, kredi kartı ya da çek olarak verebilir. Yani sizin olan bir paranın kullanımı, sizin izniniz dışında yapılabilir.
Bitcoin ya da diğer kripto paralarda bu durum söz konusu olamaz. Çünkü kripto paralar, merkezi herhangi bir otoriteye bağlı değillerdir. Proof of Work (PoW) algoritması ile çalışan Bitcoin, Ethereum, Litecoin gibi kripto paraların üretimi (madencilik) dünyanın farklı yerlerinde birbirinden bağımsız bireyler ya da büyük kuruluşlarca yapılır ve üretim için herhangi bir devlet otoritesinden izin almayı gerektirmez. Dolayısıyla üçüncü şahısların müdahalesi söz konusu olmaz.