Nene Hatun Kimdir? Nene Hatun Hayatı ve Hakkında Bilgiler

Osmanlı’nın Rusya ile yaptığı savaşta yaptığı kahramanlıkla tanınan Nene Hatun’un biyografisi sizlerle. İşte Nene Hatun Kimdir? Nene Hatun Hayatı ve hakkında bilgiler.
Nene Hatun Kimdir? Nene Hatun Hayatı ve Hakkında Bilgiler

Genç yaşında katıldığı savaşta adını tarihin önemli köşelerine yazdırmayı başaran Nene Hatun, fazlasıyla merak edilmekte. Bu yazımızda sizler için Nene Hatun hakkında araştırmalar yaptık. İşte Nene Hatun Kimdir? ve Nene Hatun Nereli? gibi soruların yanıtı.


Nene Hatun Kimdir?

Nene Hatun Kimdir

Nene Hatun 1857 yılında Erzurum'un Çeperli köyünde dünyaya gelen Nene Hatun, 22 Mayıs 1955'de Erzurum'da öldü. Nene Hatun, 93 harbi sırasında gerçekleşen Rus işgaline karşı cepheye katılarak yaptığı cesur hareket ile kendisinin simgeleşmesi sağlanmıştır. Çoğu kişi tarafından genellikle Türk Kadın Kahramanı olarak tanınmaktadır.


Nene Hatun Hayatı

Nene Hatun Hayatı

1857 yılında Erzurum'um Çeperli mahallesinde dünyaya gelen Nene Hatun'un babasının ismi Hüseyin, annesinin ise Zeliha'dır. Doğduğu dönemde Osmanlı'da, büyük savaşlar yaşanıyordu. Osmanlı’nın çöküş içine girdiği zamanlarda dünyaya gelmiştir. Nene Hatun, 20 yaşına basıp aynı köyden Mehmet efendi ile evlendiğinde Osmanlı Ruslara karşı büyük bir savaşın içindeydi.

93 Harbi 1877 yılında başladı. O dönemlerde Rumi takvim kullanıldığı için 1293 yılına denk geliyordu. Bundan dolayı ismi hep 93 Harbi olarak anıldı. Rus akınlarına karşı Osmanlı direnişe geçmişti. Plevne'de bugün bile hafızalardan silinmeyecek bir dirilişe sahne oldu. Kafkaslar'da ise Ahmet Muhtar Paşa'nın namı her tarafta duyulmuştu.

Bütün bu direnişe karşı Rusların ilerleyişinin önüne geçilemedi. Bu ilerlemeyle birlikte Rus kuvvetleri batıda İstanbul-Yeşilköy (Ayestefanos)'a ve doğuda ise Erzurum'a kadar geldiler. İşte Nene Hatun'un bugün bile dillere destan olan hikayesi burada başlıyor. Rus askerleri 8 Kasım 1877'de Erzurum'a doğru harekete geçtiler.

Nene Hatun nereli

Nene Hatun o zamanlar genç bir anneydi. Düşmanın vatan topraklarına girmesini öğrenmesiyle birlikte hiç ikilemde kalmadı. 3 aylık çocuğunu ardında bırakarak, ''Evladım anasız yaşayabilir, ama vatansız yaşayamaz'' düşüncesiyle birlikte Aziziye direnişine katıldı.

Bütün yöre halkı kazma, kürek, sopa, taş, tüfek, kılıç, nacak eline ne geçirdiyse alıp Aziziye Tabyası'na doğru ilerlediler. Bölgede kalan askerlerle birlikte Ruslara karşı büyük mücadele verdiler. Bu mücadele sonucu Ruslar, Aziziye Tabyası'dan uzaklaştırıldı.

Savaş sonrası Erzurum'a yerleşen Nene Hatun, Soyadı Kanununun çıkmasıyla Kırkgöz soyadını kullanmaya başlamıştır.

Nene Hatun'un Mücadelesi Burada Bitmedi!

Nene Hatun'un 4 erkek, 2 tane de kız çocuğu daha dünyaya geldi. 93 Harbi sonrasında Balkan Savaşları, Birinci Dünya Savaşı ile birlikte oğullarından ikisini de cephede şehit verdi. Ancak Nene Hatun ve onun hikayesi 1937 yılında, 93 Harbi gazileriyle yapılan röportajlar sonucu tanındı. O gün bugündür de hafızalardan hiç silinmedi.

Yaşadığı yoksulluk nedeniyle Cumhurbaşkanına Name Hanım ile dilekçe yazarak devletten yardım istemiştir.

2. Dünya Savaşı esnasında birçok zorluğun üstesinden gelmeyi başarmıştır. 1952 yılına gelindiğinde kendisine '3. Ordunun Nenesi' unvanı verildi. 22 Mayıs 1955 tarihinde zatürre sonucunda vefat eden Nene Hatun’un cenazesi, direnişinin sembolü olan yere yani Aziziye Şehitliği'ne defnedildi.

Aynı zamanda Nene Hatun'a 1955 yılında 'Yılın Annesi' unvanı da verildi. Sonuç itibarıyla Nene Hatun, 'vatan sağ olsun' deyip bir an bile tereddüt etmeyen kadınlarımızdan birisidir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.