Lens Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Günümüzde gözlük kullanmayan herkesin alternatifi lens. Lensler bir çok zaman bizi mutlu etse de bazen zararları oluyor. Peki lensin zararı ne? İşte cevabı
Lens Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Lens Nedir?

Lensler, kornea üzerine yerleştirilerek görme bozukluklarının giderilmeye çalışıldığı göz aparatlarıdır. Lens denilince aklımıza her ne kadar göz bozuklukları gelse de kimi insanlar renkli lensler kullanarak göz rengini değiştirmektedir.

Lensin geçmişi, 16. yüzyıla kadar gittiği düşünülmektedir. Fikri ortaya atan ilk kişinin ise İtalyan sanatçı ve bilim adamı Leonardo Da Vinci'nin attığı düşünülmektedir. Tarihte lens denemesini ilk kez Descartes yapmıştır.

Lens Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Daha sonra lens üzerine pek çok çalışma yapıldı. Yıllar içerisinde çeşitli tekniklerle lens üzerine çalışmalar yapılmıştır. 2000'li yıllara geldiğimizde ise silikon ve hidrojenden yapılan lensleri kullanmaya başladık.

Gözlerinizde problem var ve şu an gözlük kullanıyorsanız gözlük numaranıza göre lens almayı düşünmeyin lütfen. Eğer aklınızda gözlüklere veda edip lens kullanmak varsa önce doktorunuza gidip lens isteğinizi belirtin. Ardından geniş bir muayene ve göz çeperi ölçümü yapılır. Gözünüze uygun lens ölçülerini sizin için hazırlar ve böylece size uygun lensi almış olursunuz. 

Lens Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Lens kullanırken dikkat edilmesi gereken pek çok konu vardır. Gözümüz, vücudumuzun en hassas noktalarından birisi. Bu nedenle gözümüze karşı oldukça hassas ve özenli olmalıyız. Lens kullanıcıları da lenslerini çıkarıp takarken, rutin temizliklerini yaparken bazı hususlara dikkat etmelidir. Olası bir hata gözümüze istemediğimiz kadar olumsuzluklar yaşatabilir. 

1. Lensi Takmak

Lens Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Lens kullanmaya başladığımız ilk zamanlar en büyük gerilimi takıp çıkarırken yaşarız. Bu işlem sırasında özellikle dikkat etmeniz gereken konuların başında lense tırnağınızla değil elinizde değmeniz. Aynı zamanda lensi parmağınıza alırken iki elinizle sadece parmağınızla kavrayıp gözünüze yerleştirmeye çalışın.

2. ​Lensi Çıkarmak

Lens Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Lensi çıkarmakta zorlandığımız diğer bir konudur. Lensinizin olduğu güzünüzü elinizin yardımıyla açın. Diğer elinizle lensinizi gözünüzün aşağısına doğru çekin. Daha sonra iki parmağınızla kavrayıp çıkarabilirsiniz.

3. Lensin Temizliği

Lens Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Lens kullananların özellikle dikkat etmesi gereken konu temizliktir. Lensimizi çıkarmadan önce ellerimizi kalıp sabunla güzelce yıkayıp muhakkak kuruluyoruz. Çıkardığımız lensi, tırnaklarımızı kullanmandan avcumuzun içine koyuyoruz.

Üzerine bir miktar solüsyon döküp parmağımızın yardımı ile her tarafına solüsyon gelmesini sağlıyoruz. Ardından lens kutularının içine solüsyon koyup lenslerimizi de içine koyup bir sonraki gün kullanmak için saklıyoruz. Temizlikte dikkat etmeniz gereken konunun başında lenslere ve kutularına su değmemesi ve lens kutusunu ayda bir değiştirmeniz gelir.

4. Ağrı

Lens Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Gözde yabancı cisim hissine sebep olan bazı faktörler, göz ağrısına neden olabilir. Yukarıdaki verdiğimiz önerilere dikkat ettiğiniz halde gözünüz ağrımaya devam ediyorsa, doktorunuza başvurmanızı tavsiye ediyoruz.

5. Lenslerin Göze Yapışması

Lens Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Lens gözünüze yapışmışsa, yani hareket etmiyorsa, lense göz damlası damlatın. Eğer göz damlası yoksa bir kaç damla solüsyon uygulayın. Lensi çıkarmayı denemeden önce gözünüzle hareket ettirmeyi deneyin. Bu işlemleri yaparken gözünüzü sürekli açıp kapamayı ihmal etmeyin.

Lens Kullanmanın Zararları

Lens Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Lens kullanmak dikkatli kullanmadığımız zaman gözümüzde enfeksiyonlara neden olmaktadır. Lensin zararı tam olarak burada karşımıza çıkmaktadır. Bu yüzden lensimizin temizliğine oldukça dikkat etmeliyiz. Aynı zamanda bağışıklık sisteminde sıkıntı olanların ve alerjik hastalıkları olanların lens kullanmadan önce iki kez düşünmelerini öneriyoruz. 

Lensler uzun vadede gözlerde kuruluk yapmaya başlayabiliyor fakat şunu unutmayınız ki gözlerinizde oluşan rahatsızların çoğu lens kullanırken uymadığınız hijyen kurallarından dolayı olmaktadır. Lens almaya kendiniz karar vermek yerine doktorunuzla görüşmeyi sakın ihmal etmeyin. Aksi takdirde gözünüzde hiç istemeyeceğiniz sağlık problemleri oluşabilir.

Kontakt Lensin Çıkarılması Gereken Bazı Durumlar

Lens Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kontakt lensin çıkarılması gereken bazı durumlar vardır. Bu durumlarda lensin kullanılmaması gerekir. Örneğin gözünüzde yanma oluyorsa, gözde kaşıntı varsa, gözde bir şey varmış gibi hissediyorsanız, gözünüz aşırı sulanıyorsa, görmede zorluk yaşıyor veya bulanıklık hissediyorsanız, göz akıntısı veya kızarıklık varsa, gözde batma hissi varsa lens çıkmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kontakt Lens Nedir?Lens Nasıl Takılır, Çıkartılır?

Kontakt lens kimler kullanabilir?

Kontakt lensi sadece göz sorunu yaşayan kişilerin kullanması gerekir. Kontakt lensler kişinin gözlük kullanma ihtiyacını ortadan kaldırır. Gözlük kullanmayı sevmeyen kişiler genelde lensleri tercih eder.

Kontakt lens mi gözlük mü?

Gözlük bazı durumlarda daha iyiyken lenste aynı şekilde bazı durumlarda daha kullanışlıdır. Gözlük kullanmak istemeyen kişiler lens kullanır fakat lensin temizliğine dikkat etmek gerekir. Aksi taktirde gözün enfeksiyon kapma oranı artar. Gözlük lense göre daha pratiktir.

Kontakt lens ne kadar kullanılır?

Kontakt lensin bir kutusu ortalama 3 ay kadar kullanılır. Bir kutuda 3 çift lens bulunur. Bu lensler her iki göze olacak şekilde takılır. Bir lensin ömrü ortalama 1 aydır. 1 ay sonunda atılması gerekmektedir.

Kontakt lens zararları nedir?

Kotankt lens yanlış kullanıldığı taktirde mikroplar korneaya tutunur. Bunun sonucunda da çok ciddi göz enfeksiyonları meydana gelebilir. Bu yüzden lensi kullanırken son derece dikkatli olunması gerekir.

Lens göz numarasını büyütür mü?

Kontakt lens kullanmak göz derecesini artırmaz veya azaltmaz. Miyop için gözlük yerine lens kullanmaya başladığınızda lens dereceniz artıyorsa bunun sebebi lens değildir. Lens göz derecesini büyütmez.

Kontakt lens göze kaçar mı?

Kontakt lensin gözün içerisine kaçması gibi bir durum söz konusu değildir. Göz kapağınızı aşağı doğru çektiğiniz zaman ortaya çıkan cebin aşağısında hiçbir şey yoktur. Bazen lensler bu ceplere sıkışır fakat kolayca çıkarılabilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.