Myasthenia Gravis Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Oldukça nadir olarak görülse bile ciddi etkileri olması bakımından dikkat edilmesi gereken myasthenia gravis, kadınlarda erkeklerden çok daha erken oluşmaktadır. Bu içeriğimizde myasthenia gravis hakkında bilinmesi gerekenleri bir araya getirdik.
İşte myasthenia gravis hakkında her şey...
Myasthenia Gravis Nedir?
Ağır kas zaafı olarak nitelendirilen myasthenia gravis, kaslarda meydana gelen güçsüzlük ile kendini göstermektedir. Kronik bir kas hastalığı olan myasthenia gravis, kas ile sinirlerin bağlantı noktası olarak nitelendirilen nöromüsküleri yok eden antikorların oluşması sonucunda meydana gelir.
Kas ve sinir arasındaki bağın zayıflaması ve iletişimin azalması sonucunda kaslar zayıflamaya başlar. İstemli olarak hareket eden kasların güçsüzleşmesiyle kendini gösteren myasthenia gravis, göz ve göz kapağı hareketlerinin yanı sıra yüz kasları ve yutma kaslarının ilk olarak etkilendiği kronik bir hastalıktır.
Myasthenia Gravis Neden Olur?
Myasthenia gravis hakkında edinilen bilgiler her geçen gün artsa da hastalığın kesin nedeni henüz bilinmemektedir. Yapılan incelemeler sonucunda bu hastalığa sahip olan kişilerin merkezi sinir sisteminde belirgin bozukluklara rastlanılmamıştır.
Uzmanlar hareket impuslarının (emirlerinin) kasa geçişinde meydana gelen bozukluğun myasthenia gravis nedenlerinden olduğu düşünmektedir. Asetilkolin, sinir ucundan salgılanan kimyasal maddedir. Asetilkolin, hareket impuslarının sinirden kasa geçişini sağlamaktadır. Bu maddenin salgılanmasındaki kusur veya kasın bu maddeye karşı duyarlılığını yitirmesi gibi durumlar myasthenia gravis hastalığına neden olmaktadır.
Myasthenia Gravis Belirtileri
Myasthenia gravis hastalığının belirtileri nefes darlığı, yüz ifadesinde değişiklik, yürümekte zorlanma, pitoz, diplopi, göz kaslarının zayıflığı, konuşma bozukluğu ve yutma güçlüğüdür. Bu belirtilerin en az birkaçını kendinizde görüyorsanız myasthenia gravisten şüphelenmelisiniz.
Myasthenia gravis belirtileri ilk başlarda kısa süreli olabilir. Gözlemlenen belirtiler bir iki gün sonra kendiliğinden düzelebilir ya da yeniden tekrarlayabilir. Bu yüzden bir kere belirtileri kendinizde gördüğünüz zaman bir an önce uzman doktora başvurmanızı öneriyoruz.
Myasthenia Gravisi Olumsuz Etkileyen Faktörler
Bazı hastalıklar ve durumlar bu rahatsızlığı olumsuz etkilemektedir. Enfeksiyon hastalıkları, uyku bozuklukları, aşırı fiziksel aktivite, regl dönemi, soğuk algınlığı, gebelik, kininli ilaçlar, bazı kas gevşeticiler ve antibiyotikler bunlar arasından en önemlileridir.
Yukarıda saymış olduğumuz durumlarda mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Doktorunuzun söyleyeceği önerilere göre hareket etmek sizin için daha iyi olacaktır. Bu sayede tedavi süreniz de daha kısa hale gelir.
Myasthenia Gravis Tedavisi
Myasthenia gravis hastalığının tedavisi için birkaç yöntem kullanılmaktadır. Bunlar ilaç tedavisi, timektomi, plazmaferez ve imminglobulindir. Doktorunuz bu tedavi yöntemlerinden birini ya da birkaçını seçerek süreci başlatacaktır.
Hastalığın kesin tedavisi bulunmamakla birlikte uygulanan tedaviler ile belirtilerin en aza indirilmesi amaçlanır. Uygulanan tedavi hastadan hastaya değişkenlik göstermektedir. Aynı zamanda hastalığın şiddeti tedavi şeklinde oldukça etkili bir rol oynar. Ağır vakalarda hastanın kolay nefes almasını sağlamak amacıyla solunum makinesine ihtiyaç duyulabilir.
Myasthenia gravis tedavisinde yatak istirahati zorunlu tutulmakla birlikte oldukça önemlidir. Yatak istirahati ile ilaçların etkisi için uygun bir ortam sağlanmaktadır. Hastanın sıvı ağırlıklı beslenmesi de bu dönem için büyük öneme sahiptir.
Myasthenia gravis nasıl bir hastalıktır?
Myasthenia gravis kasların zayıflamasına neden olan bir hastalıktır. Bir tür kas hastalığı olan myasthenia gravis sinir uyarılarının kontrol ettiğiniz kaslara iletilmesindeki bir bozukluk sonucunda oluşmaktadır. İlk başlarda çok fazla belirti göstermeyen bu hastalık ilerlediği takdirde ise şiddetini arttırarak günlük hayatı etkilemektedir.
Myasthenia gravis kimlerde görülür?
Bu hastalık sadece belirli bir kitlede görülmemektedir. Her yaş grubunda ve cinsiyette bu rahatsızlık karşımıza çıkabilmektedir. Kadınlarda 30'lu yaşlardan itibaren görülmeye başlanan myasthenia gravis erkeklerde ise 50'li yaşlardan sonra ortaya çıkmaktadır.
Myasthenia gravis tehlikeli mi?
Bu hastalık ilk başlarda tehlikeli bir rahatsızlık değildir. Ancak tedavi edilmediğinde ve ilerlemeye başladığında hastalığın belirtileri şiddetlenmeye başlar. Bu da nefes alışverişine yardımcı olan kasları etkiler ve solunum güçlüğü çekilmesine neden olabilir. Bu durum oldukça tehlikelidir.
Myasthenia gravis semptomları nelerdir?
Myasthenia gravis hastalığı bazı semptomlarla kendisini göstermektedir. Bunlar uzuvlarda, solunum kaslarında, yutma kaslarında ve gözde güçsüzlüktür. Hastalık ilerledikçe bu semptomların şiddeti git gide artmaktadır.
Myasthenia gravis düzelir mi?
Bu hastalığın kesin bir tedavi yöntemi maalesef ki yoktur. Ancak alanında uzman bir doktor hastalığın belirtilerini ortadan kaldıracak bir tedavi uygulayacaktır. Bu sayede hastalığın kontrol altına alınması sağlanacaktır.
Myasthenia gravis tedavi edilmezse ne olur?
Myasthenia gravis tedavi edilmediği takdirde zaman içerisinde ilerlemektedir. Bu rahatsızlık ilerlediği takdirde bireyin miyastenik krize girmesine neden olur. Bu da hastanın solunum güçlüğü çekmesine ve en sonunda ölümüne sebebiyet verebilir.
Myasthenia gravis hastası kişi ne yememeli?
Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler kabartma tuzundan, et suyu tabletinden, tuz ve tuzlu yiyeceklerden uzak durması gerekiyor. Sık ve azar azar beslenmesi gereken bu kişilerin kızarmış ağır hamur tatlılarından da kaçınması oldukça önemlidir.