Liberal Ne Demek?

Türkçe'de birçok farklı anlama gelen liberal kelimesi ne demek? sorusu en çok merak edilen sorulardan birisi oldu. Peki liberal, liberalizm nedir? Yazımızda liberal kelimesinin tüm alt başlıklarını detaylıca inceleyerek sorularınıza cevap verdik.
Liberal Ne Demek?

Liberal Nedir?

Liberal hoşgörülü olan kişiler için kullanılan bir kelimedir. Aynı zamanda serbest ekonominin gerekliliğini savunan kişiler için de kullanılmaktadır. Özgürlük ve seferberlikle ilgili kabuller için de liberal kelimesi kullanılır.

Liberal, Fransızca'dan Türkçe'ye geçmiş bir kelimedir. Üç farklı anlama gelen liberal kelimesi Türkçe'de sıkça kullanılmasa da birçok insan tarafından merak edilip araştırılmaktadır. Liberal kelimesinin liberalizm düşüncesinin kökenini oluşturmaktadır.

Liberal Ne Demek


Liberalizm Ne Demek?

Liberalizmin kökeni sanayi devriminin öncesine uzanır. Çok uzun zaman önce ortaya çıkan liberalizm insanlığın düşünce tarihinde önemli bir yere sahiptir. Bireysel özgürlüğü temeline alan liberalizm, çoğulcu demokrasiyi, insan haklarını, inanç özgürlüğünü ve fikir özgürlüğünü savunmaktadır.


Liberal Ekonomi Ne Demek?

Liberal ekonomoi yoksulluğu kullanan bir sistemdir. Liberal ekonomi uygulanan ülkelerde yoksulluğa çözüm getirmek veya ortadan kaldırmak yerine yönetilerek, harçlık verilerek, gıda, yakacak yardımı yapılarak yönetilir. Bu şekilde güce ve paraya sahip olanlar tarafından istenilen amaçlar için kullanılır.


TDK'ye Göre Liberal Nedir?

Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre liberal kelimesi üç anlama gelir. Bu anlamlardan birincisi hoşgörülü kişi, ikincisi serbest ekonomi yandaşı, üçüncüsü ise hürriyetle ilgili olarak söylenmiştir. TDK Liberal kelimesinin Türkçe'de kullanımının çok yoğun olmadığını söylemektedir.


Liberal Kime Denir?

Liberalizmin temel ilkelerini savunan kişilere liberal denilmektedir. Tarihte olan en önemli liberal düşünürler ve ünlü eserlerini aşağıda sıralanmış bir şekilde bulabilirsiniz. İşte tarihin en iyi liberal düşünürleri;

  • Erasmus Deliliğe Övgü
  • Thomas Hobbes Leviathan
  • John Locke Anlama Yetisinin Yönetimi Üzerine
  • Jose Ortega J. Gasset Kitlelerin Ayaklanması
  • Niccolo Machiavelli Prens

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.