Mide Kanaması Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Oldukça tehlikeli sonuçlara sebebiyet veren mide kanamasının nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde bir araya getirdik.
Mide Kanaması Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Ciddi rahatsızlıklara yol açabilmesi sebebiyle bir an önce tedavi edilmesi gereken mide kanaması, birbirinden tamamen farklı nedenler yüzünden oluşabilmektedir. Bu yüzden de hastalığın teşhis ve tedavi süreci oldukça zorlu geçebilmektedir. İçeriğimizde mide kanaması hakkında detaylı bilgi vererek bu süreci daha kolay atlatabilmenize yardımcı olacağız.

İşte mide kanaması hakkında her şey...

Mide Kanaması Nedir?

Üst ve alt gastrointestinal sistemde görülen kanamalar halk arasında mide kanaması olarak adlandırılmaktadır. Genel olarak bakıldığında ağızdan başlayan kanama yemek borusu, mide, bağırsaklar ve anüse kadar ilerleyen kanamalardır.

Mide Kanaması

Mide kanamasının en belirgin belirtilerinin başında katrana benzeyen koyu renkli dışkıdır. Mide kanamasının belirtileri kanamanın şiddetine göre değişkenlik göstermektedir. Kanamanın şiddetlenmesiyle artan belirtiler kan kusma, baş dönmesi ve halsizlik şeklinde gözlemlenir.

Mide kanamasının şiddetlenmesiyle birlikte hayati tehlike gözlemlenebilir. Aşırı kan kaybı nedeniyle birçok sorun meydana gelebilir. Bu nedenle kanamanın şiddeti az olsa dahi mutlaka yeri tespit edilmeli ve müdahalede bulunulmalıdır.

Mide Kanamasının Nedenleri Nelerdir?

Mide Kanaması

Mide kanaması birçok nedenden ötürü ortaya çıkmaktadır. Midedeki ülser, mide ve çevresindeki organlarda bulunan sorunlar, iyi veya kötü huylu tümörler, sağlıksız beslenme, kötü alışkanlıklar, uzun süre ilaç kullanımı ve bağırsak hastalıkları midede kanamaya yol açmaktadır.

Yukarıda saymış olduğumuz gibi mide kanamasının oldukça fazla sayıda nedeni bulunmaktadır. Bu nedenlerden hangisinin kanamaya yol açtığını öğrenmek büyük öneme sahiptir. Çünkü bu nedenlere göre hastalığın tedavi süreci başlatılacaktır.

Mide Kanamasının Belirtileri Nelerdir?

Mide Kanaması

Mide kanamasının belirtileri kanamanın şiddetine ve türüne göre değişkenlik göstermektedir. Hafif mide kanamalarının belirtilerinin gözlemlenmesi oldukça zordur. Yalnızca dışkıda kan testi ile anlaşılan hafif ve kronik mide kanamaları zaman içinde anemiye neden olabilmektedir.

Şiddetli mide kanamaların en belirgin belirtisi ise dışkının katrana benzeyen ve oldukça koyu renkli bir görünüme sahip olmasıdır. Vücudun yüksek oranda kan kaybetmesine neden olan mide kanaması halsizlik, baş dönmesi, göz kararması kan kusma ve nefes darlığı gibi belirtileri de beraberinde getirir.

Mide Kanaması Teşhisi Nasıl Konulur?

Hafif mide kanamalarında belirtilerin az olması nedeniyle teşhis oldukça zordur. Ancak herhangi bir şüphe durumunda mutlaka doktora başvurmalısınız. Doktor muayenesi sonrasında kanamanın üst gastrointestinal sistemde mi yoksa alt gastrointestinal sistemde mi meydana geldiğine dair şüpheler doğrultusunda gerekli tetkikler uygulanır.

Mide Kanaması

Teşhis sürecinde genellikle endeskopi ve kolonoskopi kullanılır. Ancak bazı durumlarda öncelikle dışkı incelemesi uygun görülebilir. Şüpheler kanamanın üst gastrointestinal sistemde oluştuğu yönündeyse endeskopi yöntemiyle inceleme yapılır. Endeskopi öncesinde ağız içi sprey yardımıyla uyuşturularak mide bulantısının önüne geçilir. Yapılan inceleme sonrasında teşhis konularak tedaviye başlanır.

Mide kanamasının alt gastrointestinal sisteminde meydana geldiği dair şüpheler doğrultusunda kolonoskopi uygulanır. Kolonoskopi ile ince bağırsak, kalın bağırsak, rektum ve anüs incelenerek teşhis konur. Ancak endeskopi ve kolonoskopi incelemelerinden sonra doktorun uygun görmesi durumunda parça alınarak inceleme tamamlanabilir.

Mide Kanaması Tedavisi

Mide Kanaması

Mide kanaması tedavisi kanamanın gerçekleştiği bölgeye ve kanamanın şiddetine göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle doktor kontrolü ve muayenesinin yanı sıra doğru teşhis oldukça önemlidir. Teşhis konulması ile birlikte uygun tedavi yöntemi doktor tarafından belirlenir.

Uygulanan tedavi yöntemlerine rağmen sonuç alınamayan mide kanamalarında ameliyat ile tedavi uygulanabilir. Süreçte kanamayı olumsuz yönde etkileyebilecek ilaçların kullanımına ara verilebileceği gibi tedaviye olumlu sonuçlar katabilecek ilaçların kullanımına başlanabilir.

Mide Kanaması

Mide kanaması tedavisinde öncelikle kanamanın nedenini belirlemek oldukça önemlidir. Enfeksiyon sonucu oluşan kanamalarda antibiyotik tedavisi uygun görülebilir. Hangi tedavi yöntemi uygulanırsa uygulansın hastanın beslenme şekli ve alışkanlıkları oldukça önemlidir.

Hastanın alkol ve sigara tüketiminden uzak durmasının yanı sıra sağlıklı beslenmesi şarttır. Hastaların mide kanamasını tetiklemeyecek ve mideyi rahatsız etmeyecek sağlıklı besinleri tercih etmeleri tavsiye edilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Akalazya Hastalığı Nedir?Hemoptizi Belirtileri ve Tedavisi

Mide kanaması geçirdiğimizi nasıl anlarız?

Mide kanaması geçirdiğinizi göstermiş olduğu belirtiler sayesinde anlayabilirsiniz. Dışkının siyah renkte olması, kırmızı ya da koyu renkli kan kusmak, ayakta duramayacak şekilde baş dönmesi ve nefes darlığı semptomlarını kendinizde görüyorsanız mide kanamasından şüphelenmelisiniz.

Mide kanaması olunca ne olur?

Mide kanaması gerçekleştiği zaman birkaç belirti kısa süre içerisinde ortaya çıkmaktadır. Nefes darlığı, kan kusmak, büyük abdest sırasında kan gelmesi, kansızlık, yoğun mide bulantısı ve şiddetli baş dönmesi mide kanamasının ilk belirtileridir.

Mide kanaması tehlikeli mi?

Mide kanamaları tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlar ortaya çıkartabiliyor. Kanama fark edilmediği takdirde oldukça tehlikelidir ve ölümcül olabilir.

Mide kanaması geçiren kişi ne yapmalı?

Mide kanaması geçiren kişinin ileriki dönemde beslenmesine dikkat etmesi gerekiyor. Bu dönemde yoğun baharatlı gıdaların tüketilmemesi, gazlı ve kafeinli gıdalardan uzak durulması oldukça önemlidir. Ayrıca ağrı kesicini azaltmak da büyük önem taşıyor.

Mide kanamasında ne hissedilir?

Mide kanaması gerçekleşen kişilerde birkaç belirti göze çarpmaktadır. Yorgunluk, baş dönmesi, mide yanması, karın ağrısı, kansızlık, şok ve bayılma mide kanamasında görülen semptomların en yaygın olanlarıdır.

Mide kanaması kanser belirtisi mi?

Mide kanaması kanser belirtisidir. Erken dönemde görülen mide kanaması kanserin bulgularından birisidir. Mide kanaması sürekli olarak yaşanıyorsa anemi de ortaya çıkabilir. Bu yüzden kanama gerçekleştiğini anladığınız anda doktora başvurun.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.