Memento Filmi Hakkında İlk Kez Duyacağınız 28 Bilgi

Gerilim ve gizem filmi severler tarafından oldukça fazla izlenilen ve beğenilen bir yapım olan Memento filmi hakkında araştırma yaparak sizler için içerik haline getirdik.
Memento Filmi Hakkında İlk Kez Duyacağınız 28 Bilgi

Memento Hakkında İlk Kez Duyacağınız İlginç Bilgiler

2000 yılında çekilen film 27 Temmuz 2001 yılında Türkiye üzerinde beyazperdeye yansımıştır. Gizem ve gerilim kategorilerini içinde barındıran film üstünden 20 yıl geçmiş olmasına rağmen izlenme sırasında hala zirvede kalmayı başarmış nadir yapımlardandır. Kültleşmiş filmler kategorisine girmiş olan film hakkında bilinmeyen bilgileri siz NeOldu.com okurları için derledik. İşte Memento hakkında hemen hemen herkesin ilk kez duyacağı 28 bilgi.


1. Filmin sınırlı sürüm DVD'si ve standart bölge 2 sürümü, filmin çekilen sahnelerinin tam kronolojik sırasıyla izlemesini sağlar. Ancak disk 2'deki bu sahnelere ulaşmak oldukça zordur, izleyicinin filmi izleyerek birkaç soruyu yanıtlaması ve bir bulmacayı çözmesi gerekmektedir. İzleyici bunları yaparken filmde sahnelerin ileri geri sardırılması engellenmiştir

1-829.jpg


2. Teddy'nin "Bir fikrin yok, seni ucube!" repliği sırasında, yönetmen Christopher Nolan, Joe Pantoliano'nun satırın sonunu tam olarak beceremediğini hissetti, bu yüzden son iki kelimeyi başka birisi ile yeniden çekmeye karar verdi. Bu nedenle, filmde, duyduğumuz şekliyle "ucubes" kelimeleri, aslında Pantoliano tarafından değil, Pantoliano'nun sesini taklit eden Nolan tarafından söyleniyor. Pantoliano, Anatomy of a Scene: Memento (2001) röportajına kadar yapılan bu dublajdan habersizdi

2-868.jpg


3. Leonard'ın bu filmde yaşadığı tıbbi durum, hipokampa, verilen hasarın ardından yeni anılar oluşturamama olan anterograd amnezi denen gerçek bir durumdur. 1950'lerde doktorlar, temporal lobun parçalarını çıkararak bazı epilepsi türlerini tedavi ettiler ve bu da aynı hafıza sorunlarına neden oldu.

3-816.jpg


4. Tüm filmin tamamen çekilmesi tam yirmi beş gün sürdü.

4-828.jpg


5. Christopher Nolan'ın senaryosu, kardeşi Jonathan Nolan'ın "Memento Mori" hikayesine dayanıyordu. Bununla birlikte, senaryo hala orijinal kabul edilir (uyarlanma olmasına rağmen) çünkü Jonathan'ın hikayesi film tamamlanana kadar yayınlanmadı.

5-687.jpg


6. Stephen Tobolowsky, Sammy rolü için girdiği seçmeler sırasında Christopher Nolan'a yukarıda bahsettiğimiz hastalığı yani kişisel hafıza kaybı yaşadığını belirtti. Hastalığın sebebi birkaç yıl önce, geçirdiği ameliyat için amneziye neden olan deneysel bir ağrı kesici kullanmasıydı. Tobolowsky, bunun rolü almasına yardımcı olacağını düşündü, çünkü başka hiçbir aktör bunu ilk elden deneyimlemiş olmayacaktı.

6-685.jpg


7. Carrie-Anne Moss, "The Matrix" üzerinde çalışırken kendisiyle iyi arkadaş olan Teddy rolü için Joe Pantoliano'yu kişisel olarak tavsiye etti. Christopher Nolan ve yapımcılarının bu konuda çekinceleri vardı çünkü Pantoliano'nun ekran karakterinin genellikle kötü niyetli olması yüzünden Teddy için doğru eşleşme olduğundan emin değillerdi, ancak onunla tanıştılar ve yeteneğinin onun rol için doğru kişi haline getirdiğine karar verdiler. 

7-849.jpg


8. Jennifer Todd, Carrie-Anne Moss'un The Matrix 1999 filminde gösterdiği performanstan etkilenerek onu Natalie için önerdi. Mary McCormack rol için seçmeler düzenlerken, Christopher Nolan Moss'u Natalie rolüne atamaya karar verdi.

8-774.jpg


9. Sammy'nin (Stephen Tobolowsky) yer aldığı siyah-beyaz sekanslardaki tüm diyaloglar doğaçlama yapıldı.

9-422.jpg


10. Filmin konusu, Christopher Nolan'ın Los Angeles'e taşınırken kardeşi Jonathan ile bindiği uçak yolculuğu sırasında oluşturuldu. Bunun sebebi Jonathan'ın Geogetown'daki çalışmaları zamanında yetiştirmek istemesiydi.

10-423.jpg


11. Açılış sahnesi kelimenin tam anlamıyla geriye doğru gösterilse de, her bir ses efekti aslında ileriye doğru oynatılan "normal" bir ses efektidir. Geriye doğru çalınan tek ses Teddy'nin "Hayır!" dediği sahnededir.

11-228.jpg


12. Leonard'ın benzersiz seslendirmelerinin çoğu Guy Pearce tarafından doğaçlama yapıldı.

12-259.jpg


13. Görüntü yönetmeni Mark Vargo, senaryoyu anlamadığı için Christopher Nolan ile bir röportajı geri çevirdi. İşi alan Wally Pfister, daha önce Vargo ile kamera operatörü olarak çalışmıştı. Daha sonra senaryoyu anlamadığını Vargo'ya itiraf etti.

13-193.jpg


14. Christopher Nolan'a göre Carrie-Anne Moss, sekiz günde filmdeki tüm rolünü çekti.

14-200.jpg


15. Teddy'nin ehliyetinin sona erme tarihi 02-29-2001'dir, gerçekte var olmayan bir gündür, fakat filmin kurgusal ortamında öyle.

15-189.jpg


16. Radiohead'in "Paranoid Android" şarkısı başlangıçta kapanış jeneriğinde kullanılacaktı, ancak Christopher Nolan bu şarkıyı (Capitol Records'a ait) kullanmak için gerekli telif ücretlerinin bu düşük bütçeli film için çok büyük olacağına karar verdi.

16-110.jpg


17. Filmdeki dövme salonu, adını Christopher Nolan'ın eşi ve filmin yardımcı yapımcısı Emma Thomas'tan almıştır.

18-096.jpg


18. Guy Pearce, film yapılmadan önce aslında (104,3 kilogram) idi ve tüm ağırlığını birkaç ay içinde kaybetti.

19-089.jpg


19. Memento filmi ABD Kongre Kütüphanesi tarafından kültürel, tarihsel ve estetik olarak önemli kabul edildi, film 2017 yılında Ulusal Film Sicilinde korunmak üzere seçildi. Bu, Christopher Nolan'ın National Film Registry'de korunan ilk filmi ve aynı zamanda 2000'li yıllarda belgesel olmayıp korunan ilk film olma özelliğine sahip

19-102.jpg


20. Brad Pitt, Leonard rolünü oynamak ile ilgileniyordu fakat diğer taahhütleri nedeniyle projeye katılım sağlayamadı. Daha sonra, Christopher Nolan başka hiçbir ''A+'' aktörü rol için düşünmedi çünkü yetenekli fakat az tanınan bir oyuncuya sahip olduğunu farketti. Bu seçim film bütçesinin daha eşit dağıtılmasına vesile oldu.

20-090.jpg


21. Filmin yaklaşık 55. dakikasında Leonard'ın karısının okuduğu, "Uzun hikayeyi bitirdiğimden bu yana iki yıl geçti" diye başlayan kitap, Robert Graves'in yazdığı Tanrı Claudius kitabıdır.

21-068.jpg


22. Bu film, Christopher Nolan ve görüntü yönetmeni Wally Pfister arasındaki uzun süreli işbirliğinin ilkidir. Pfister yönetmen olmadan önce birlikte altı film daha yaptılar.

22-101.jpg


23. Christopher Nolan'ın Leonard rolü için ilk tercihi Alec Baldwin'di.

25-048.jpg


24. Filmin ana afişindeki Droste Etkisi, Christopher Nolan'ın bir başka filmi olan Doodlebug'a (1997) bir göndermedir.

26-031.jpg


25. Christopher Nolan'ın beyaz Honda Civic'i, motelde Leonard Shelby'nin (Guy Pearce's) Jaguar'ının yanına park edilmiş olarak görülebilir.

27-037.jpg


26. Teddy'nin telefon numarası (555 0134) Fight Club (1999) filmindeki Marla Singer'in telefon numarası ile aynıdır.

26-038.jpg


27. Ashley Judd, Famke Janssen ve Angelina Jolie, Natalie rolü için düşünüldü.

29-023.jpg


28. Leonard Shelby'nin kullandığı kamera bir Polaroid 690'dır.

30-023.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.