Kuşluk Namazı Nedir? Ne Zaman Kılınır?

Kuşluk namazı nedir, hangi vakitlerde kılınır? Kuşluk namazının İslamiyet’teki yeri ve önemi;
Kuşluk Namazı Nedir? Ne Zaman Kılınır?

Kuşluk vakitleri güneşin doğuşundan yaklaşık 40-50 dakika sonra başlayıp zeval vaktine kadar olan yani güneşin en tepede olduğu, kerahat vaktine kadar olan süreye Türkçe'de ‘kuşluk vakti’ deniyor.

gün doğuşu

Nafile namazı olan kuşluk namazları bu süre zarfında kılınıyor. Bu namazın Arapça'daki adı duha ya da işraktır. Her iki kuşluk namazı da yaygın olarak bilinen haliyle güneşin doğmasından 45 dakika sonra kılınan kuşluk namazı işrak, güneş doğduktan iki saat sonra kılınan ve zeval vaktine kadar olan kuşluk namazı ise duha ismini alır.

Peygamber Efendimiz tarafından kılınan ve ashabına bu namazı kılmayı tavsiye ettiğine dair birçok rivayet söz konusudur. İbn-i Mace’de geçen hadis-i şerifinde Efendimiz kuşluk namazı için, “ Kim kuşluk namazı kılmaya devam ederse, küçük günahları deniz köpüğü kadar dahi olsa mafiret olunur.” demiştir.

 

Kuşluk Namazı Nasıl Kılınıyor?

Rivayetlere göre Efendimizin bu namazı severek eda ettiği belirtiliyor. Kuşluk namazı kaç rekattır?  Bu namaz, iki, dört, sekiz ve on rekat olarak kılınıyor. Eğer iki rekattan fazla kılacaksanız Hanefi mezhebine göre dört rekatta bir selam vermeniz daha iyi olacaktır. İkindi namazının sünneti gibi kılınıyor yani ilk oturuş salavatlar, üçüncü rekatın başında Sübhaneke duası okunarak kılınıyor. Kuşluk namazını güneş doğduktan sonra iştirak ve güneş doğmadan önce duha olarak iki şekilde kılmak mümkündür.

NeOldu.com / Özel Haber

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Başlıklar

Şahmeran Duası

İstihare Namazı

Ayet-el Kürsi Duası

Sehiv Secdesi

Kunut Duaları

Tilavet Secdesi

Teheccüd Namazı

Kerahat Vakitleri

İslam'ın 32 Farzı

İslam'ın 5 Şartı

Kandiller ve Anlamları

Cuma Günü Neden Mübarektir?

Mezhep Nedir? Kaça Ayrılır?

Sünnet Nedir?

Vacip Nedir?

Abdest Nasıl Alınır?

Şükür Namazı

Kaza Namazı

Seferi Namazı

Bayram Namazı

Hangi Namaz Kaç Rekattır?

Sabah Namazı

Öğle Namazı

İkindi Namazı

Akşam Namazı

Yatsı Namazı

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.