2012 yılında CryptoNote'un ilk uygulaması olan bytecoin, beklediği Pazar payını alamayınca, ekipten ayrılan 30 kişi, Monero (XMR) kurdu. Proje olarak Bitcoin’de (BTC) var olan bazı sistemsel hataların giderilmesi ve gizliliğe daha fazla önem vererek izlenmesi mümkün olmayan ve kullanımı kolay ve etkin bir para olarak tasarlandı.
Monero (XMR) Nedir?
Günümüzde birçok kripto para projesi, görünülebilir, şeffaf bir işlem sistemine sahiptir. Dünyanın hemen hemen her yerinden yatırımcıları bünyesinde barındıran, verilerin doğrulanabileceği bir blockzincirine sahip olan projeler, şeffaflık ve görünülebilirlik özelliği ile yatırımcıların güvenini kazanmayı başarıyor.
Genel olarak kripto paralarda yatırım yapılırken kişisel bilgilere yer verilmez, cüzdan kodları ise anonim olduğu için herkes tarafından görülebilir ama hangi cüzdan adresinin kime ait olduğu bilinemez. Kripto para piyasasında sağladığı güvenlik ile kendinden daha fazla söz ettiren XMR’de ise yatırımcılar dilerse işlem gizliliğini sağlayabilirler.
Monero (XMR), aynı zamanda otuz çekirdek geliştirici proje haricinde 500’ün üstünde farklı geliştirici projelere de destek verdi.
XMR’i (MONERO) Diğer Kripto Paralardan Ayıran Özellikleri
Monero kullanıcıları, Bitcoin’in aksine takma bir isim kullanarak kimliklerini gizlerler. Oluşturdukları sahte isim, karışık harf ve rakamlardan oluşmaktadır.
Bitcoin (BTC) kullanımında cüzdan adreslerini biliyorsanız kullanıcıların yaptığı işlemleri takip etmeniz mümkündür fakat XMR için bu durum daha farklı şekilde gelişir. Monero’nun gizli işlem yapabilme özelliğinin bulunması, kripto para piyasasında yatırım ve transfer işlemleri yapan kişiler için çok sevilen bir coin olmasını sağladı. Fakat doğal olarak işlemlerin gizli bir şekilde gerçekleştirilebiliyor olması, bazı sorunlara yol açtı.
Monero’nun (XMR) gizli işlem gerçekleştirebilme özelliğine sahip olması, bazı kişilerin yasa dışı işlerini bu platform üzerinden gizli bir şekilde gerçekleştirebilmesine neden oldu. Suçlulara zemin hazırlayan bu durumdan dolayı, Avrupa kripto para borsası 2019 yılında monero işlemlerini sonlandırma kararı aldı. Bunun yanı sıra birçok ülkede kripto para yatırımı yapan kişiler için cezai yaptırım uygulanması kararı alındı.
Monero Madenciliği Nasıl Yapılır?
Monero (XMR) madenciliği, “Proof of Work” sistemine dayanarak gerçekleştirilir. Monero madenciliğinde bireysel olarak gösterilen bir çaba sonucunda bir şey kazanmak pek mümkün değildir ve bu nedenle de çok fazla Monero havuzu işlem gerçekleştiriyor. Monero madenciliği, tek kişinin üretememesi nedeniyle birçok kullanıcının bir araya gelerek üretime başlaması ve üretilen hash doğrulama gücünün bloklar halinde birleştirilmesi ile gerçekleştirilir. Toplam hash gücü aracılığıyla bloklar çözümlendiğinde, yapılan faaliyetlerin sağladığı getiriler sonucunda bu işlemleri yapan madenciler, blok ödülü alırlar. Monero madenciliği yapan tüm kullanıcılar eşit şartlarda olurlar.
Bitcoin (BTC) ilk ortaya çıktığında bile yüksek kapasiteli ve donanımsal olarak yüksek özelliklere sahip özel bilgisayarlarla üretilmeye başladı ve her geçen gün kazım gücü zorlaştırıldı. Ancak Monero’da madencilik işlemlerini daha sıradan bilgisayarlar ile yapılabilmesini sağladı ve bu da madencilik alanında daha fazla tercih edilmesini etkiledi. Fakat bu durumun uzun bir süre devam etmediğini belirtmemiz gerekir. Monero’da sıradan bilgisayarlar aracılığıyla madencilik işlemleri yapabiliyordu fakat Monero yazılımcıları ve geliştiricileri, yapılan düzenlemeler sonucunda sıradan bilgisayarların kullanımıyla Monero (XMR) üretimi daha zor bir hale getirildi.
Monero’nun Avantajları Nelerdir?
Monero (XMR) kripto para biriminin yatırımcılara sağladığı birçok avantaj vardır. Bunlar;
- MONERO (XMR), diğer kripto paralardan farklı olarak sınırsız sayıda üretilebilmektedir. Bu da madencilerin daha fazla kazanmalarına olanak sağlar.
- Monero (XMR), işlemlerin gizli tutulabilmesini sağlıyor olmasının yanı sıra kullanıcıların yaptığı işlemlere şeffaf ve görünülebilirlik özelliği de sağlar. Yani Monero (XMR), kripto para kullanıcılarına iki türlü seçme şansı tanıyor. Bu da yatırımcılar için çok avantajlı bir durum oluşturuyor.
- Monero madenciliği kolay değildir ve bu durum fiyatlarda oluşabilecek yüksek volatiliteleri engelleyerek yatırımcıların çok fazla kaybetmesi riskinin önüne geçiyor.
- Monero (XMR), aynı zamanda kripto para yatırımcılarına sağladığı gizli işlem özelliği ile yatırım konularındaki gizlilik hassasiyetine dikkat eden yatırımcıların, finansal işlemlerini isteklerine göre gizli tutabilme özelliği sunuyor.
MONERO (XMR) Nasıl Alınır?
Kripto paralar arasında piyasaya sürüldüğü günden bu yana şeffaflığı ve fiyat hareketleriyle yatırımcıların dikkatini üzerine çekmeyi başaran XMR, yerel ve global birçok borsada işlem görmektedir. İşlemde olan yerel borsalardan herhangi birine kayıt olarak TL ile XMR alabilirsiniz ya da global ölçekte hizmet veren kripto para borsalarından BTC, ETH ya da kredi kartı ile kripto para satın alma işlemi yapan yerlerden nakit parayla da satın alabilirsiniz.
XMR (MONERO) Yorumları
Kripto para yatırımcıları, genellikle bir coin üzerinde işlem yapmadan önce coin hakkında yapılan yorumları değerlendirirler. Bu anlamda Monero yorumları, genel olarak olumlu olarak değerlendirilmektedir. Bu da yatırımcıların daha güvenilir bir şekilde alım-satım işlemlerini yapmalarına zemin hazırlamaktadır.