LG G3 - G4 Karşılaştırması
LG G3 vs G4
LG' nin ilk amiral gemisi olan Optimus G ile başlayan ve adını G serisi olarak devam ettiren telefonları, uygun fiyatları ve yüksek donanımlarıyla tüketiciler arasında dikkat çeken ve piyasayı domine eden modeller arasında olmayı başararak firmanın akıllı telefon sektöründe iyi pazar payı kapmasını sağlayan efsane serisi adını şimdiden aldı.
G3 modeli ilk 2K ekran çözünürlüğüne sahip telefon olarak tarihe geçerken, G4 ise tam manuel kontrol imkanı tanıyan ve profesyonel fotoğraf makineleri gibi RAW formatında fotoğraf kaydedilen ilk telefon olarak adını tarihe kazımayı başardı. Her iki telefonun da ilk olan özellikleri ve diğer detaylarına yakından bakıyoruz.
G3 ile G4 KARŞILAŞTIRMASI
Telefonlara baktığımız zaman her ikisinin de 5.5 inç 2560x1440p 2K çözünürlüğünde ekrana sahip olduğunu görüyoruz. Telefonların ekran kalitesi benzer netlik ve kaliteye sahip gibi görünse de G4' ün 1 sene sonra çıkmış olması ona daha teknolojik bir panele sahip olma avantajı tanıyor.
G4' ün ekranı 1500:1 kontrast oranı ve 500 nit parlaklık seviyesi ile G3' ün önüne geçmeyi başarıyor. G4' ün ekranı In Cell Touch teknolojisi sayesinde biraz daha ince yapı gösteriyor. Telefonun ekranı aynı zamanda üstten ve alttan kıvrımlı yapısıyla önceki nesil modelden ayrılmayı başarıyor.
Tasarım tarafında LG G3 yuvarlak hatlara sahip yapısıyla ve ince çerçeveleriyle, döneminin en başarılı tasarımlarından biri olmayı başaran ve %76 ekran/gövde oranıyla büyük ekrana rağmen küçük boyutunu koruyabilen tasarımıyla oldukça sevilmişti. G4 ise köşeli bir tasarımla ortaya çıkmış, G serisinden ziyada G Flex modeline olan benzerliği ile adından söz ettirmişti. G4' ün %73 ekran/gövde oranı iyi olsa da G3 kadar iyi değil demek doğru olur.
LG G3' ün ince çerçeveleri düşmelere karşı telefonu hassas kılarken G4' te bu durumun engellenmek istendiğini düşünebiliriz. Malzeme kalitelerine bakıldığı zaman G3 plastik kasa ile satılırken, G4' ün arka tasarımında gerçek deri kullanılarak kalite algısı bir seviye yukarıya çekilmeye çalışılmıştı.
Deri tasarımı sevmeyenler için çok geçmeden G4 plastik arka kapak ile satışa sunulmuştu. Tasarım konusunda hangi telefonun üstün olduğu hakkında yorum yapmamak ve bu konuyu kişilerin zevklerine bırakmak daha doğru olacaktır diye düşünüyoruz.
İşlemci konusuna geldiğimizde LG G3, 2.45 GHz 4 çekirdekli Snapdragon 801 işlemcisi, Adreno 308 grafik birimi ve 3 GB ram belleği ile kendi döneminde zirveyi zorlayan ve günümüzde dahi tatmin edici performans sunabilen telefon olmayı başardı. G4 ise 1.8 GHz 6 çekirdekli Snapdragon 808 işlemcisi, Adreno 418 grafik birimi ve 3 GB ram belleği ile selefinden bir tık yukarıda olmayı başarıyor. Eski olmasına rağmen G3 modelinin performans bakımından G4 ile yarışır olduğunu ve aralarındaki performans farkının az olduğunu belirtelim.
G3' ün ana kamerası 13 MP, ön kamerası ise 2.1 MP çözünürlüğe sahipken G4' ün ana kamerası 16 MP, ön kamerası 8 MP çözünürlük sunuyor. Burada G4' ün G3' e fark attığını söyleyebiliriz. Sadece çözünürlük ile de kalmıyor ve G4 sunduğu kamera özellikleriyle de öne çıkmayı başarıyor. F/1.8 diyafram açıklığı, yeni nesil optik görüntü sabitleyicisi, perde hızı kontrolü, RAW formatında fotoğraf kaydetme ve tam manuel mod gibi özellikleriyle G3' ün önüne geçmeyi başarıyor. Ön kamerasının geniş açılı lensi, sanal flaşı ve ağır çekim video özelliği ile de selefine göre gelişmiş imkanlar sunabiliyor.
Telefonların her ikisinin de 3.000 mAh kapasiteli değiştirilebilir pilleri mevcut. Pil kapasiteleri aynı olsa da bataryaların sunduğu kullanım süreleri dikkate alındığı zaman G3' ün daha fazla konuşma ve bekleme süresine sahip olduğunu görüyoruz. G4' ün işlemcisi ve ekranı pili hızlı tüketen yapısıyla az da olsa şarjın çabuk bitmesine sebep oluyor.
Hafıza kartı desteği sunan iki model de diğer özellikleri bakımından birbirine benzer özellikler gösteriyor. Bazı arayüz farklılıkları ve LG' nin kendi geliştirdiği uygulamalardan LG Health ve Quick Memo2 gibi bazılarının sadece G4 modelinde bulunduğunu ev bu şekilde ufak da olsa bir fark yaratıldığını ekleyelim. Telefonlarına güncelleme desteğini kesmeyen LG, Android 6 Marshmallow sürümünü her iki modele de verdi. Bu noktada, G4 modelinin bir yıl daha güncel olması sayesinde G3' e güncelleme desteği kesilse bile G4 modeline 1 yıl daha destek verilecek diyebiliriz.
Fiyat kategorisine gelince Lg G3 32 GB versiyonu yaklaşık 990 TL gibi fiyat etiketiyle satılıyorken LG G4 32 GB versiyonu 1.290 TL fiyattan satılıyor. Telefonların arasında 300 TL gibi bir güncellik farkı bulunuyor. Bu fiyat farkı için yukarıdaki kıyaslamalara bakılarak işlemci ve kamera için ödeneceğini ekleyelim.
Editör Yorumu: LG G3 tanıtıldığından beri popülerliğini koruyan ve satış başarısıyla dikkat çeken bir model oldu. G4 ise firmanın yüzünü pek güldürmedi diyebiliriz. Bu sebeple indirimler üst üste gelerek aradaki fark günden güne kapandı. Telefonların her ikisi de güzel özelliklere sahip ve bugün bile kullanıcısını memnun edebiliyor. G4' ün kamera konusundaki yetenekleri ise G3 ile kıyaslanamayacak kadar iyi durumda olduğu için iyi fotoğraf isteyenlerin G4 modelini, uygun fiyat ve performans isteyenlerin ise G3 modelini tercih etmeleri doğru seçim olacaktır.
NeOldu.com / İlkay ENGİN