'The Story of God with Morgan Freeman' Belgeseli Hakkında Merak Edilenler
Morgan Freeman ile İnancın Hikayesi Belgeseli Hakkında Tüm Merak Edilenler
Mucizelerin gücü, yaratılışın ve Dünya’nın sonunun gizemi hakkında destansı ve derinlemesine bir araştırma niteliği taşıyan Morgan Freeman ile İnancın Hikayesi, Netflix dizileri arasına girmesinin ardından büyük sükse yapmış dizilerden biri olmuştur. Bu inceleme dizi içeriğimizde detaylı araştırmaların sonucunda ortaya çıkan bu başarılı belgesel diziyi sizler için ele alıyoruz. İşte The Story of God with Morgan Freeman hakkında tüm merak edilenler!
Primetime Emmy En İyi Bilgi Verici Dizi veya Özel Program Ödülü’ne sahip The Story of God with Morgan Freeman belgeselinde, Freeman çeşitli kültürleri ve dinleri, özellikle bir Tanrı’ya veya daha yüksek bir güce olan inançları araştırıyor.
Toplamda 3 sezon yayınlanan Morgan Freeman ile İnancın Hikayesi belgeseli her sezon yaklaşık 15 bölümden oluşuyor. Mucize, kıyamet gibi hepimizin ilgisini çeken kavramların çeşitli inanışlardaki yerlerini objektiflikle araştıran bu belgesel ufkumuzu iki katına çıkarıyor diyebiliriz.
Tüm semavi dinlere eşit zaman ve detaylar ayıran Morgan Freeman ile İnancın Hikayesi belgeseli, dinlerle ilgili kafa karıştıran ve olumsuz izlenim bırakan hassas konuları da ustaca ele alıp altından kalkmayı başarıyor.
Oyunculuk kariyeri boyunca Bruce Almighty (2003), Evan Almighty (2007) gibi filmlerde Tanrı’yı canlandıran usta aktör Morgan Freeman bu belgesel dizide hem kendi kişisel merakını gideriyor hem de seslendirme ve röportajlarını yaptığı önemli bir belgesele bedenini ve ruhunu katıyor.
Hıristiyanlık, İslam, Budizm, Yahudilik ve Hinduizm gibi yaygın tabanlı dinlerde ölüm ve ölüm sonrası yaşam kavramlarına nasıl bakıldığını araştıran Morgan Freeman ile İnancın Hikayesi belgeseli, kısa süre ölüm deneyimi yaşadığını iddia eden kişilerle yaptığı röportajlarla da dikkat çekmeyi başarıyor. Ölümün ötesini incelemek ve araştırmak çok zorlu ve hassas bir konu olsa da objektif bakış açısı ve dikkatlice hazırlanmış kurgusuyla bu dizi kesinlikle taktir edilesi yapımlar arasında gösterilmelidir.
Çatalhöyük ve Göbeklitepe’yi de görebileceğimiz Morgan Freeman ile İnancın Hikayesi belgeselinin; dinler tarihi, inançların kaynağı gibi konulara ilgisi olanlar için muhteşem bir kaynak niteliği taşıyacağını söylememiz gerek!
Göbeklitepe Tarihi: Bilinen En Eski İbadet Yeri!
Her dinin farklı bir yaratılış hikayesinin olmasından yola çıkılarak hazırlanan bu belgesel; Vahiy, Kötülük Neden Var?, Mucizeler Gerçekten Var Mı?, Bizi Bekleyen Bir Sn Var Mı? Gibi bölümlerle ilk sezondan sizi içine almayı başarıyor.
Dünyanın birçok yöresine gidip o yöredeki insanların inançlarının araştırılması, dini törenlerinin tüm dünyaya tanıtılması ve farklı kültürlerle tanışma imkanı sağlaması bu belgeseli dini yapımlardan farklı kılan noktalardan birisi haline getiriyor. Tarih ve macera türündeki bu belgesel IMDB’den aldığı 7.9 puanın da hakkını fazlasıyla veriyor.
The Story of God with Morgan Freeman İzleyici Yorumları
Morgan freeman'ın tanrı, mucize, kıyamet gibi kavramların çeşitli inanışlardaki yerini objektiflikle araştırdığı belgesel. henüz tüm bölümlerini izleyemesem de kudüs'e gidip rehberle etrafı dolaşan morgan freeman'a hayran kaldım. taşı toprağı gösterip de isa'nın dirildiği yer, muhammed'in göğe yükseldiği yer diye anlatan rehberi öyle kafa sallayarak ve tebessüm ederek dinlemek için sabır taşı olmak gerek.zira aynı kudüs'e richard dawkins de gitmişti root of all evil adlı belgeselinde. ama dayanamayıp "bunu nereden bilebiliriz ki? herhangi bir kanıt var mı?" diye de rehbere sormuştu.
Farklı inanç ve kültürleri sorgulayan başarılı belgesel. morgan freeman'in anlatımı ve ilginç tarihi yerler de artısı.
Organize dinlerle ilgili çok iyi ve dikkatli şekilde objektif ilerliyor üç semavi dine de eşit zaman ve detay ayırıyor.islam ve şiddet konusuna da tarafsızca hatta islam hoşgörü dinidir şiddet radikalize örgütlerin işidir bunu engellemek için çalışmak iyi bir seydir modunda yaklaşıyor. şii inancını da yahudilik sonrası hristiyanlık gibi bir uzantı olarak betimliyor.
İlk iki bölümün izlediğim kaliteli netflix yapımı. belgeselde farklı inançların yaratılış, kıyamet, ahiret gibi konulara bakışları ve teorileri oldukça objektif bir biçimde ele alınmış. dinler tarihi, inançların kaynağı gibi konulara ilgi duyanlar için izlenebilir bir belgesel olmuş.
Aslında tam çevirisi ‘tanrı’nın hikayesi’ olan bu belgesel serisi sanırım bazı endişeler sebebiyle türkçe’ye ‘inancın hikayesi’ olarak çevrilmiş. ben izlemeye başlarken haliyle çeşitli dini inanışların dayandığı ilah kültünün işleneceği ve hikayesine yer verileceğini düşünüyordum ama gördüm ki türkçe’ye çevrilen başlık içeriğe daha uygun. belgesel; dünya üzerinde yaşayan benzer yaratıcı figürlerini içerse bile irili ufaklı birçok inanışın hikayesini anlatıyor.
Dünyanın birçok yöresine gidip o yöredeki insanlarla inançları doğrultusunda görüşmüşler. her bölümde farklı bir konuyu (ahiret inancı, tanrı kimdir, kötülük neden var gibi konuları) objektif bir biçimde inceleyip farklı dinlerin, farklı kültürlerin bakış açılarını yansıtmışlar. izlenmesi gereken bir yapım. üst düzey kaliteli bir belgesel. puanım 5/5
3. sezonun da netflix'e gelmesiyle izlemeye tekrar başladığım belgesel. şiddetle öneriyorum. herkes izlemeli bence. genel kültür olsun diye dünya dinlerini araştırmak hoşuma gidiyor ama tahmin edersiniz ki wikipedia'da yazanla gerçek hayat çok farklı.
Belgeselin en sevdiğim özelliği bölümün konu başlığıyla ilgili farklı dinlerin bakış açısını bizzat o dinlerde kutsal olan yerler, o dine mensup din adamlarının ya da o olayı deneyimleyen kişilerin ağzından aktarması ve din törenleri göstermesi. dinlerin bu kadar ortak yönünün olduğunu görmek ve bazı şeylerin saçma sapanlığının farkına varmak için güzel bir başlangıç bence. izlerken bahsi geçen kişilerin, kavramların daha derin araştırmasını yaparak verimi çok çok arttırabilirsiniz.