Uzayın Gizemli Çocukları Kuyruklu Yıldızlar Hakkında Bilgi

Güneş sistemimizin içerisinde bulunan gizemli kuyruk yıldızları hakkında daha önce duymadığınız bilgileri sizler için araştırdık ve derledik.
Uzayın Gizemli Çocukları Kuyruklu Yıldızlar Hakkında Bilgi

Kuyruklu yıldızlar, buz ve kozmik toz karışımından oluşmaktadır. İsimlerinde yıldız kelimesi yer alsa da kuyruklu yıldızlar, aslında bir yıldız değildir. Kuyruklu yıldızlar, antik çağlardan beri bilinmektedir ve kuyruklarının uzunluğu, dünya ile güneşin arasındaki mesafe kadar uzun olabilmektedir.

Kuyruklu yıldızlar hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Bundan yola çıkarak içeriğimizde uzayın gizemli cisimleri arasında yer alan kuyruklu yıldızlar hakkında bazı araştırmalar yaptık. İşte kuyruklu yıldızlar hakkında bilinmesi gerekenler...

Kuyruklu Yıldız Nedir?

Kuyruklu Yıldız Hakkında Bilgi

Kuyruklu yıldızlar bilindiği gibi bir yıldız değil, Güneş sisteminin dışında kalan buz parçalarıdır. Buz, kaya ve tozlardan meydana gelen kuyruklu yıldızlar, güneşin görüngesine girince ısınıp gaz ve toz püskürtmeye başlarlar. Bu patlama sonucu milyonlarca kilometre kuyruk oluşur ve oluşan bu kuyruklar, Kuiper kuşağı ve Ourt bulutunda yer alır. Güneş sistemiyle birlikte 4.5 milyon yıl önce var olduğu bilinen kuyruklu yıldızların ismi, İngilizcede yer alan ''comet'' ve Yunancada bulunan ''kome'' kelimesinden türemiştir. Dünya'da kuyruklu yıldız denildiğinde çoğu kişinin aklına önce Halley, ardından ise Chiron, Hale-Bopp ve Hyakutake gelmektedir. Bunlar arasında en sık görülen kuyruklu yıldız ise Chiron'dur.

Kuyruklu Yıldızlarının Özellikleri Nelerdir?

Kuyruklu Yıldız Hakkında Bilgi

Kuyruklu yıldızların en önemli özelliği buz, toz ve kayalardan oluşmuş olmasıdır. Her ne kadar bileşimleri gezegenlere benzese de aslında onlardan oldukça küçüktür. Kuyruklu yıldızların çapları genellikle 750 metre ile 20 kilometre arasında değişmektedir. Güneşin etrafında dolanan kuyruklu yıldızların bu hareketi bazen birkaç yıl, bazen de milyonlarca yıl devam edebilmektedir. Kuyruklu yıldızlar küçüldükçe daha da hızlı hale gelmektedir. Güneş sisteminde 4 binden fazla kuyruklu yıldız bulunmaktadır.

Güneşten gelen ışıkları yansıttıklarından dolayı, güneşe uzak bir konumdayken Dünya'dan görülmesi oldukça zordur. Yörüngeleri elips şeklinde olan kuyruklu yıldızlar, Güneşe yaklaştıklarında ısıları artar ve içinde bulunan katılar doğrudan gaz haline geçerek patlar. Ayrıca güneşe yaklaştıkça üzerlerine yansıyan ışık miktarı da arttığından dolayı daha parlak görünürler. Eğer bu yaklaşma çok yakın olursa gündüzleri bile gökyüzünde kuyruklu yıldızlar görülebilmektedir. Kuyruklu yıldızlar, nüve, koma, hidrojen bulutu, toz kuyruk, iyon olmak üzere 5 kısımdan oluşur.

Kuyruklu yıldızlar üç farklı grupta toplanmaktadır. Bunlar; periyodik olmayan kuyruklu yıldızlar, uzun dönemli kuyruklu yıldızlar ve kısa dönemli kuyruklu yıldızlardır. Periyodik olmayan kuyruklu yıldızlar, Güneşin etrafında milyonlarca yıl dönmektedirler. Yörüngeleri çok geniş olan kuyruklu yıldızlara, 1914 senesinde görülen delevan kuyruklu yıldızı örnek olarak verilebilir. Uzun dönemli kuyruklu yıldızlar ise yörüngelerini 200 ile 1000 yıl arasında tamamlamaktadır. Son olarak kısa dönemli kuyruklu yıldızlar ise gezegenler tarafından tutulmaktadır. Bu yıldız türlerinden en kısa süreli olanı ise encke kuyruklu yıldızıdır.

Kuyruklu Yıldızların Yapısında Ne Bulunur?

Kuyruklu Yıldız Hakkında Bilgi

Kuyruklu yıldızların yapısında buz, toz ve kaya bulunmaktadır. Kozmik kartopu olarak nitelendirilen kuyruklu yıldızlar, ortalama bir şehir büyüklüğündedir. Kuyruklu yıldızların yapısında yer alan katı bölüme çekirdek denmektedir. Bu çekirdeklerin yapısında ise toz, kayaç, donmuş karbondioksit, su buzu ve metan gazı yer almaktadır. Tüm bunlardan dolayı çekirdeğin yüzeyi kirli olduğu için kuyruklu yıldızlara ''kirli kartopları'' da denmektedir. Ayrıca çekirdeğin yapısında metanol, etanol, ethane, hidrojen siyanür ve formaldehid gibi organik maddeler bulunmuştur.

Kuyruklu Yıldızlar Isı ve Işık Kaynağı mıdır?

Kuyruklu Yıldız Hakkında Bilgi

Kuyruklu yıldızlar, kendi ışıklarını kendileri üretemezler. Tıpkı Güneş sisteminde yer alan gezgenler gibi Güneş'ten gelen ışığı yansıtırlar. Bu sebeple ışık kaynağı olamayan kuyruklu yıldızlar, Güneş'e bağlı gök cisimleridir. Bünyesinde bulunan buzlardan dolayı soğuk olan kuyruklu yıldızlar, Güneş'e yaklaştıkça ısınmaya başlarlar. Bu sebeple kuyruklu yıldızların ısı kaynağı olması imkansızdır.

Kuyruklu Yıldızlar Hakkında İlginç Bilgiler

Kuyruklu Yıldız Hakkında Bilgi

- Güneş sistemimizde 4 binden fazla kuyruklu yıldız bulunmaktadır.

- Kuyruklu yıldızların kuyruğu, buzdan ve toz parçacıklarından oluşsa da yalın halde parlak değillerdir. Güneşten aldıkları ışınlar sayesinde parlak ve görkemli bir kuyruğa sahip olurlar.

- Kuyruklu yıldızın ikinci kuyruğu yaklaşık 360 milyon mil uzayabilmektedir.

- Günümüzde hala bir kuyruklu yıldızın kuyruğunda bulunan buzun içerisindeki bileşenler, bilim adamları tarafından araştırılmaya devam etmektedir.

- Kuyruklu yıldızlar, süblimasyon denilen bir işlem nedeniyle güneşe her yaklaştıklarında kütle kaybı yaşarlar.

- Kuyruklu yıldızlar, güneşin ekseni etrafında döndükleri andan itibaren küçülerek daha da hızlı hale gelmektedirler. Küçüldükten sonra kuyruklu yıldızlar, güneşin yörüngesinden ayrılarak uzay boşluğuna doğru yola çıkar.

- Evrenin en ünlü kuyruklu yıldızlarından bir tanesi olan Halley Kuyruklu Yıldız, orta periyotlu bir yıldız olması nedeniyle 75 yılda bir görülmektedir.

Kuyruklu Yıldız Hakkında Bilgi

- Dünyadan görülen en son kuyruklu yıldız, 2002 yılında İkeya Seki'dir.

- Kuyruklu yıldızlar, nüve, koma, hidrojen bulutu, toz kuyruk, iyon kuyruk olmak üzere 5 kısımdan oluşmaktadır.

- Kuyruklu yıldızlar, uzayda bulunan en görkemli ve en ilgi çekici gök cisimleri arasında yer almaktadır. Her yıl binlerce bilim adamı gök cisimleri hakkında araştırmalar yapmaktadır.

- Kuyruklu yıldızlarının uzaydaki hızı saatte 25.000 – 40.000 km/s arasında değişmektedir.

- Kuyruklu yıldızlar, güneş sisteminin 4,6 milyar yıl önceki oluşumundan artan kalan enkaz parçalarıdır.

- Kuyruklu yıldızın belli zamanlarda yeryüzünde görülebileceğini ilk olarak 1704’te ünlü İngiliz Astronomu Sir Edmund Halley keşfetmiştir.

- Çin kayıtlarına göre Halley adı verilen kuyruklu yıldız MÖ. 204 yılından beri tanınmaktadır.

- Kuyruklu yıldızlar güneşe yeterince yakın olmadıkça görülmezler. Bazı kuyruklu yıldızların yörüngesi güneş sisteminin bir hayli dışına kayar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Güneş Sistemi Hakkında Bilgi

Kuyruklu yıldızın özellikleri nelerdir?

Kuyruklu yıldızların özelliği buz, toz ve kayadan oluşmasıdır. Çapları 750 metre ile 20 kilometre arasında değişebilen kuyruklu yıldızların elips şeklinde yörüngeleri vardır.

Kuyruklu yıldızlar neyin habercisi?

Birçok kişi tarafından gök taşıyla karıştırılan kuyruklu yıldızlar, kıyametin habercisi olarak yorumlanıyor. Buna sebep olarak ise daha önce Dünya'ya çarpmış olan göktaşları gösteriliyor.

Kuyruklu yıldız kaç yılda bir gözükür?

Her kuyruklu yıldızın görünme süreleri farklıdır. Örneğin Halley kuyruklu yıldızı 75 - 76 yılda bir gözükmektedir.

Kuyruklu yıldızın neden kuyruğu var?

Güneşe çok yaklaşan kuyruklu yıldızlar, patlayarak Güneşin tam tersi yönüne savruluyor ve bu sayede de kuyruk görünümü oluşuyor.

Ünlü kuyruklu yıldız nedir?

Kuyruklu yıldızlar arasında en ünlü yıldız olan Halley'dir. 75 - 76 yılda bir görünen Halley, en son 1992 yılında gözlemlenmiştir.

Kuyruklu yıldız kaç tane var?

Antik çağlardan beri varlığı bilinen kuyruklu yıldızların bilinen sayısı 6.619'dur. Bu 6.619 tane kuyruklu yıldız yeni keşiflerle sürekli artmaktadır.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum