Müşteki Ne Demek?
Müşteki Nedir?
Sıfat olan müşteki aynı zamanda hukuk terimi olarakta kullanılmaktadır. Bir suçla mahkemeye çıkan kişinin kendisinin de şikayetçi olması durumuna müşteki denir. Kişinin müşteki sanık olabilmesi için bazı haklı sebeplerinin olması gerekir. Aksi taktirde yalnızca sanık olarak yargılanır.
Müşteki sanık olabilmek için kişinin mağdur olması gerekir. Örnek verecek olursak; Bir kavgada kişi ağır tahrik edilmiş ve mahkemeye çıkmışsa müşteki sanık olabilir. Sanığın kavgaya girme nedeni ağır hakaret olabilir. Bir tehdit veya saldırı sonucu da kavgaya karışmıştır. Bu durumda olan müşteki sanık elinde olan haklı sebeplerini mahkemeye sunabilir.
Hukukta ya da Mahkemede Müşteki Ne Demek?
Hukukta ya da mahkemede müşteki sanık, kanunun suçlu olarak tanımladığı kişi olarak tanımlanır. Müşteki bir kere özel olarak giderek mahkemeye ifade verebilir. Savcılıkta veya kolluk kuvvetlerinde vermiş olduğu ifadeye istinaden kayıtlı olan yasal tebligat adresine ifadesi alınması için yollanır.
Müşteki Mahkemeye Gitmezse Ne Olur?
Müştekinin yargılamaya katılması ve beyanlarını dile getirmesi zorunludur. Ceza Muhakemesi Kanunu'nun CMK'nın 235. maddesine göre şikayet dilekçesinde belirtilen adrese davaya katılması amacıyla tebligat yollanır. Müştekinin mahkemeye gelmesi, olayın aydınlatılması için zorunlu ise müşteki mutlaka duruşmada dinlenmelidir. Tebligat gönderilmesine rağmen mahkemeye katılmayan müşteki polis tarafından zorla getirilir.
Müşteki Ceza Alır mı?
CMK 158/1-2 maddelerine göre müştekinin şikayetinden vazgeçmesi mümkündür. Eğer kişi savcılığa, mahkemeye, valiliğe, polise, jandarmaya veya kaymakamlığa başvurup şikayetinden vazgeçerse sanık tarafından kabul edildiği taktirde ceza davası düşer.
Sanık Ne Demek?
Suç işlediği düşünülerek mahkemeye getirilen kişiye sanık denir. Sanık suçlu değil, suç şüphesi altındaki kişidir. Kendisine açılan ceza davası sonuçlanana kadar kişi sanık durumundadır. Kısaca sanık, ceza davasında yargılanan kişiye denir.
Müşteki Sanık Ne Demek?
Müşteki sanık, savcılığın yürüttüğü soruşturma aşamasında suçtan zarar gören veya mağdur olup şikayet hakkını kullanmayı seçen aynı zamanda da suç isnadı altında bulunan kişi anlamına gelmektedir.