Kripto para birimlerinde ilk 100’de yer alan Litecoin (LTC), 2011 yılında eski bir Google çalışanı olan Charlie Lee tarafından kurulmuştur. Temelde Bitcoin (BTC) ile aynı çalışma prensibi ve mantığı ila çalışsa da LTC, BTC’deki bazı hataların giderilmesi amacıyla ortaya çıkartılmış ve bu konuda başarılı olmuştur.
Charlie Lee tarafından geliştirilen Litecoin, Btc sisteminde bulunan hataların giderilmesi projesi temeli ile üretilmiş kripto para projesidir. Birçok coin gibi merkezi bulunmayan, alım-satım ve transfer işlemlerinde üçüncü şahıslara ihtiyaç duymadan çalışır.
Litecoin (LTC) Nedir?
Litecoin, 2011 yılında Charlie Lee tarafından geliştirilmiştir. Eski bir Google çalışanı olan Lee, Bitcoin (BTC) ile temel özellere sahip olsa bile bazı farklılıklar da mevcuttur. Litecoin’in üretilmesi, Bitcoin’de bulunan bazı hataların giderilmesi amacıyla projelendirilmiş ve bu proje BTC’nin bir üst sürümü olarak tanıtılmıştır. Lansmanından sonra büyük çıkışlar yakalamayı başaran LTC, güncel piyasada önde gelen kripto paralardan biridir.
Ethereum, BTC ve diğer birçok kripto paralar gibi Litecoin (LTC) de bir merkeze bağlı olmayan ve açık kaynak kodlu blockchain üzerinde işlem gören kripto paradır. Bitcoin’den forklanan ilk altcoin özelliğine sahip Litecoin’in piyasa hacmi 1 milyar dolar değerindedir. Bitcoin ve transfer işlemlerinde yüksek komisyon kesen coinlere nazaran daha az komisyon kesintisi yapması, LTC’nin rağbet görmesinde büyük bir etkendir.
Litecoin’in Bitcoin ve diğer kripto paralardan ayıran özellikleri arasında oldukça yüksek depolama imkanına sahip olması hem LTC’ye hem de yatırımcılara büyük avantaj sağlamaktadır. Bitcoin’den bir diğer farkı da Litecoin’in blockchainde daha hızlı blok oluşturmasıdır. LTC’nin BTC’den ayrılmasının sebebi ve projesindeki başarısının bir diğer nedeni de blok oluşturma hızının yüksek olmasıdır.
Litecoin ile Bitcoin Arasındaki Farklar Nelerdir?
- Litecoin’in işlem hızı Bitcoin’den daha kısadır. Yani Bitcoin işlemlerinde her blokun oluşma süresi 10 dakika iken, Litecoin’ de bu işlem 2,5 dakika gibi kısa bir sürede gerçekleşir.
- Bitcoin (BTC), ilk proje aşamasından bugüne kadar toplam arz değerini düşürmeden 21 milyon adet üretileceği bildirilmişti. Bu da zaman içerisinde hem madenciliğin hem de alım-satım işlemlerinin yüksek meblağlar gerektirmesini etkiliyor. Litecoin (LTC) ise toplamda 84 milyon adet üretileceği için en azından şimdilik, Bitcoin’e göre daha rahat üretilebiliyor bu da madencilik için gerekli cihazların fiyatının düşmesini tetikliyor.
Litecoin’in (LTC) Avantajları Nelerdir?
Altcoinlerden biri olan Litecoin, işlem hızının yüksek olmasından kaynaklı birçok yatırımcının dikkatini çekip kullanıcı portföyünü genişletmesini büyük ölçüde etkilemiştir. Bu özelliğe sahip olması, diğer kripto paralardan daha fazla rağbet görmesini sağlamaktadır.
Her ne kada Bitcoin ile aynı çalışma prensibine sahip olsa da Litecoin (LTC) madenciliği, BTC madenciliğine göre daha az maliyetle ve riskle yapılmaktadır. Maliyetin az olmasının avantajı olarak işlemlerin daha kısa sürede gerçekleştirilmesi de Litecoin’in sunduğu avantajlar arasında yer almaktadır. Bitcoin’de blokların oluşması, 10 dakika gibi bir zaman almaktadır. Bu durum, LTC’nin piyasaya sürülmesinde ve yatırımcıların dikkatini çekmesinde önemli bir etki yaratmıştır. Çünkü LTC’de bir blokun oluşması ortalama 2,5 dakika gibi bir zamanda gerçekleşmektedir.
Madencilik işlemlerindeki bu farklı algoritma sayesinde yatırımcıların yaptıkları işlemleri onaylama süresi azımsanmayacak derecede düşmüştür. Gönderim alım- satım hızının bu denli düşmesi litecoin yatırımcılarına büyük avantaj sağlıyor.
Litecoin Madenciliği Nasıl Yapılır?
Litecoin madenciliğinde “ASIC” adı verilen cihazlar kullanılır. Kullanılan bu cihazlar madencilik işlemleri için özel olarak üretilmiştir. Piyasaya ilk sürüldüğü dönemlerde kazım gücü zor olmadığı için kişisel bilgisayarların ekran kartları (GPU) ile de üretilebilmekte idi. Ancak genel olarak tüm kripto paralarda olduğu gibi LTC’de de kazım gücü zorlaştırıldığı için günümüzde ekran kartı ile Litecoin üretimi mümkün olsa da kazanılacak paranın çok da kayda değer bir rakam olmadığını söylemek gerekir. Bu nedenle Litecoin madenciliği yapmak isteyenlerin ASIC cihazlarına sahip olmaları gerekmektedir.
Litecoin madenciliği, her ne kadar Bitcoin madenciliğine göre daha ekonomik olsa da yine de ASIC cihazlarının elektrik enerjisini fazlasıyla tükettiğini bilmek gerekir. Yani 1-2 cihaz satın alarak üretim yaparsanız, kazım gücünün ileride daha da zorlanması ile birlikte ancak elektrik maliyetlerini karşılamaya başlarsınız. Bu nedenle madencilik yapmayı düşünenlerin daha fazla sayıda ASIC cihazı ile üretim yapmaları gerekir.
Litecoin Nasıl Satın Alınır?
Türkiye’de birçok Kripto para borsası bulunmaktadır. Yerel borsaların Litecoin satın alabileceğiniz gibi global borsalardan da BTC, LTC ve desteklenen diğer kripto paralarla satın alabilirsiniz. Türk borsalarında, bankadan ilgili borsanın hesabına nakit para yollayarak da satın alabilirsiniz.
1. Kripto para borsalarından birine kayıt olun.
2. Kayıt işlemleri bittikten sonra hesap bilgilerini tamamlamak borsanın şart koştuğu bilgileri, doğru şekilde vermeniz gerekir.
3. Borsaya kayıt olurken bilinmesi gereken en önemli madde, borsada kendi adınıza hesap açmanız ve bankadan para transferi yaparken de kendi adınıza olan bir banka hesabından para transferi yapmanız gerekir.
Litecoin Yorumları
Kripto para yatırımı yapılırken en çok dikkat edilen konulardan biri de coin hakkında çıkan haberler ve yapılan yorumlardır. Temel analiz konularından olan coin yorumları, bir anlamda yatırımcının yol haritası niteliğindedir. Bu nedenle yatırım yapmadan önce yorumların da dikkate alınması gerekir. Litecoin yorumları, piyasaya sürüldüğü günden bu yana olumlu şekilde seyretmektedir. Litecoin yorumları için Twitter, Telegram kanalları ve ilgili kanalları inceleyebilirsiniz.