Dünyada bitme noktasına gelmiş bir hatalıktır. Hayvanların ısırmasıyla, tırmalamayısla ve salyalarıyla bulaşır. Yakın zamanlardaki ihmaller sonucundaki ölümler, kuduza karşı tedbir alınmasını hatırlattı.
Türkiye'de en çok kuduz vakalarının göründüğü iller İzmir, İstanbul ve Ankara'dır. Dünya genelinde, yılda ortama 60 bin kişi, uyuz hastalığından dolayı ölmektedir.
Hayvanlardan insanlara, salya ve kan yoluyla bulaşan bir virüstür. Kuduzun bulaşabileceği hayvanlar, en başta rakun, tilki, çakal, yarasa, kedi ve köpek gibi memeli hayvanlardır. Kuduz hastalığının kuluçka süresi 4 gün ile birkaç yıldır ve vakalar genelde, 20-40 gün olarak görülmektedir.
Kuduz hastalığı, kafa bölgesinde, beyne ve sinirlere yakın ısırmalarda çok daha tehlikelidir. Hastalığın belirtileri; yüksek ateş, sanrılar görme, vücutta kasılmalar şeklinde görülmektedir. Kuduzun son dönemlerinde ataklar görülmeye başlar. Su içmek isteyen hastalar, boğulma tehlikesi geçireceği düşüncesinden dolayı su görünce korkar.
İnsanlar kuduz hastalığına yakalandıktan sonra, tedavisi bulunmadığndan dolayı, ölümlerle sonuçlanır.
Kuduz hastalığının insandan insana bulaşması çok nadir görülmektedir. Dünyanın sadece 5 ülkesinde gerçekleşen 8 ayrı korneal transplantasyonudur. Korneal transplantaston yapılan kişilerde, kuduzdan dolayı hayatlarını kaybetme görüşmüştür. Bu olaydann sonra kornea nakli, katı kurallarla gerçekleştirilmektedir.
Kuduz hastalığı, hayvanların ağızlarından akıtarak bulaşmaz. Kuduz hayvanlar, anormal davranışla kuytu köşelere saklanmaktadır. Kendisine zarar verileceğinden dolayı korkar ve bu da sargınlaşmasına sebep olur. Ev hayvalarının aşıları tam olarak yapılmaktadır.
Hayvanlar tarafından ısırıldığınızda yapmanız gerekenler :
En yakınınızda bulunan kuduz merkezini, sağlık müdürlüğünüzün web sitesinden öğrenmeniz mümkündür.