Halk arasında “kan kanseri” olarak nitelendirilen lösemi, kemik iliğindeki kan hücrelerinin anormal bir şekilde çoğalmasıyla birlikte ortaya çıkmaktadır.
Löseminin daha çok çocuklarda görüldüğüne dair bir algı olmasına karşılık lösemi, çocuk hastalara oranla yetişkinleri çok daha fazla etkileyen bir hastalıktır. Konulan teşhislerin birçoğu 50 yaş üzerindeki hastalara aittir.
Löseminin başlıca belirtileri halsizlik, çabuk yaralanma, vücudun çeşitli bölgelerinde meydana gelen morluklar, lenf bezlerinin şişmesi ve ateşle birlikte gece terlemeleriyle görülmektedir.
Özellikle kronik lösemi hastalarında herhangi bir belirti vermeyen lösemi, rutin kan testleri sırasında teşhis edilmektedir.
Akut lösemide ise halsizlik, kilo kaybı, kanamalar, çabuk yorulma, kemik ağrıları ve eklemlerde meydana gelen şişkinlikler gözlemlenebilir.
Yapılan tetkik ve muayenelerde lenf bezlerinde, karaciğerde ve dalakta büyüme görülür.
Karaciğer ve dalak şişmesine bağlı olarak mide ve karın bölgesinde şiddetli ağrılar ile birlikte şişkinlik meydana gelebilir.
Löseminin gözle görülebilen belirtilerinden bir diğeri ise ten renginde meydana gelen soluklaşmadır. Vücudun çeşitli bölgelerinde meydana gelen morlukların yanı sıra en çok gözlemlenen belirtilerden bir diğeri ise soluk ten rengidir.
Löseminin derecesine bağlı olarak nefes darlığı ve kalp çarpıntısı gözlemlenen belirtiler arasındadır.
Lösemi belirtilerinden olan aşırı kilo kaybının bir diğer nedeni ise iştahsızlıktır. Halsizlik ile birlikte gelen iştahsızlık akıllara kanser şüphesini getiren belirtilerdendir.