Malatya Hakkında Bilmedikleriniz

Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan Malatya ili, coğrafi konumu ve tarihi ile kültürel zenginliğe sahiptir.
Malatya Hakkında Bilmedikleriniz

Nüfus : 722.065
İl Trafik No : 44

Telefon Alan Kodu: 422

Malatya'nın ilçeleri, Akçadağ‎, Arapgir‎, Arguvan‎, Battalgazi‎, Darende‎, Doğanyol‎, Doğanşehir‎, Hekimhan‎, Kale, Kuluncak‎, Pütürge‎, Yazıhan‎, Yeşilyurt olmak üzere 13 ilçesi bulunmaktadır.

malatya-il.jpg

Malatya, eski çağlardan beri Anadolu ve Ortadoğu’nun geçit veren kavşak noktasındadır. Doğuda en eski ulaşım yolu; Malatya –Sivas üzerinden Erzurum‘a, oradan da Kafkasya‘ya uzanan yoldur. Mezopotamya ile Anadolu arasındaki ticaret ve kültür alışverişinin bu yol üzerinden yapılması, Malatya’nın tarihi ve kültürel önemini artırmıştır.

Malatya'nın Kısa Tarihçesi

Malatya'nın adı Kültepe tabletlerinde Melita olarak, Hitit tabletlerinde "Maldia" olarak geçmektedir. Malatya sırasıyla, Medlerin, Perslerin, Romalıların, Bizanslıların, Selçukluların egemenliği altına girmiştir. Malatya'yı ele geçiren Araplar, şehre "Malatiyye" ismini vermişlerdir daha sonra Türklerin Malatya'yı fethetmesiyle isim bugünkü halini almıştır.

Malatya’nın Coğrafi Konumu

Malatya; Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat Havzasında ve Adıyaman, Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş, Van çöküntü alanının güneybatı ucunda yer almaktadır. Çevresini doğuda Elazığ ve Diyarbakır, güneyde Adıyaman, batıda Kahramanmaraş, kuzeyde Sivas ve Erzincan illeri çevirir.

malatya-iklim-.jpg

Malatya’nın İklimi

Malatya'nın iklimi serttir. Yazları sıcak ve kurak; kışları ise, çoğu kez yağışlı ve soğuk olan sert iklimine karşın bölgede yer yer Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu iklim özelliklerini de görmek mümkündür.

akarsu.jpg

Malatya'nın Akarsuları

Söğütlü Çayı 17.5 km., Morhamam Çayı 22.5km., Kuruçay 67 km., Tohma suyu 52.5 km., Sultansuyu 21.5 km., Sürgü suyu 30 km., Beylerderesi 38 km., Mamihan çayı 10 km. ve Şiro çayı 37 km. dir.

hali-001.jpg

Malatya, halılarıyla da ünlü bir şehirdir. Özellikle Ören, Başören, Dirican, Parçikan, Kürecik halıları adını duyurmuştur. Ayrıca sofra bezi, perde, yazma gibi dokumalar; bakır mutfak eşyaları; ahşaptan yapılan ve "güm güm" denen yayıklar çıkrıklar ve kaşıklar Malatya'dan alınabilecek özgün hediyelik eşyalardır.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum