Marie Curie'nin Sırlarla Dolu Radyasyonlu Defteri
Bilim dünyasında yaptığı çalışmalarla adını altın harflerle yazdıran ünlü fizik bilim kadını Marie Curie, akıllarda büyük şüpheler uyandıran ölümüyle de biliniyor. Resmi kayıtlara 1934’de yüksek radyasyona bağlı aplastik anemi hastalığı nedeniyle öldüğü geçti. Ancak ölümüyle ilgili hala aralanamayan bir sır perdesi olduğu için ihtimallerden ileri gidilemeyip asılı kaldığı araştırmacılar tarafından belirtiliyor.
Curie ölümünden sonra arkasında çalışmalarına dair çok önemli bir defter bıraktı. Bu defter Paris’in ünlü kütüphanesi olan Bibliothèque Nationale’de saklanıyor. İlk bulunduğunda radyasyonlu olduğu anlaşılan bu defterin, Nükleer Fizik Enstitüsü tarafından 1991’de radyasyondan arındırıldığı söylenmişti. Ancak geçtiğimiz günlerde kütüphane yetkilileri son zamanlarda Curie’nin çalışma defterinden radyasyon gelmeye başladığını belirtildi.
Curie Cebinde Radyoaktif Elementler Taşıyordu
Kendisi gibi eşi Pierre Curie’de bilimle ilgileniyordu. Pierre ve Marie evde kendilerine oluşturdukları laboratuvar ile uzun süre çalıştılar. Nükleer elementler üzerinde çalışmalar yapan çift, evin toryum, uranyum gibi radyoaktif elementlerle dolduğundan habersizdi. Eşi Pierre öldükten sonra aynı şekilde evinde çalışmalarına devam eden Marie, çalışmalarını yürütürken üzerine sadece önlük giyiyor, herhangi bir koruyucu kullanmıyordu. Üstelik cebinde de değişik ışıklar saçan radyoaktif elementler taşıyordu.
Defterdeki Radyasyonun Kaynağı
Radyasyonla iç içe yaşar hale gelen Marie’nin bir süre sonra evde bulunan mobilyalarına, giysilerine, ev aletlerine, çalışma kitaplarına ve ünlü defterine yoğun bir radyasyon bulaşmıştı. Şimdilerde ise araştırmacılar, yoğun radyasyona maruz kalan bu evin, en az 1500 yıl daha radyasyon yaymaya devam edeceğini belirtti.
NeOldu.com / Özel Haber