Kripto para piyasasındaki uzman yatırımcıların sık başvurdukları pozitif ve negatif uyumluluk, bir hisse senedinin ya da kripto paranın fiyatlarının dip ya da tepe yaparken göstergelerin yer değiştirmesidir.
Doğru yatırım stratejisi uygulamak için sadece bazı grafikler hakkında bilgi sahibi olmak ya da grafik çizmek, tek başına yeterli değildir. PU ve NU incelemesi de yatırımda doğru karar alabilmek için öğrenilmesi gereken önemli konulardır. Teknik analizde pozitif ve negatif uyumsuzluklar borsa yatırımcıları için oldukça önem taşıyan bir konudur. Borsada yatırım yapmak isteyen yatırımcılar, pozitif uyumsuzluk (PU), negatif uyumsuzluk (NU) hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
Yatırım stratejilerinde ya da teknik analizde bir yatırımcının işini en çok kolaylaştıracak değer PU ve NU’dur. Yatırım yapmadan önce bu iki konuya dikkat edilerek coinler üzerinden teknik analiz yapıldığında kazancın daha yüksek olması kuvvetle muhtemel olur.
Teknik Analizde Pozitif Uyumsuzluk Nedir?
Kripto parada ya da diğer yatırım borsalarında önemli bir yere sahip olan pozitif uyumsuzluk, bir hisse senedinin fiyatı dip yaparken göstergelerin yukarıya çıkması olayıdır. Hisse senedi düşüşe geçerek düşüş eğrisini bitirdikten bir süre sonra tekrardan yükseleceğine dair işaretler olarak kabul edilir. Borsaya yatırım yapan yatırımcılar, pozitif uyumsuzluk (PU) oluştuğunda alımları açarak yeni alımlar yaparlar ve yatırımlarını sıklaştırırlar. Kısa bir örnek vermek gerekirse; “X” bir coin incelenirken destek ve direnç noktalarına bakılır. Destek noktasına gelmiş bir seviyeden sonra düşüş eğrisi tamamlanmış olarak kabul edilir ve yeni bir yükseliş beklenir. Buna “pozitif uyumsuzluk” denir.
Pozitif ve Negatif Uyumsuzluk Nasıl Oluşur?
Pozitif uyumsuzluk ve negatif uyumsuzluğun tanımını yukarıda yaptık. Peki, negatif ve pozitif uyumsuzluk nasıl oluşur?
Yatırım araçlarının pozitif ve negatif uyumsuzluğa sahip olması için öne çıkan birçok neden vardır. Örneğin, hisse senedinin satılması hakkında öngörülen oranda satılmamış olması durumunda negatif uyumsuzluğun (NU) oluştuğu görülür. Tam tersi olursa ve hisse senedinin satılması öngörülen oranda ve hatta beklentinin de üzerinde satılması halinde pozitif uyumsuzluk (PU) ortaya çıkar.
Pozitif ve negatif uyumsuzluğun oluşmasında bir diğer etken ise pozitif ve negatif uyumsuzlukların zamana yayılarak kısa sürmesi durumudur. Çünkü yükseliş trendi eğer kısa sürerse, tepe noktasında kısa bir sürede ev düşüşü yaşanması beklenir. Aynı zamanda pozitif uyumsuzlukların oluşmasının asıl sebeplerinden biri de yaşanan düşüşün kısa sürmesi ve dip fiyatını görmesinin ardından çok kısa bir zaman diliminde yükselişe başlaması durumudur. Kısaca, uyumsuzluklar, yatırımcının ne şekilde hareket etmesi gerektiğini anlatan yol haritalarıdır diyebiliriz.
Teknik Analizde Negatif Uyumsuzluk Nedir?
Pozitif uyumsuzluğun zıt formasyonu olan negatif uyumsuzluklar da yine yatırımcının nasıl hareket etmesi gerektiğini anlatır. Hisse senedi, coin ya da herhangi bir emtiaya yatırım yapmadan önce PU ve NU değerlendirmesi yapılır. Yukarıda pozitif uyumsuzluk için kullandığımız açıklamanın tam zıddı NU (negatif uyumsuzluk” durumudur. Negatif uyumsuzluk, bir fiyat tepe noktasına ulaşırken teknik gösterge tepe noktasının aşağıda oluşması ile gerçekleşir. Yatırım aracının fiyat yükselişinin gerçekleşmesinin ardından fiyat yükselişi tamamlandığını ve yeniden düşüşe geçeceğini haber verir.
Yatırımcılar elinde tuttuğu kripto paraları negatif uyumsuzluğa bakarak satarlar ve bu durum üzerine de oldukça yüksek miktarlarda kazanç elde ederler. Aynı zamanda pozitif uyumsuzluk ve negatif uyumsuzluğa bakarak yatırımcıların kazançlarını korumaları için farklı bir pozisyona geçtiğini de görebiliriz.
Negatif (NU) ve Pozitif Uyumsuzluk (PU) Nasıl Tespit Edilir?
Borsaya yatırım yapan kişiler için oldukça önemli olan pozitif uyumsuzluk (PU) ve negatif uyumsuzluk (NU) yapılan teknik analizler ile tespit edilir. Bakılan grafiklerde pozitif uyumsuzluk grafiklerine bakıldığında dip yapan fiyat eğrisi doğrusal şekillerde ortaya çıkar.
Grafikte bulunan mavi çizgiye “trend çizgisi” denir. Mavi renkte olan trend çizgisini kırarak yeni dip fiyat onayının ardından kırıldığı nokta neresiyse bakılan grafikte bu kolayca görülebilir.
Negatif uyumsuzluk grafiklerine bakıldığında da tepe noktasının kırıldığı doğrusal yükseliş, yeniden oluşan tepe fiyat noktasının kırıldığı nokta onayı olarak kendini gösterir. Bakılan grafiklerde doğrusal çizginin kırıldığı nokta aşağıda bulunuyor ise pozitif uyumsuzluk, yukarıda bulunuyor ise de negatif uyumsuzluk durumu olarak ortaya çıkar.