Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş Hakkında 20 İlginç Bilgi!
Neşet Ertaş Hakkında İlginç Bilgiler
25 Eylül 2012 yılında henüz 74 yaşındayken aramızdan ayrılan Neşet Ertaş, 1938 yılında Kırşehir'de dünyaya gelmiştir. Babası Muharrem Ertaş'ın izinden giden Neşet Ertaş Türk halk müziğinin en önemli isimlerinden birisidir. Bu içeriğimizde vefatının 10. yılında Neşet Ertaş'ın bilinmeyen yönlerini araştırdık. İşte Neşet Ertaş'ın bilinmeyenleri;
1. Neşet Ertaş gösterişi seven bir insan değildi. Ne kadar tanınırsa tanınsın kendisini hep halktan biri olarak görürdü.
2. Neşet Ertaş'ın ilk çalgısını annesi Döne Hanım yaptı. Döne Hanım çamaşır tokacına tel takarak ona oynayabileceği oyuncak bir bağlama yaptı.
3. Neşet Ertaş çok küçük yaşta annesi Döne Hanım'ı kaybetti. Annesinin kaybı Neşet Ertaş'ı derinden etkiledi.
4. Neşet Ertaş hapse düştüğünde Yaşar Kemal'in ona yolladığı imzalı İnce Memed kitabının giriş kısmında şu not yazmaktaydı; "Bozkırın tezenesine selam olsun, geçmiş olsun." Daha sonra Bozkırın Tezenesi adında Neşet Ertaş'ın hayatını anlatan bir belgesel çekilmiştir.
5. 14 yaşında İstanbul'a gelen Neşet Ertaş geçimini sağlamak için her türlü işte çalıştı. Neşet Ertaş efsanesi 1957 yılında babasının yazmış olduğu "Neden garip garip ötersin bülbül" adlı türküsü ile başladı.
6. Süleyman Demirel'in cumhurbaşkanı olduğu dönemde kendisine teklif edilen "Devlet Sanatçısı" ünvanını "Herkes bu devletin sanatçısı" diyerek kabul etmeyen Neşet Ertaş halkın gönlünde taht kurdu.
7. Bir anda tanınan Neşet Ertaş, İstanbul'da plaklar çıkarıp konserler vermeye başlamıştır. Şöhret basamaklarını hızla tırmanan Neşet Ertaş kısa süre içerisinde binlerce insana hitap etmeyi başarmıştır.
8. 2 yılını İstanbul'da çalışarak geçiren Neşet Ertaş Ankara'ya taşınmıştır. Artık Neşet Ertaş, sahne hayatına Ankara'da devam etmeye başlamıştır.
9. Şarkı söylediği bir gazinoda Leyla isminde bir kızla tanışan Neşet Ertaş ona ilk görüşte aşık olmuştur. Kısa süre içerisinde evlenen Leyla ve Neşet Ertaş çiftinin iki kız bir erkek çocuğu vardır.
10. Neşet Ertaş'ın Leyla ile evlenmesine babası Muharrem Ertaş karşı çıkmıştır. Hem usta-çırak hem de baba-oğul olan Muharrem ve Neşet Ertaş arasında aşık atışması başlamıştır.
11. İzmir Narlıdere'de askerliğini yapan Neşet Ertaş askerden döndükten sonra 7 yıllık evliliğini bitirme kararı almıştır. Neşet Ertaş ve Leyla Ertaş, anlaşmalı olarak boşanmıştır.
12. Şehir şehir konser vermeye başlayan Neşet Ertaş artık çoğu kişi tarafından tanınıyordu. 1978 yılında Neşet Ertaş'ın parmakları felç oldu ve başka mesleği olmadığı için işsiz kaldı. Tedavi olacak parayı bir türlü denkleştiremedi. 1979 yılında Almaya'daki kardeşinin yanına giderek tedavisini orada yaptırdı.
13. Çocuklarını yanına aldıran Neşet Ertaş Almanya'da mesleğine devam etmeye karar verdi. Almanya'daki Türklerin bulunduğu gazinolarda ve düğün salonlarında şarkı söylemeye devam etti.
14. Çocuklarının eğitimi için 2000 yılına kadar Almanya'da kalan Neşet Ertaş 2000 yılında Türkiye'ye geri döndü. İstanbul'da büyük bir ilgi gören Neşet Ertaş sahne hayatına yeniden başladı.
15. Neşet Ertaş Unesco tarafından yaşayan insan hazinesi olarak kabul edildi. 25 Nisan 2011 tarihinde İTÜ Devlet Konservatuarı tarafından "Fahri Doktora" ünvanına layık görüldü.
16. Neşet Ertaş'ın 7 kardeşi vardır. Neşet Ertaş ailenin ikinci çocuğudur.
17. Neşet Ertaş, vefat etmeden önce Seyhan Hanım ile evlenmiştir. Döne, Hüseyin ve Canan adında 3 çocuğu vardır.
18. Neşet Ertaş, kendisine ait türkülerin sonunda "Garip" mahlasını kullanmaktadır. Neşet Ertaş sazı ile kimseye eşlik etmeyen nadir sanatçılardandır.
19. Neşat Ertaş, 25 Eylül 2012 yılında İzmir'de tedavi gördüğü hastanede prostat kanseri nedeniyle 74 yaşında vefat etmiştir. Ayrıca doğduğu şehir olan Kırşehir'de bazı caddelerin ve okulların adı Neşet Ertaştır.
20. Gönlümüzde taht kuran Neşet Ertaş'ı 10. ölüm yıl dönümünde saygı, minnet ve özlemle anıyoruz.