Muhabbet Kuşu Sağlığı
Muhabbet Kuşu Bakımı ve Sağlığı
Muhabbet kuşları hassas olduklarından bakımları da özenli olmalı ve onları bir çok hastalıklardan korumamız gerekiyor. Muhabbet kuşlarında herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığını anlamanız için kuşlarınızı gözlemlemeniz gerekmektedir. Sıra dışı bir durum gözlemlediğinizde ise hemen gerekli müdahaleler yapılmalıdır.
Muhabbet Kuşu Hastalık Belirtileri
Muhabbet kuşlarının hasta olup olmadıkları anlayabileceğiniz bazı belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bunlar:
- Dışkısında görülebilen anormallikler.
- Hastalığa göre poposunda kirlililik.
- İştahsızlık.
- Tüyleri mat ve rengi bozuk olabilir.
- Fazla ötmez, bazen hiç ötmez.
- Çok uyur, miskindir.
- Oyun oynamazlar.
- Kendileri tüy bakımı yapmazlar.
- Bitkin bir halleri vardır.
- Anormal hareketler yapabilir.
- Hastalığı ilerlemişse kafesin altında durur/yatarlar.
Bunlarda herhangi birini papağanınızda gözlemliyorsanız, o papağanın büyük ihtimal sağlık sorunu vardır.
Muhabbet Kuşu Hastalıkları
1. Kaşıntı ve Bitler
Genel olarak belirtileri, sürekli kaşınması, gagası ile tüylerini sıkıştırmaya çalışarak didiklemesi, tüylerini kabartarak kendini yerlere sürtmeye çalışması şeklinde görülmektedir. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında üreme dönemlerinde görülebilmektedir. Kafeste bit olup olmadığını anlamak için kafesi geceleri gözlemleyin.
Hastalığın tedavisinde ise; bitlerden kurtulmak için eczane yada petshoplardan alacağınız spreyleri kullanmalısınız. Bu tedavi, 2 - 3 gün ara ile bir kaç kez tekrarlanmalıdır. Ayrıca kafesin için iyice temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi gerekmektedir.
2. Tüy Yolma Sorunu
Muhabbet kuşlarında tüy yolma sorunu genellikle yalnızlık ve üzüntü kaynaklanmaktadır.
Hastalığın tedavisinde ise; öncelikle muhabbet kuşlarında tüy yolma sorununun neden başladığını belirleyiniz. Eğer sorun psikolojik ise kuşlarınız tek başına ise yanına bir muhabbet kuşu daha koyarak bu sorunu çözebilirsiniz.
3. Tüy Dökümü
Muhabbet kuşunuzun tüyleri parazitten dolayı dökülüyorsa sürekli bir kaşıntı da gözlemlenir. Tüylerinde dökülme görülmesinin yanı sıra genel olarak halsiz, isteksiz olması ötüşünü kesmesi ve kafes içerisinde durgun olduğu gözlenir.
Kuşlarda tüy dökümü pek çok nedenden olabilir. Başlıca nedenleri ise şunlar olabilmektedir;
- Eğer kuşun bulunduğu yer hava almıyorsa yani kuşun sürekli kapalı bir ortamda kalmasından dolayı olabilir.
- Kuşa verilen yem ve yiyeceklerin çok kuvvetli olması sonucu hayvanın bünyesinin aşırı yüklenmesi olabilir.
- Sürekli değil ama aşırı dökülme varsa hastalık kapmış olması yada kaşıntısı varsa parazit gibi bir nedenden dol ayıda tüy dökebilir.
- Mevsimsiz tüy dökümleri yem ve mama değişikliğinden olabileceği gibi yer değişikliğinden de olabilir.
- Kuş kızgınlık dönemine geldiğinde de tüy dökebilir, özellikle 2 yıl gibi uzunca bir süre eşe atılmamışsa kuş sıkıntısından tüy dökebilir.
Kuşun tüylerinin çıkmasına yardımcı olmak için yapılması gerekenler şunlardır;
- Yemliklerden birisine kenevir tohumu, diğerine de normal kuş yemi koyularak marul türü yeşillik verilmeli.
- Banyosunu eksik etmemeli, banyo suyunu her sabah değiştirmeliyiz. Banyo yapmayı sevmeyen kuşlerın üzerine fısfıs su püskürtülebilir.
- Vitamin takviyesine ihtiyaç duyulabileceğinden CeDe Multivitamin adlı vitamin ilacından 15 gün süresince suluğuna verilmeli ve suluk iki günde bir değiştirilmelidir.
- Eğer yem veya mama değiştirildi ise eski kullanılan yeme veya mamaya dönülmelidir. Kuşun zayıf düştüğü bu dönemlerde meyve ile birlikte karışık yem verilmesi iyi olur.
- Parazit durumunda ise parazit dökücü toz ilaçlardan kullanılmalıdır Haftada en az bir kere de banyo yapması sağlanmalıdır.
- Kuş havadar bir yere konulmalı ancak rüzgar alan esintili bir yere konulmaması da kuşun sağlığı açısından önemlidir.
- Eğer uzun süredir yalnız ise eşleştirmenizde kuşunuzun doğal sağlığı yönünden faydalı olur.
4. Soğuk Algınlığı
Ani ısı değişikliliği muhabbet kuşlarında soğuk algınlığına yakalanmalarına neden olabilmektedir. Soğuk algınlığına yakalanmış kuşların karın derisinde kızarıklık yada morartı görülebilmektedir. Tedavi edilmez ise ilerde bronşit, astım, zatürre ve hatta verem gibi hastalıklara dönüşebilmektedir.
Tedavisinde ise; İlk önlem olarak kuşu normal ısıdaki bir odaya getirilir. Muhabbet kuşunun suyuna bal yada bir damla kadar Terramycine damlatılarak tedavi edilebilmektedir. Bu tedavi işe yaramaz ise en kısa sürede veteriner hekime başvurmanız önerilmektedir.
5. Aşırı Yağlanma
Muhabbet kuşunda gözle görülür biçimde hareket yavaşlığı, ötmede isteksizlik, solunum güçlüğü gözlemlenebilir. Kuşkusuz başlıca nedeni dengesiz ve aşırı beslemedir. Ayrıca kafesler kuşlara küçük gelir ise hareket alanının azlığından dolayı yağlanma olabilmektedir.
Hastalığın tedavisinde ise; ilk önlem olarak, kuş daha geniş ve hareket etme olanağı bulabileceği büyük bir kafese alınmalıdır. Muhabbet kuşları besin değeri yüksek meyve ve yeşillik ile beslenmelidir.
6. Romatizma
Romatizmalı kuş, genellikle dallara ve tüneklere tutunamaz, düşerler. Ayrıca yürümekte zorluk çeker ve ayağa kalkamadığı görülür. Sürekli olarak nem oranı yüksek yerlerde yada banyo yapıp ıslak bırakılmış kuşlarda görülebilmektedir.
Hastalığın tedavisinde ise; kuşun ayakları saf alkolde eritilmiş kafuru ile ovulmalı ve her gün tazelenen içme suyuna çeyrek aspirin eritilerek verilmelidir. Bu arada, içine balık yağı bulunan kuvvet mamasından da yarar beklenebilir. Bu tavsiyeleri uygulamadan önce veteriner hekiminize danışmanız önerilmektedir.
7. Siyah Leke Hastalığı
Siyah leke hastalığı karaciğer ve sindirim sistemindeki sorunlardan kaynaklanarak ortaya çıkmaktadır. Muhabbet kuşlarında bu hastalığın görülmesinin nedeni genel olarak, bağışıklık sistemindeki düşüklük, stresli ortam, hijyensiz ortam, çevresel faktörler ve virüslerin çok yoğun olmasıdır.
Sağlıklı Muhabbet Kuşu Nasıl Olur?
Muhabbet kuşunuzun sağlıklı olup olmadığını gözlemleyerek anlayabilirsiniz. Sağlıklı muhabbet kuşları genel olarak şu şekilde görülmektedir:
- Dışkıları normaldir.
- Gözler canlıdır.
- Meraklı ve dikkatlidir.
- Tehlikeye karşı dikkatlidir.
- İştahı açıktır.
- Oyun oynamaya meraklıdır.
- Genel olarak keyiflidir.
- Öter.
- Tüyleri sağlıklı, parlak ve bakımlıdır.
- Tüylerinin renginde ve şeklinde herhangi bir bozulma yoktur.
Önerilen İçerik; Muhabbet Kuşu Bakımı Nasıl Olmalıdır?