Manisa Hakkında Bilmedikleriniz

Tarih boyunca kültür ve sanatın olduğu, ticaret yollarının geçtiği Manisa, kültürel ve doğal zenginlikleri ile ilgi görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.
Manisa Hakkında Bilmedikleriniz

Nüfus: 1.367.905

Plaka Kodu : 45

Telefon Kodu: 236

Manisa'nın İlçeleri; Ahmetli, Akhisar, Alaşehir, Demirci, Gölmarmara, Gördes, Kırkağaç, Köprübaşı, Kula, Salihli, Sarıgöl, Saruhanlı, Selendi, Soma, Turgutlu, Şehzadeler, Yunus Emre

manisa-ilceleri-.jpeg

 

Manisa'nın Tarihi

Manisa tarihinde Hitit, Frig, Lidya, Makedon, Roma, Bizans, Beylikler ve Osmanlı'ya ev sahipliği yaptığından dolayı kültürel anlamda tarihi zenginliklere sahiptir. 

Yıldırım Bayezid tarafından1391 yılında Osmanlı topraklarına katılmış olan Manisa, Ankara Savaşı'ndan sonra yeniden elden çıkmıştır. 1412 yılında Çelebi Mehmed Manisa’yı Osmanlı egemenliği altına sokmuş ve Saruhan Sancağı adıyla idari bir birim haline getirmiştir. Saruhan sancağı, Osmanlı şehzadelerinin saltanat tecrübesi kazandıkları önemli siyasi merkezlerden biri haline gelmiştir. Bu dönemde II. Murad, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim, III. Murad, III. Mehmet ve I. Mustafa gibi daha sonra Osmanlı tahtına da oturmuş padişahların da içerisinde olduğu 16 şehzade Manisa’da sancakbeyliği yapmıştır.

Mondros Mütarekesi’nin 7. maddesine dayanılarak 15 Mayıs 1919’ da bölgede Yunan işgaline uğrayan Manisa, yaklaşık üç yıl Yunan işgalinde kaldıktan sonra 8 Eylül 1922 tarihinde kurtarılmıştır. 1923 yılında Saruhan adıyla vilayet olan şehrin adı, 1927 yılında Manisa olarak değiştirilmiştir.

manisa-meydan-.jpg

 

Manisa İklimi 

Manisa; Akdeniz iklim etkisi altında kaldığından dolayı yıllık sıcaklık ortalaması 16.8 °C olup en sıcak ay olan Temmuz ortalaması 34.4 °C ve en soğuk ay olan Ocak ayı ortalaması 3.0 °C olmaktadır.

 

mania-dokuma--001.jpg

Gediz Ovası'nın bereketli topraklarının etkisiyle tarımsal üretim sıralamasında ilk üç ilden biri olan Manisa, dokumacılık, gıda ve dericilik sektöründe de önemli yer teşkil etmektedir.  

 

celal-bayar-002.jpg

Üniversite adını Milli Mücadele yıllarında Atatürk'ün yanında silah arkadaşı olarak yer alan Celal Bayar'dan almıştır. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.