Toplumun Vazgeçilmez Unsuru Kültürün Öğeleri Nelerdir?

Kültür her toplumun kendi değerlerini gösteren öğelerdir. Bu içeriğimizde de sizler için kültürü oluşturan öğeleri derledik. İşte kültürel öğeler...
Toplumun Vazgeçilmez Unsuru Kültürün Öğeleri Nelerdir?

Kültürel Ögeler Nelerdir?

Kültür, günlük hayatımızda her şeyin içinde yer alır. Yediğimiz yemeklerden, konuştuğumuz dile ve hatta beden diline kadar her yerde kültür kendisini gösterir. Örneğin Müslüman ülkelerde domuz eti tüketilmez ya da her dilin kendisine ait atasözleri vardır. Bunun gibi müzik kültürü, tarım ve ticaret faaliyetlerine kadar her yerde kültürün izlerini görürüz. Şimdiye kadar yapılmış en bilinen kültür tanımı antropolog Edward B. Taylor’a aittir. Ona göre kültür, insanın toplumun bir üyesi olarak elde ettiği bilgi, inanç, sanat, ahlâk, hukuk, adalet ve diğer yetenekler ile alışkanlıklardan oluşan karmaşık bir bütündür. Bu içeriğimizde kültürün öğelerini sizler için detaylı olarak derledik.

İşte tüm detay ve incelikleriyle kültürün tüm öğeleri;

1. Değerler

Kültürün Öğeleri

Amaç ve davranışları belirlemede neyin doğru neyin yanlış olduğunu söyleyen değerler, en güçlü toplumsal kontrol aracıdır. Değerler kişilerin toplumsal değerinin yargılanmasında hazır araç olarak kullanılırlar ve her toplumda düşünme ve davranma yolları değerler ile oluşturulur. Kişilerin toplumsal rollerini seçmelerinde rehberlik eden değerler, toplumsal kontrol ve toplumsal baskının araçlarıdır ve dayanışma araçları olarak da kullanılırlar.

Türkiye’de değerleri konu alan en kapsamlı çalışma Inglehart’ın Dünya Değerler Araştırması kapsamında yapılan ve TÜSİAD’ın yayınladığı Türk Toplumunun Değerleri Araştırması’dır.

Türkiye’deki Sosyo-ekonomik Değer ve Tutumlar

  • Riskten ve kişisel girişimden kaçınmak
  • Yakın çevre dışındakilere güvensizlik
  • Kadercilik
  • Çalışmanın bir zorunluluk olarak görülmesi
  • Çalışma süresini yoğun olmayan ve kısa tempoda tutmak
  • Kanaatkârlık
  • Rekabetten kaçınmak
  • Piyasa üzerinde sıkı devlet denetimi
  • Mükemmel ve adil olduğu kabul edilen ilahi bir düzeni sürdürmek
  • Aile işletmeleri dışındaki işletme türlerinin benimsenmemesi
  • Günlük yaşayıp, ileriyi planlamayı gereksiz bulmak

2. İnançlar

Kültürün Öğeleri

İnançlar belli durumlarda ne olması gerektiğini ifade ederler. Örneğin dini doktrinler ya da siyasal ideolojiler birer inanç sistemidir. Biyologların evrim kuramı ile tek tanrılı dinlerin yaradılış inançları arasındaki fikir ayrılıkları inanç sistemlerindeki çeşitliliği gösteriyor.

3. Semboller

Kültürün Öğeleri

Birçok kültür vardır ve her kültür birçok sembol üretir. Bunlar bayrak, marka, amblem gibi sembollerdir. Sembol, belirli bir durum ya da olayı anlamlandıran şeydir. Kimi zaman aynı şeye farklı sembolik anlamlar yüklenir. Örneğin bir köpek bizim için dost demekken Çin’de akşam yemeği olarak görülür. Bunun yanı sıra saç, sakal, bıyık gibi unsurlar da özellikle siyasi anlamda bazı ideolojileri sembolize eder.

4. Dil

Kültürün Öğeleri

Kültürel mirasın temel ayırt edici özelliği dildir. İnsan toplumsal bir varlıktır ve iletişim kurabilmesinin aracı dildir. Dili kullanışımız kültürü etkiler ve aynı zamanda da dil kültürden etkilenir. Kültürün bir kuşaktan diğerine aktarılması da dil sayesinde gerçekleşir.

5. Normlar

Kültürün Öğeleri

Değerler ve davranışlara yol gösteren genel ilkeler olan normlar, belli bir durumda insanların nasıl davranmaları gerektiği konusunda beklentilerdir. Örneğin yurtseverlik bir değer iken bayrağa saygı bir normdur. Bazı normlar yaptırımlar kullanılarak herkese uygulanır.

6. Tarih

Kültürün Öğeleri

Milleti, dolayısıyla kültürü meydana getiren unsurlardan birisi olan tarih, bir milletin çağlar içindeki yürüyüşü ve görünüşüdür. Tarih, aynı millete mensup insanların akrabalıklarının farkına varmasını sağlayabilir. Tarih bir milletin nereden gelip nereye gittiğini gösteren kültür unsuru olarak, o milletin hayatında önemli bir yer tutmaktadır.

Milli Kültür Öğeleri

Milli kültür, bir millete özgü inanç, davranışlar, bilgiler bütünü ile bu bütünün parçası olan nesnelerdir. Bir milletteki yaşamın dil, düşünce, gelenek, işaret sistemleri, kurumlar, aletler, sanat yapıları gibi her türlü maddi ve dinsel ürününü kapsamına almaktadır.

Kültürün maddi ve manevi öğeleri arasında sürekli bir etkileşim vardır. Yani birinde meydana gelen bir değişim diğer öğeyi etkiler. Kültür, toplumun doğal çevresinden yani coğrafi koşullardan etkilenmektedir. Örneğin dağlık bölgelerde yaşayan toplumların kültürüyle şehirde yaşayan toplumların kültürleri birbirlerinden farklıdır.

Maddi Kültür Öğeleri

Araç gereçler, giysiler, yollar, binalar vb. şeylerin hepsi maddi kültür öğeleridir.

Manevi Kültür Öğeleri

İnançlar, normlar, düşünce biçimleri, gelenekler ise manevi kültür öğelerine girer.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.