Kün Fe Yekün Ne Demektir? Anlamı, Arapça ve Türkçe Yazılışı
Kün Fe Yekün Hakkında Bilgiler
Kur'an-ı Kerim'de geçen ve "Ol der ve olur!" anlamına gelen "Kün fe yekün" cümlesi hakkında bilgileri bu içeriğimizde sizlerle paylaşacağız. İşte Allah'ın kudretini tasdik eden ve bizlere hatırlatan Kün fe yekün cümlesi okunuşu, anlamı, faziletleri, Arapça ve Türkçe yazılışı...
Kün Fe Yekün Ne Demektir?
Kün fe yekün cümlesinin anlamı; ''Ol der ve olur!'' demektir. Kün, ''OL'' demektir. ''Emr-i kün feyekün'' ise Yüce ALLAH'ın yaratmayı dilediği şeye, ''OL'' diye emretmesi ve bu sayede o şeyin varlık sahasına çıkmasını ifade etmektedir. Yüce ALLAH'ın akıl almaz kudretinin bir sınırı olmadığını göstermektedir.
Kün fe ye kün bir çok surede bulunan bir ayettir. Yüce ALLAH'ın akıl almaz kudretinin bir sınırı olmadığını gösterir.
Arapçada “Ol” der ve olur, anlamına gelen كُنْ فَيَكُونُ ifadesi Türkçede “Kûn Fe Yekûn” seklinde yazılır çünkü iki fiil arasındaki “fe” bağlaç işlevi gören ayrı bir kelimedir.
Kün Fe Yekün Ayeti Ne İçin Okunur?
Kün Fe Yekün cümlesi birçok insan tarafından dua olarak bilinmektedir ve dua niyetine defalarca okunmaktadır. İslam dinine göre Kün Fe Yekün cümlesi Kur'an-ı Kerim'deki ayetlerden bir parça olup dua niyetiyle okunmamaktadır. Allah'ın kudretinden bahseden bu cümle bazı şarlatanlar tarafından büyü ve sihire alet edilmişse de hadisler de veya alimlerin ictihadlarında bu konu hakkında şu sayı kadar okunması gerekir diye bir bilgi yoktur.
Kün Fe Yekün Hangi Ayetlerde Geçer?
Kur'an-ı Kerim'de sıklıkla bahsedilen Allah'ın kudreti birçok yerde de "Kün fe yekün" cümlesi ile açıklanmaktadır. İşte Kur'an-ı Kerim'de Kün fe yekün cümlesinin geçtiği sureler ve ayet numaraları...
1. Bakara Suresi 117. Ayet
2. Ali İmran Suresi 47. Ayet
3. Ali İmran Suresi 59. Ayet
4. Enam Suresi 73. Ayet
5. Nahl Suresi 40. Ayet
6. Meryem Suresi 35. Ayet
7. Yasin Suresi 82. Ayet
8. Mumin Suresi 68. Ayet
Kün Fe Yekün Ayetleri Ve Mealleri
Kur'an-ı Kerim'in birçok yerinde geçen "Kün fe yekün" cümlesinin tam olarak yer aldığı ayetleri ve açıklamalarını sizlere sunuyoruz.
1. Bakara Suresi 117. Ayeti ve Meali
O, gökleri ve yeri örneksiz yaratandır. Bir işe hükmetti mi ona sadece ''ol, der, o da hemen oluverir.'' (Kün feyekün) Bakara suresi hakkında bilinmesi gerekenleri ve ayet meallerini görmek için linke tıklayabilirsiniz.
2. Âli İmrân Suresi 47. Ayeti ve Meali
(Meryem), “Ey Rabbim! Bana bir beşer dokunmamışken benim nasıl çocuğum olur?” dedi. Allah, “Öyle ama, Allah dilediğini yaratır. O, bir şeyin olmasını dilediğinde ona sadece ''ol, der, o da hemen oluverir.'' (Kün feyekün) dedi.
3. Âli İmrân Suresi 59. Ayeti ve Meali
Şüphesiz Allah katında (yaratılışları bakımından) İsa’nın durumu, Âdem’in durumu gibidir: Onu topraktan yarattı. Sonra ona ''ol, dedi, o da hemen oluverir.'' (Kün feyekün)
4. En`âm Suresi 73. Ayeti ve Meali
O, gökleri ve yeri, hak ve hikmete uygun olarak yaratandır. Allah’ın ''ol, deyip de hemen (Kün feyekün) her şeyin oluvereceği günü hatırla. O’nun sözü gerçektir. Sûr’a üflendiği gün de mülk (hükümranlık) O’nundur. Gaybı da, görülen âlemi de bilendir. O, hüküm ve hikmet sahibidir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır.
5. Nahl Suresi 40. Ayeti ve Meali
Biz bir şeyin olmasını istediğimiz zaman sözümüz sadece, ona, “ol” dememizdir. O da hemen oluverir.
6. Meryem Suresi 35. Ayeti ve Meali
Allah’ın çocuk edinmesi düşünülemez. O, bundan yücedir, uzaktır. Bir işe hükmettiği zaman ona sadece “ol!” der ve o da oluverir.
7. Yâsîn Suresi 82. Ayeti ve Meali
Bir şeyi dilediği zaman, O’nun emri o şeye ancak “Ol!” demektir. O da hemen oluverir. Yasin suresinin Arapça ve Türkçe yazılışlarını görmek için linke tıklayınız.
8. Mu`min Suresi 68. Ayeti ve Meali
O, yaşatan ve öldürendir. Bir şeye karar verdiğinde, ona sadece “ol” der, o da oluverir.