Türkiye'nin Gastronomi Haritası - Nerede Ne Yenir?
Oldukça zengin bir mutfağa sahip olan ülkemizin birçok şehri, lezzetleriyle ön plana çıkıyor. Türkiye'nin dört bir yanında yemeniz gereken lezzetleri derlediğimiz bu içeriğimiz, nerede ne yiyeceğini düşünenler için şehirlerin mutfakları hakkında bilgi sunuyor.
İşte şehirlerin ön plana çıkan lezzetleri...
İstanbul'da Ne Yenir?
Türkiye'nin en çok turist çeken ve en kalabalık şehri olan İstanbul, birçok farklı kültürden insanın yaşadığı bir yer olduğu için hemen hemen her yörenin yemeklerini bulabilmek mümkün. Özellikle sokak lezzetleriyle yoğun ilgi gören İstanbul'da mutlaka tatmanız gereken lezzetler arasında; balık ekmek, börek, badem ezmesi, simit, nohut pilav, kestane, boza, Kanlıca yoğurdu ve simit İstanbulluların vazgeçilmedikleri tatlar.
İstanbul'un Meşhur Sokak Lezzetleri
Ankara'da Ne Yenir?
Türkiye'de yaşayan hemen hemen herkesin yolunun düştüğü Ankara, hamur işi ve et yemekleriyle meşhur. Birçok farklı yerden göç aldığı için oldukça zengin mutfağa sahip olan Ankara'ya gittiğinizde yemeniz gereken lezzetler arasında ise Ankara tavası, alabörtme, orman kebabı, patlıcanlı et tavası, ayva boranası, bırtlak, hoşmerim ve kabak tatlısı yemeden dönmemeniz yemek ve tatlılardır.
Trabzon'da Ne yenir?
Doğasıyla hayranlık uyandıran Trabzon'da deniz ürünlerinin ve yeşilliğin her çeşidini bulabilmek mümkün. Hamsi ve lahananın baş kahraman olduğu Trabzon mutfağında hamur işinden sulu yemeğe kadar birçok lezzet bulunuyor. Yaylaları, tarihi yerleri ve şelaleleriyle yılın her dönemi kendine çeken ''Trabzon'da ne yenir?'' diye merak ediyorsan eğer; muhlama, Akçaabat köfte, Trabzon pidesi, Laz böreği, hamsili pilav, mısır ekmeği ve karalahana sarması hafızalarda yer edinecek lezzetler arasında bulunuyor.
Gaziantep'te Ne Yenir?
Gastronomi şehri Gaziantep'e gidip de birkaç günde kilo almadan dönen insan sayısı oldukça az. Yemek denildiğinde akla ilk gelen şehir olan Antep, 500'e yakın lezzetiyle adeta Türkiye'nin mutfağı. Hamur işinden et yemeğine tatlısından içeceğine kadar her şeyi bulabileceğiniz Gaziantep, konumu sayesinde farklı kültürlerden beslenerek her damak tadına uygun mutfağıyla ağız sulandırıyor. Sadece yemek yemek için bile gidilen Gaziantep'in en meşhur lezzetleri ise baklava, beyran, lahmacun, kebap çeşitleri, küşleme, içli köfte, şiveydiz, ekşili köfte, katmer, alinazik, menengiç kahvesi ve zahter çayı diye uzayıp gidiyor.
Hatay'da ne yenir?
Uygarlıklar şehri olarak bilinen, çeşitli kültürlerin harmanlandığı ve geçmişi Hititlere kadar uzanan Hatay, mutfağıyla da zengin bir mozaik sunuyor. Kahvaltıdan mezeye kadar yemek adına çok fazla çeşit sunan Hatay, sıcacık insanları ve tarihi yerleriyle de merak edilen şehirler arasında yer alıyor. Yemeğin kültüre dönüştüğü bu şehirde kesinlikle denemeniz gereken tatlar arasında ise künefe, humus, fellah köftesi, Antakya kömbesi, muhammara, zahter salatası, oruk, kağıt kebabı, firik pilavı, sini kebabı, tepsi kebabı, abuğannuç ve tuzlu yoğurt gibi daha birçok lezzet bulunuyor.
İzmir'de ne yenir?
Zeytinyağlı denildiğinde akla ilk gelen şehir olan İzmir, yöresel otları ve balık çeşitlileriyle kendine özgü birçok lezzet sunuyor. Genellikle yiyeceklere koydukları değişik isimlerle sürekli gündem olan İzmir mutfağı, Rum, Arnavut ve Türk gibi birçok ırkın birlikte yaşadığı bir şehir olduğundan dolayı farklı lezzetler sunuyor. İzmir'e gittiğinizde tatmadan dönememeniz gereken lezzetler arasında kumru, lokma, boyoz, şevketi bostan, İzmir köftesi, zerde ve daha birçok yemek bulunuyor.
Konya'da ne yenir?
Sırasıyla Roma, Bizans, Büyük Selçuklu ve Osmanlı devletinin gözde şehri olan Konya, kültürüyle Anadolu'da ön plana çıkan şehirler arasında bulunuyor. Ağırlıklı olarak hamur işine sahip olan Konya mutfağı ise kendin özgü birçok lezzetiyle giden turistlerin beğenisini kazanıyor. Konya'ya yolunuz düştüğünde yemeniz gereken lezzetler arasında ise etli ekmek, fırın kebabı, dilberdudağı, bamya çorbası, Arap köfte gibi yemekler bulunuyor.
Edirne'de ne yenir?
Türkiye'nin Avrupa'ya açılan kapısı olarak bilinen Edirne, Mimar Sinan’ın ustalık döneminde yaptığı Selimiye ve ay çiçeği tarlalarıyla hem fotoğrafçıların hem de turistlerin ilgisini görüyor. Türkiye ile balkanlar arasında bir köprü görevi gören Edirne'de lezzetler oldukça farklı ve diğer yörelerde kolaylıkla tadamayacağınız yemeklerden oluşuyor. İşte yemeniz gereken yemekler; Edirne ciğeri, Trakya elbasan tava, incikli Kırpınarı kebabı, saray usulü ciğer sarma, Osmanlı bademli iç pilav ve Rumeli hünkar beğendi bu lezzetlerin başında geliyor.
Adana'da ne yenir?
Sıcacık iklimi, cana yakın insanları ve tarihi yerleriyle her yerden kendisine turist çeken Adana, birbirinden farklı yemekleriyle de ön plana çıkıyor. Bütün Güney Doğu şehirleri gibi kebap çeşitliliği oldukça fazla olan ve genellikle et ağırlıklı mutfağa sahip olan Adana'da kilo almamak neredeyse imkansız. Adana'ya gidildiğinde kesinlikle yenmesi gereken lezzetler arasında Adana kebabı, lahmacun, şırdan, analı kızlı, sarımsaklı köfte, sıkma, bici bici, şalgam ve taş kadayıf gibi hafızalara kazınan birçok farklı tat bulunuyor.
Afyon'da ne yenir?
UNESCO gastronomi dalında Yaratıcı Şehirler listesine giren guru kaynağımız Afyon, Tunç Çağı'na kadar giden geçmişiyle köklü bir kültüre ev sahipliği yapıyor. Bundan dolayı da oldukça zengin bir mutfağa sahip olan Afyon, her ne kadar az bilinse de birçok lezzet sunuyor. Afyon'un lezzetleri arasında ise Afyon sucuğu, bükme, sakala çarpan çorbası, Arap aşı, kaymak, haşhaşlı katmer ve sucuk döner gibi yiyecekler yer alıyor.
Kayseri'de ne yenir?
Sucuk, pastırma ve mantı dendiğine akla gelen lezzet diyarı Kayseri, Selçuklu'nun en önemli şehirleri arasında bulunuyor. Bu sebeple oldukça köklü bir kültüre ve tarihe sahip olan kayseri, bunun avantajıyla yemeklerinde de çeşitlilik sunuyor. Kayseri'ye gittiğinizde ne yemeliyim diye merak ediyorsanız eğer; mantı, sucuk, pastırma, börek, develi cıvıklısı ve nevzine tatlısı en sevilen lezzetler arasında bulunuyor.
Bursa'da ne yenir?
Osmanlı'nın başkenti ve köklü kültüre sahip olan Bursa, Saray mutfağının en iyi temsil eden şehir. Tarihi mekanlarıyla turistlerin gezmekten zevk aldığı Bursa, sunduğu lezzetlerle de adından sıkça söz ettiriyor. Bursa'da yemeden dönmemeniz gereken lezzetler arasında İskender, Kemalpaşa tatlısı, süt helvası, elbasan tava, cantık ve cevizli lokum geliyor.
Şanlıurfa'da ne yenir?
Peygamberler şehri olarak bilinen Şanlıurfa, bereketli toprakları, misafirperver insanları ve zengin mutfağıyla görülmeye değer bir kültür hazinesi. Acının, baharatın ve etin bol bol kullanıldığı mutfağıyla lezzet avcılarının sık sık uğradığı Şanlıurfa'da tadına bakmadan dönmemeniz gereken lezzetler arasında; Urfa kebabı, şiş ciğer, ağzı açık, borani, bostana salatası, lebeni ve şıllık tatlısı ön plana çıkıyor.
Mersin'de ne yenir?
Adana ile iç içe geçmiş bir kültüre sahip olan Mersin, mutfak bakımından da ortak lezzetlere sahip. Acının, ekşinin ve etin yoğun olduğu Mersin mutfağı, sokak lezzetleriyle de birçok şehirde adından sıkça söz ettiriyor. Mersin'e gittiğinizde nerede ne yenir diye merak edenler için mutlaka tatması gereken lezzetler arasında; tantuni, Tarsus kebabı, batırık, ciğer, içli köfte, humus, cezerye ve kerebiç tatlısı bulunuyor.
Adıyaman'da ne yenir?
Konumundan dolayı tarihte birçok farklı kültürün ve medeniyetin ortak noktası olan Adıyaman, yöresel lezzetleriyle de ön plana çıkıyor. Zengin mutfağa sahip olan Adıyaman'da yenmesi gereken en meşhur lezzetler arasında kahta tavası ve çiğköfte başı çekiyor.
Sokak Lezzetleri: Hangi İlde Ne Yenir?
Türkiye'nin en iyi mutfağı neresidir?
Türkiye'nin mutfağıyla ön plana çıkan şehri Gaziantep'tir. Tatlı ve yemek çeşidi birlikte hesaplandığında 500'den fazla lezzete sahip olan Gaziantep, Türkiye'nin en zengin mutfağıdır.
Türkiye'de en sevilen yemek hangisi?
Türkiye'de en sevilen yemekler arasında; kırmızı et, sarma, kebap, çorba gibi lezzetler yer alıyor.
Türk mutfağı Dünya'da kaçıncı sırada?
50 farklı ülke mutfağının yer aldığı listede Türk mutfağı 17. sırada bulunuyor.
Türkiye'de yenmesi gereken lezzetler nelerdir?
Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de yenmesi gereken lezzetler arasında; fırın sütlaç, ekmek kadayıfı, Antep baklavası, aşure, Maraş dondurması, İnegöl köfte, midye dolma ve mercimek çorbası yer alıyor.