Çocuklukta ve bebeklikte sık sık görülen kusma, bazı durumlarda önemli hastalıklar hakkında bilgi vermektedir. Gelişim sürecinde oluşan normal kusmalar ve hastalıklı kusmaları ayırt edebileceğiniz en önemli ipuçlarını merak ediyorsanız, işte ayrıntılar...
Ebeveynlerin en önemli görevi, müdahale gerektirecek kusmaları ayırt etmektir. İlk dönemlerde ayırt etmek zor olduğundan dolayı, yeni anne ve baba adayları çok stresli ve zor bir dönemden geçebilir. Bebeğiniz, kanlı kusuyorsa, kusmanın yanında karın ağrısı da varsa, karında şişkinlik oluştuysa ve yüksek ateş görülüyorsa mutlaka müdahale edilmeli ve zaman kaybedilmemelidir.
Kusmanın önüne geçmek için bebeğinizin karnını doyurduktan hemen sonra yatırmamak ve olabildiğince dik tutmak, kusmayı engelleyen önemli kurallardan biridir.
Bebeğinizin, gereksiz yere fazla doyurulması kusmaya sebep olan bir faktördür. Çok fazla yedirmek yerine, sık sık ve az az beslemek gerekir. Daha sağlıklı olan bu yöntemi aklınızdan çıkarmayın. Bebekler, ağlarken hava yutmaktadır. Ağlamasının dinmesi için bebekleri emzirmekten uzak durmalısınız.
Bebekler, beslenme sırasında ağızlarında kalan besinleri, belli bir zaman sonra çıkarabilirler. Bu besinleri çıkarmak, genellikle sızıntı şeklinde olur. Bebeklerin bu sızıntıları, 1 yaşlarını doldurmadan kendi kendine geçer. Kusmanın şiddeti, miktarı ve zamanı çok önemlidir. Yeni doğan bebeklerde, yemek borusu ve mide arasındaki kapakçık gelişmediğinden dolayı, fazla olan besinler vücuttan kusularak atılır ve yaş ilerledikçe vücuttan atılmaya devam eder.
Yeni doğmuş bebeklerde, ilk saatlerinde görülen şiddetli kusmalar, sindirim sisteminindeki rahatsızlığın habercisi olabilir. Bebekler zorlanarak kusuyorsa, mide bulantıları ve öğürtüler de olabilir. Zorlanarak kusulduğu zaman, fışkırarak kusma görülebilir. Mide darlığı da, fışkırarak kusmanın sebeplerinden biridir.
Reflü, sadece yetişkinlerde değil, 1 yaş ve altındakilerde de sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Yiyeceklerin, mideye geçişini sağlayan kapakçığın gelişmemesi durumunda ve yatar halde yemek yenen çocuklarda reflü ortaya çıkmaktadır.
Hastalık olarak kabul edilmeyen reflü, kusmanın dışında başka rahatsızlık oluşturmaz. Anne sütüyle beslenen çocuklarda az görüldüğü için, anne sütü ile sık ve az beslemeniz gerekmektedir. Biberon ile hava yutulduğundan dolayı, reflü görülebilmekte ve katı gıdalar ile beslenmeye başladıktan sonra bu durum ortadan kalkmaktadır. Doktor tavsiye etmediği sürece ilaç kullanılmamalı ve kusmanın önüne geçilmemelidir.
Kusan bebeklerin hangi pozisyonda yatırılması gerektiği hakkında bilgi edinmeniz gerekmektedir. Anne ve babalar, bebeklerinin kusmuğu ile boğulacağından korktuğu için sırtüstü yatırmayı tercih etmezler ve yüzüstü yatırırlar. Bilinmesi gereken şey, yüzüstü yatırma pozisyonunda olan çocukların, ani ölüm risklerinin çok fazla olmasıdır.
Uyku hallerinde, bebekler mutlaka sırtüstü yatırılmalıdır. Kusmuklarını, anne sütünü ve suyu hızlıca yutabilir veya öksürerek geri çıkarabilir. Bebeklerin, sadece ilk 3-4 aylık dönmlerinde boğulma riski oluşmakta ve zaman geçtikçe bu risk azalmaktadır. Bebeklerinizi yan pozisyonda ve sırtüstü yatırmanız önerilir.