Kütahya'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Çini ve porselenleri ile meşhur olan Kütahya, tarihi izleri taşıyan keşfedilmesi gereken illerden birisidir.
Kütahya'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Germiyan Sokağı

germiyan-.jpg

19 yy. sivil mimarlık örneklerinden olan Anadolu’nun ahşap mimari özelliklerini taşıyan Kütahya evleri, aslına uygun olarak hala yaşamaktadır. Kendine özgü iki ve üç katlı mimarileri, ahşap payandalı çıkmaları, pencere düzeni ve geniş saçakları ile eski konak kültürünün en güzel örneklerini bugüne taşımaktadır. Merkezde bulunan Kütahyanın simgesi olan vazoya 500 m yürüme mesafesindedir.

Frigya Vadisi

frigya-vadisi.jpg

Kütahya' ya 55 km. uzaklıkta, Ovacık Köyünün İnlice Mahallesi' nde geniş bir alanı kaplayan Frigya Vadisinde sığınma ve barınma amaçlı yüzlerce mağara, kayalara elle oyulmuş kaya mezarları, kiliseler, kaleler yer alır. Doğal kaya dokusu, peri bacaları, yüzey suları ve çam ormanlarıyla kaplı görsel zenginlikteki tarihi doğal park olan bu vadi, Fındıkkale, İnli Şapeli, Yenibosna Peribacaları, Ahmetoğlu, Saklıkent, Doğuluşah, ve Sökmen açık kült alanları, Damlalıkaraağaç mağaraları görülmeye değer merkezlerdir

Zafer Anıtı

zafertepe.jpg

Zafertepeçalköy'de Başkomutan Meydan Muharebesinin sevk ve idare edildiği 1181 rakımlı tepede yaptırılmıştır. 1964 yılında yapımına başlanmış, 1968 yılında ziyarete açılmıştır. 30 Ağustos törenlerinin düzenlendiği yerdir.

1000 Yıllık Kestane Ağacı

kutahya-agac.jpg

Kumarı Mahallesi, Boyacılar mevkiinde bulunanan kestane ağacı, 8 metreyi bulan çevresi ve 20 metreye ulaşan yüksekliği ile 1000 yıldır ayakta kalmayı başarmış bu nedenle halkın odak noktası haline gelmiştir.

Aizanoi Antik Kenti

antik-kent-.jpg

Çavdarhisar İlçe merkezinde yer alan Aızanoı kenti, antik Frigya'ya bağlı olarak yaşayan Aizanitis’lerin ana yerleşim merkezi olarak önem taşımaktadır. Roma döneminde Antik kentte yaklaşık 80.000 kişinin yaşadığı tahmin edilmekle birlikte yer alan tarihi kalıntılar arasında Anadolu’daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı, 15.000 kişi kapasiteli tiyatro ve 13.500 kişilik stadyum, iki hamam, dünyanın ilk ticaret borsa binası, sütunlu cadde, Kocaçay üzerinde ikisi ayakta kalmış beş köprü, iki agora, gymnasium, Meter Steunene kutsal alanı, nekropoller, antik bir bent, suyolları, kapı yapıları bulunmaktadır.

Çini Müzesi

cini-muzesi.jpg

Müzede, 14.yy.’dan günümüze kadar Kütahya ve İznik'te üretilen çini mimari elemanlar, çini kitabeler, çini vazo, tabak, pano ve çiniden yapılma ev gereçleri kronolojik bir sırayla sergilenmektedir. Müzenin girişinde, son Germiyan beyi II. Yakup Çelebiye ait Osmanlı Türkçesiyle yazılmış dünyanın en büyük ikinci taş kitabesi bulunmaktadır.

Jeoloji Müzesi

jeoloji-muze.jpg

Maden kaynakları bakımından zengin olan Kütahya'da bulunan müzede, Eti Bor A.Ş, Eti Gümüş A.Ş, T.K.İ Seyitömer Kömür İşletmesi (SLİ), Tunçbilek Linyit İşletmeleri (GLİ), Yıldız Entegre (Azot), Kütahya Manyezit (Kümaş), Kütahya Belediyesi El Sanatları Üretim Merkezinde (Kestaş) üretilen süs taşları, Kütahya Porselenin üretim aşamaları ve Şaphane’ de üretilen şap ürünlerini görmek mümkündür.

Kent Tarihi Müzesi

kent-tarihi.jpg

Kent Tarihi Müzesi, Germiyan Sokakta bulunan Kitabesinde 1912 yılında yaptırıldığı anlaşılan Şapçızade ve Karaca Konakları, Kütahya Belediyesi tarafından restore edilerek, Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan Özel Müze izni ile Kent Tarihi Müzesi olarak açılmıştır.

Eski Hükümet Konağı

eski-hukumet-konagi-001.jpg

Eski Hükümet Konağı, Kütahya Valisi Giritli Ahmet Fuat Paşa zamanında, 1905 yılında yaptırılmıştır. Dış cephesi 1907 yılında Kütahya çinileriyle bezenmiş tek örnektir. Son dönem Osmanlı mimarisinin dikkate değer yapılarındandır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.