Lenovo Vibe X2 İncelemesi

Lenovo ‘ nun gerek tasarımıyla gerekse gerçek 8 çekirdekli işlemcisiyle öne çıkan modeli Vibe X2 yi inceliyoruz. Vibe X2 nasıl? Fiyatı ve özellikleri nelerdir? Hepsi bu yazıda.
Lenovo Vibe X2 İncelemesi

Lenovo Vibe X2 Teknik Özellikleri

Lenovo uygun fiyatlı ve yüksek donanımlı telefonlar ile pazar payını arttıran Çinli firmalardan bir tanesi. Kaliteli özellikler ile ucuz fiyatı buluşturan firma orta-üst segment kullanıcılar için tasarladığı Vibe X2 modeliyle de adından bahsettirmeyi başardı. Farklı tasarımı ve diğer özellikleriyle bakalım Lenovo Vibe X2 bize neler sunuyor?

  • İşlemci: MediaTek 6595m 2,0 GHz hızında gerçek 8 çekirdekli işlemci
  • Depolama: 32 GB dahili arttırılamayan hafıza
  • Ekran: 5” Full HD 1080p IPS ekran
  • Kameralar: Arkada 13 MP Tek Led Flaşlı , Önde 5 MP yüz güzelleştirme özellikli
  • Ram: 2GB Ram
  • Tasarım: 3 katman tasarımlı çerçeve ve kaliteli malzeme
  • Batarya: 2.300 mAh

Gerçek 8 Çekirdekli İşlemci

mediatek.png

Telefonun işlemcisine baktığımızda Mediatek yapımı 8 çekirdekli bir işlemci görüyoruz. Peki, nedir bu gerçek 8 çekirdek mevzusu? Şöyle ki diğer markaların üst düzey telefonlarında da 8 çekirdek işlemci olduğunu duyuyor ya da okuyorsunuz. Mevcut 8 çekirdek bulunsa da bu çekirdekler aynı anda çalışmıyorlar. Düşük işlem gücü olan 4 çekirdek ve yüksek işlem gücü olan 4 çekirdek şeklinde ayrılmış durumdalar. Telefon zorlanacağı bir işlem yapınca hemen güçlü çekirdekler devreye giriyor, diğer zamanlarda düşük güçteki çekirdekler çalışıyor. Yani 8 çekirdeğin tamamı aynı anda çalışmıyor. Fakat Vibe X2 de bu 8 çekirdeğin hepsi aynı anda çalışabiliyor. Bu yüzden gerçek 8 çekirdek denmesinin sebebi budur.

Bu işlemci de yapısal olarak 4 çekirdek 2.0 GHz. , 4 çekirdek 1.69 GHz. Hızındaki ayrı çekirdeklerden oluşuyor fakat. Performans istendiği zaman 8 çekirdek aynı anda çalışabilme yeteneğine sahip. Bekleme ya da işlem gücü istemeyen durumlarda düşük kapasitedeki 4 çekirdek çalışıyor. Böylece güç tasarrufu sağlanmış oluyor. İşlemcinin genel olarak performansı başarılı ve ağır işlemlerin üstesinden başarıyla geliyor.

Ekran ve Tasarım

ekran-002.jpg

Lenovo 5” lik IPS LCD bir ekran kullanmış. Ekranın Full HD çözünürlük 1080p değeri yerinde bir tercih olmuş. Piksel yoğunluğuna baktığınızda inç başına 441 piksel düştüğünü görüyoruz. netlik olarak ekran kaliteli, renklerin doygunluğu ve görüş açıları yeterli. Çözünürlük olarak popüler olan 2K tercih etmemesi mantıklı bir seçim olmuş. Bu ekran ile işlemci ve pil performansı sağlarken görüntü keskinliği ve kalitesi yeterli düzeyde diyebiliriz.

Tasarım açısından Lenovo bu telefonda çalışmış. Genel anlamda keskin köşelere sahip telefona yandan bakıldığında çerçevenin katmanlı yapısı göze çarpıyor. 3 ayrı renk tonu ve renklerin birbirine geçiş uyumuyla telefonun dikkat çekici olduğunu ve estetik durduğunu söyleyebiliriz. Görünüm anlamında diğer üreticiler gibi sıradan olmaktan uzak olan bu detaylar modelin kendine has olmasını sağlıyor. Kullanılan malzeme kalitesi de kesinlikle iyi seçilmiş. Telefonu elinize aldığınızda size verdiği histen memnun kalacaksınız. Eğer telefondaki klasik çerçevelerden sıkıldıysanız Vibe X2 hoşunuza gidecek.

Telefonun boyutları tek el ile kullanım sağlayacak derecede. 5” lik ekranı olmasına rağmen çerçevelerin ince yapısı sayesinde tek el kullanım boyutu korunmuş. Cebinizde rahatlıkla taşıyabileceğiniz bir boyuta sahip. Modelin ağırlığına bakacak olursak 120 gramlık hafif bir telefon görüyoruz. bu boyuttaki rakiplerine göre hafif diyebiliriz. Kapasitif menü tuşlarının ekranda değil de kasada bulunması da ekranı tam anlamıyla kullanmanızı sağlıyor ve telefonu kullanırken ekran sanki daha büyükmüş hissiyatı oluşturuyor.

Telefonun arka kapağı çıkarılabilir yapıda değil. Buna istinaden bataryası da değiştirilemiyor. Değiştirilemeyen batarya son dönemde üreticilerin tercihi olsa da aslına bakarsanız bir açıdan da mantıklı. Çünkü akıllı telefonların şarjları zaten 1-1.5 günü anca çıkarabiliyor. Bataryaların bozuluncaya kadar sunduğu süre 2 seneyi buluyor. 2 sene sonra eski teknoloji kalan telefonu birçok kullanıcı zaten değiştirmiş oluyor.

Telefonun dahili 32 GB hafızası bulunuyor. Bu hafıza çoğu kullanıcı için yeterli diyebiliriz. Bu hafıza yetmeyecek kişiler için telefonun eksi özelliği hafıza kartı desteği sunmuyor olması. Hafıza kartı olmadığı için depolama alnınız sabit fakat bunu da bulut depolama yöntemleriyle çözmeniz mümkün.

Kamera ve Pil

kamera-001.jpg

Telefonun kameralarına baktığımızda arkada 13 MP tek flaşlı bir kamera mevcutken, ön tarafta ise özçekimleriniz için 5 MP lik kamera bulunuyor. Ön kamerada mevcut olan yüz güzelleştirme ve sesli çekim, jest ve mimikleriniz ile çekim modları başarılı. 5 MP kalitesindeki fotoğrafların da başarılı olduğunu söyleyebiliriz.

Arkadaki kameranın HDR ve panorama desteklediğini belirtelim. Mevcut şartlarda birçok kullanıcıyı memnun edecek fotoğraflar çeken telefonun düşük ışık performansı çok başarılı diyemeyiz. Gün ışığında tatmin edici fotoğraflar çeken telefonda bir diğer eksik ise OIS (optik görüntü sabitleme) bulunmamasıdır. Video çekimlerinizde sarsıntıyı önleyen bu teknolojiyi koymamakla Lenovo hata etmiş diyebiliriz.

Telefonun batarya kapasitesi 2.300 mAh. 5” lik ekran için düşük gibi gelse de yazılımsal optimizasyonlar ile batarya ile günü çıkarmanız mümkün. Eğer çok oyun oynayan biriyseniz tabi gün içinde ikinci kez şarj etmeniz gerekecektir. Lenovo bunun için güç yönetim uygulaması yapmış ve oradan güç seçeneklerinizi ayarlayarak kullanım sürenizi arttırabiliyorsunuz. Eğer şarjınız bitecek duruma geldiyse Ultimate Power Saver Mode sayesinde bütün gereksiz işlemleri kapatarak size kalan süreyi uzatıyor. Tabi bu moda aldığınızda cihazı sadece telefon olarak kullanabiliyorsanız belirtelim.

Editör Yorumu ve Fiyat

Telefon genel anlamda şık ve pek çok kişiyi menün edecek bir telefon. Lenovonun geliştirdiği arayüz kullanıcı dostu ve temalar ile zenginleştirilebiliyor. Eleştirilebilecek noktaların başında arka kamera geliyor. Gece çekimleri zayıflığı ve OIS desteği sunmaması kötü olmuş. Diğer eleştirilecek noktası da bataryası. Batarya biraz daha yüksek tutulabilirmiş. Android Lollipop güncellemesiyle güç yönetimi ileriye taşınabilir ve böylece batarya sorunu çözülmüş olur. Bekleyip göreceğiz.

Telefonun fiyatının 1.200 TL olduğunu görüyoruz. Bu donanım ve özelliklere bakarsak fiyatın iyi olduğunu görüyoruz.

Ben çok oyun oynamam, gün içinde telefonu aşırı kurcalamam derseniz Lenovo Vibe X2 performans anlamında sizi mutlu edecek fiyatına göre alınabilecek bir telefon olmuş diyebiliriz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.