Menenjiom Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Tedavisi Nasıldır?
Beyin ve omuriliği kaplayan zarlarda gelişen menenjiom tümörleri oldukça yavaş büyürler. Bu yüzden de çoğu zaman fark edilmezler. İyi huylu olan bu tümörler tedavi edilmediği durumda ise ciddi tehlike oluştururlar. Bu sebeple içeriğimizde menenjiom nedir, neden olur, belirtileri nelerdir, nasıl geçer, tedavisi ve ameliyatı nasıldır gibi soruları cevapladık.
İşte menenjiom hakkında her şey...
Menenjiom Nedir?
Beyni saran dış zarın bulunduğu her yerde, bu zarı oluşturan hücrelerin kontrolsüzce büyüyerek kitle oluşturmasına menenjiom tümörü denir. Bu zar beyin ve beyinciği sarmakla birlikte kafa tabanında bulunan girintilerde, ön, orta veya çukur bölümlerinde ve sağ sol beyni ayıran bölümlerde kitleler oluşturur.
Beyin tümörlerinin yaklaşık %20’sini oluşturan menenjomlar, beyinde en çok rastlanılan tümörlerdendir. Yaşın ilerlemesiyle birlikte oluşma riskinde artış görülen menenjiomlar genellikle 40-60 yaş aralığında ortaya çıkmaktadır. Çocukluk çağında çok rastlanılmamakla birlikte kadınlarda daha sık görülmektedir.
Menenjiomlar Neden Olur?
Yapılan araştırmalar sonucunda hastaların büyük çoğunluğunun 22. kromozomunda bir anormallik olduğu gözlemlenmiştir. Hastaların %40-80’inde bu probleme rastlanılırken bu anormalliğin kesin nedeni henüz bilinmemektedir.
Menenjiom oluşumundaki diğer etkenler ise kafa bölgesine daha önce radyasyon uygulanmış olması, meme kanseri, hamilelik ve nörofibramatozis tip 2 olarak belirtilmektedir. Bu tip durumların menenjiom riskini arttırdığı ifade edilmektedir. Özellikle nörofibramatozis tip 2 hastalarının birçoğunda menenjiom riski bulunmaktadır.
Menenjiom Belirtileri Nelerdir?
Yavaş ve içe doğru büyüyen tümörler olan menenjiomlar çoğunlukla hiç belirti vermeden önemli büyüklüklere varabilirler. Belirtiler tümörün büyüklüğüne ve baskı uyguladığı alana göre değişkenlik gösterebilir. Ancak bazı genel belirtiler herkeste görülmektedir.
Menenjiom hastalığını göstermiş olduğu birkaç belirti sayesinde anlayabiliriz. Baş ağrısı, epilepsi, bulantı, kusma, görme bozuklukları, sürekli uyku hali, kas güçsüzlüğü, konfüzyon, ilerleyici fokal nörolojik defisit, kişilik değişikliği, duyma kaybı veya kulak çınlaması bu belirtiler arasından öne çıkanlarıdır.
Menenjiom Tipleri
Menenjiom hastalığı büyüme hızına göre 3 farklı tipe sahiptir. Bunlar selim, atipik ve habis menenjiomdur. Selim menenjiomlar yavaş büyürler ve ilk tipi oluştururlar. Atipik menenjiomlar ise daha hızlı büyüyen tümörlerdir. Habis menenjiomlar da hızla büyüyen ve yayılan tipteki tümör oluşumlarıdır.
Menenjiom Tedavisi ve Ameliyatı
Menenjiom tedavisindeki ilk amaç tümörün cerrahi müdahale ile çıkarılmasıdır. Daha fazla büyümemesi ve beyne baskıda bulunmaması için bir an önce tümörün alınması önerilmektedir. Tümörün tamamının çıkarılması durumunda hastanın bütün şikayetleri ortadan kalkar.
Bazı vakalarda tümör damar ve sinirlere yapışık durumda olabilir. Bu tip durumlarda tümörün önemli olan büyük ve baskı yapan kısmının çıkarılması gerekir. Sinir veya damara yapışık olan bölüm bırakılır ve bu bölümlerin yeniden büyümemesi için histolojik tipine göre gamma knife radyocerrahisi veya radyoterapi yöntemleri uygulanır.
Klinefelter Sendromu Nedenleri ve Belirtileri | Williams Sendromu Nedir? |
---|---|
Friedreich Ataksisi Nedir? | ALS Belirtileri ve Tedavisi |
Menenjiom ne demek?
Menenjiom beyni çevreleyen zarlarda oluşan, yavaş ilerleyen ve çoğu zaman iyi huylu olan tümörlerdir. Beyinde oluşmadığı için beyin tümörü olarak nitelendirilmeyen bu tümörler zaman içerisinde büyüyerek beyin üzerinde baskı oluşturmaktadır.
Menenjiom ameliyatı olmazsa ne olur?
Menenjiom ameliyatının kesinlikle olunması gerekiyor. Aksi takdirde beynin tümörün oluştuğu bölümündeki fonksiyonlarının çalışması engellenir. Bu da beynin hayati fonksiyonlarını gerçekleştirememesine neden olabilir. Bunun sonucunda da kist büyüyerek hastanın ölümüne sebebiyet verir.
Menenjiom malign mi benign mi?
Menenjiomlar çoğu zaman benign yani iyi huylu bir tümör olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak bu tümörlerin de bir an önce hastadan çıkartılması gerektiğini söyleyelim.
Menenjiom en sık nerede görülür?
Menenjiom oluşumlarının büyük bir kısmı ortibal, intravertebral ve intrakranial kavitelerde ortaya çıkmaktadır. Ancak nadiren olsa da diğer organlarda da görülebilmektedir.
Menenjiom kaç mm olmalı?
Menenjiom ameliyatla alınmadığı durumlarda 5 cm gibi ciddi boyutlara ulaşabilmektedir. Tümörün bu boyuta ulaşmadan önce mutlaka çıkarılması gerekiyor. Aksi takdirde kişinin ölümü dahi söz konusu olabilir.
Menenjiom küçülür mü?
Uygulanan tedavi sonrasında menenjiomların %95'lik bir kısmı tedavi olduğu gibi kalır. 2-3 yıllık takiplerde ise büyük bir kısmında küçülme görülür.