Küresel Isınmanın Yıkıcı Etkisini Gösteren 8 Korkunç Fotoğraf

Küresel ısınmanın Dünya üzerindeki ürkütücü değişimlerine maalesef ki şahit olmaya devam ediyoruz. Öncesi ve sonrasını paylaştığımız fotoğraflarla küresel ısınmanın korkutucu etkilerini daha iyi anlayacaksınız.
Küresel Isınmanın Yıkıcı Etkisini Gösteren 8 Korkunç Fotoğraf

Küresel Isınma Sonucu Ortaya Çıkan Korkunç Gerçekler!

İklim değişikliği olarak da adlandırılan küresel ısınma, atmosferde ve okyanus sıcaklıklarında yaşanan olumsuz gelişmelerdir. Bunun nedeni, kirlilik ve fosil yakıtların etkilerinden kaynaklanan bozukluklardır. Sıcaklıktaki bu artış, kutuplardaki buzulların erimesi, yükselen deniz seviyeleri, daha uzun ve daha sıcak ısı dalgaları, sıklaşan kuraklıklar, daha ağır yağışlar gibi ciddi etkilere yol açabilir. İşte, iklim değişikliğinin dünyamızda yarattığı etkiyi gösteren korkunç fotoğraflar; 


1. Avustralya'nın Büyük Bariyer Resifi

avustralya-005.jpg

Avustralya'daki Great Barrier Reef, yıllardır Dünya'nın ve okyanusun en büyük harikalarından biridir. 2,900'den fazla bireysel resif ve 900 adadan oluşan dünyanın en büyük mercan resif sistemidir. Uzaydan bile görünüyor olması ziyaretçilerine inanılmaz anlar yaşatırdı. Resif dünyanın en büyük yapısıdır ve mercan polipleri olarak bilinen canlı organizmalar tarafından yapılmıştır. Aynı zamanda, şaşırtıcı bir yaşam çeşitliliğine ev sahipliği yapar. Hatta dünyanın yedi harikasından biri olarak adlandırılmıştır.

avustralyanin-buyuk-bariyer-resifi.jpg


2. Ölü Deniz

olu-deniz-001.jpg

Tuz Denizi olarak bilinen Ölü Deniz, güneybatı Asya'da İsrail ile Ürdün arasında karaya oturmuş bir tuz gölüdür. Ölü Deniz en alçak seviyededir ve dünyanın yüzeyindeki en düşük su kütlesidir. Aynı zamanda dünyanın en derin hipersalin gölüdür. Dünyanın en tuzlu su kütlelerinden birisi olarak bilinmektedir. Bir göl olmasına rağmen okyanus kadar tuzludur. Bu durum bitkilerin ve hayvanların yaşaması için zor bir ortam oluşturur. Bu sebeple Ölü Deniz adını almıştır. Aynı zamanda dünyanın ilk sağlık tesislerinden birine ev sahipliği yapmaktadır. Önceki halini gördüğünüz Ölü Deniz’in bir de şimdiki haline bakın, korkunç görünüyor!

tuz-denizi.jpg


3. Alpler

Alpler, Avrupa'nın en yüksek ve en geniş dağ silsilesini oluşturmaktadır. Avusturya, Fransa, Almanya, İtalya, Lihtenştayn, Monako, Slovenya ve İsviçre'nin sekiz Alp ülkesinde yaklaşık 750 kilometre kadar uzanmaktadır. Afrika ve Avrasya bu dağları tektonik tabaklarının çarpışmasıyla on milyonlarca yıl önce oluşturuldu. Bölgede güçlü bir kültürel kimlik, peynir üretimi ve çiftçiliğin yanı sıra, her yerden insanları güzelliğine çeken bir yerdir. 

alpler.jpg

Küresel ısınma, geçtiğimiz 120 yıl boyunca 2 derecelik Celcius'un hemen altında sıcaklıkların artmasına neden oldu. Araştırmacılar, sıcaklıkların önümüzdeki 40 yıl boyunca 2 derece daha artacağını tahmin ediyorlar. Bu doğrudan alp buzullarının ortadan kalkmasına neden olacaktır. 

avrupanin-en-yuksek-ve-en-genis-dag-silsilesini.jpg


4. Amazon

amazon-yagmur-ormanlari.jpg

Amazon yağmur ormanları, Güney Amerika'daki Amazon Havzası'nın çoğunu kapsayan nemli ve geniş yapraklı ormanlardır. Havza 2,700,000 mil karedir ve bunların 2.100.000 mil karesi yağmur ormanları ile kaplıdır. Bölge, Brezilya, Peru, Kolombiya, Venezüella, Ekvador, Bolivya, Guyana, Surinam ve Fransız Guyanası olan dokuz farklı ülkeye ait toprakları kapsar. Amazon, gezegenin kalan yağmur ormanlarının yaklaşık yarısını oluşturur ve dünyadaki en büyük yağmur ormanıdır. Amazon yağmur ormanları, gezegenimizdeki en büyük biyo çeşitliliğe sahiptir. Şimdiki hali ise adeta içler acısı:

amazon.jpg

Amazon yağmur ormanları iklim değişikliği konusunda önemli bir endişedir. Tropikal Atlantik ısındığında, nehirler daha yüksek sıcaklıkta suyla dolar ve daha az yağış oluşturur. Bu yağış eksikliği, bitki ve hayvan ekosistemlerini ciddi biçimde etkilemiş olan kuraklıklara neden olmuş, ayrıca bazı bölgeleri de yangınlara karşı duyarlı hale getirmiştir. Bunun sonucunda Amazon’un en büyük kuraklık yaşadığı bu dönemlerde binlerce kilometre uzunluğundaki alan kül oldu. 


5. Sibirya

sibirya.jpg

Sibirya, 17. yüzyıldan beri Rusya'nın bir parçası olan devasa bir coğrafyaya sahiptir.  Ural Dağları'ndan doğuya uzanır. Rusya'nın kara alanının % 70'ini oluşturan ve 40 milyon insana ev sahipliği yapan bir bölgedir. Sibirya, Ocak ayı ortalama -13 santigrat derece ile uzun sert kışları ile bilinmektedir. Şimdi ise; 

rusya-011.jpg

Küresel ısınmadan dolayı, Sibirya sınırının her tarafında çökük alanlar ortaya çıktı. Bunun nedeni 200.000 yıldan fazla süredir görülmemiş buzul katmanlarını eriten alışılmadık sıcak koşullardır. Permafrostun çözülmesinden kaynaklanan bir başka sorun da şarbon gibi ölümcül patojenlerin salınmasıdır. 2016 yılında Sibirya ren geyiği sürülerinde bir şarbon patlaması meydana geldi. Şimdi bu çukurlarda, çözülmeye yeni başlamış olan hayvanlardan daha fazla ve daha eski kalıntıları buluyoruz. 


6. Muir Buzulu

muir-buzulu.jpg

Muir Glacier, ABD'nin Alaska eyaletindeki Glacier Bay Milli Parkı ve Rezervi'nde yer alan devasa bir buzuldur. Şu anda bir vadi buzulu olarak sınıflandırılmıştır, çünkü dağlar arasında bir vadide bulunur. Yüz yıl önce bir kaya kadar katı olan buzullar küresel ısınmanın etkisiyle aşağıdaki fotoğraftaki halini aldı.

muir-glacier.jpg

Bu fotoğraf 2005'te çekildi ve Muir Buzulu artık görülemiyor. Orijinal fotoğraf 1800'lü yıllarda çekildiği için, buzul 31 milden fazla geriledi ve artık gelgit suyu yok. İlk fotoğrafta, çevredeki dağlarda dev bina boyutundaki buz parçalarını görüyoruz. Şimdi çekilmiş fotoğrafta ise, tüm görebildiğimiz buzulu yok eden yeni bir bitki örtüsü!


7. Kilimanjaro Dağı

Kilimanjaro Dağı, Tanzanya'da uyuyan bir yanardağdır. Bir stratovolkan ve “Kibo”, “Mawenzi” ve “Shira” adlı üç volkanik konisi vardır. Her ne kadar uykuda olsa da, yeniden patlak vermesi mümkündür. Afrika'nın en yüksek dağıdır ve deniz seviyesinden yaklaşık 16.100 feet yüksektedir. Zirveye ilk kez 1889 yılında Hans Meyer ve Ludwig Purtscheller tarafından ulaşılmıştır.

kilimanjaro-dagi.jpg

Son zamanlarda dağ, küçülen buzullar ve kaybolan buz alanları nedeniyle birçok bilimsel araştırmanın konusu olmuştur. Volkanın ünlü kuzey buzullarının da 2030'da bitmesi bekleniyor. Ayrıca, Kilimanjaro'nun kalan buzunun çoğunluğunu elinde tutan tüm buz alanı, son 13 yılda 140 milyon metreküpten fazla kayıp verdi. 2007 yılında dağın zirvesinde olan buz tabakası, 1912 yılındaki tabakaya göre yüzde 85 daha küçüktür.

kilimanjaro.jpg


8. Venedik, İtalya

Venedik Veneto bölgesinin başkentidir. Köprülerle birbirine bağlanmış ve kanallarla ayrılmış 118 küçük adadır. Kent, Orta Çağ ve Rönesans döneminde önemli bir finans merkeziydi. Deniz gücü olduğu için büyük bir tarihsel öneme sahiptir. Aynı zamanda 13. yüzyıldan 17. yüzyıla kadar çok önemli bir ticaret ve sanat merkezi idi. Bugüne kadar, Avrupa'da ziyaret edilecek en önemli yerlerden biri olarak, 2016 yılında dünyanın en güzel şehri seçilmiştir.

venedik-005.jpg

Tarih, sanat, mimarlık ve kültürü ile zengin olmasına rağmen Venedik'in iklim değişikliğinin sonuçlarına karşı duyarlı olduğunu söyleyemeyiz. Giderek yükselen su seviyesinden ötürü burada yaşayan halk oldukça tedirgin. Şehrin sular altında kalmasına çok az kaldı! 

venedik,-italya.jpg


Önerilen İçerik; Kıyamet ve Sonrasında Yaşanması Muhtemel 25 Korkunç Senaryo!

NeOldu.com / Sosyal Fayda

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum