Nörojen Mesane Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Ciddi problemlere sebebiyet veren nörojen mesanenin nedenlerini, belirtilerini, bitkisel çözüm yollarını ve tedavisini içeriğimizde detaylıca inceledik.
Nörojen Mesane Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Nörojenik mesane ciddi problemlerin ortaya çıkmasına neden olan bir rahatsızlıktır. Bu yüzden de bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Bu içeriğimizde nörojenik mesane nedir, neden olur, bitkisel tedavisi nasıl olur, belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıldır gibi soruları cevaplayacağız.

İşte nörojenik mesane hakkında bilinmesi gerekenler...

Nörojen Mesane Nedir?

Nörojen Mesane

Nörojen mesane, diğer bir adı ile mesane felci olarak bilinmektedir. Merkezi ya da periferik sinir sistemi lezyonlarındaki fonksiyonlarında bozukluklar meydana gelebilir. Bu durumu yaşayan mesaneye nörojenik mesane denilmektedir.

Nörojen Mesane Belirtileri Nelerdir?

Nörojen Mesane

Nörojenik mesane kişinin hayatını olumsuz etkilemektedir. Belirtiler genellikle her hastada aynı şikayetlerden oluşmaktadır. Bu şikayetler istek dışı ve sürekli idrara çıkma, idrara çıkarken yanma, idrar kaçırma ve mesanede sürekli doluluk hissidir.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri kendinizde görüyorsanız sizde de nörojenik mesane rahatsızlığı olabilir. Bu durumda bir an önce doktora görünmeniz ve gerekli tedaviyi olmanız gerekir. Aksi takdirde ciddi problemler yaşayabilirsiniz.

Nörojen Mesane Nedenleri Nelerdir?

Nörojen Mesane

Nörojenik mesane rahatsızlığı birkaç nedenden dolayı karşımıza çıkmaktadır. Bunlar beyin hasarı, beyin tümörleri, Parkinson hastalığı, Demans (bunama), B12 eksikliği, genetik faktörler, travma ve enfeksiyondur.

Saymış olduğumuz nedenler nörojenik mesane oluşumunda önemli rol oynamaktadır. Eğer kendinizde bu rahatsızlığın belirtilerini görüyorsanız ve nedenlerine de sahipseniz mutlaka bir doktora başvurun.

Nörojen Mesane Tanısı ve Teşhisi

Nörojen Mesane

Nörojenik mesane hastalığında belirli inceleme ve muayene yöntemleri vardır. Hastanın şikayetleri eğer nörojen mesane bulguları ile eşleşiyorsa bir takım muayene ve incelemeler yapılır. Muayene, test ve incemeler sonucunda nörojen mesane teşhisi koyulmaktadır.

Nörojen mesane teşhisinde uygulanan bazı yöntemler vardır. Bunlar sırasıyla fizik muayene, anamnez, ürolojik muayene, nörojolik muayene, sistometri inceleme ve ürodinamik incelemedir. Doktor bu yöntemleri kullandıktan sonra hastalığın teşhisini koyacaktır.

Nörojen Mesane Beslenme ve Bitkisel Tedavisi

Nörojen Mesane

Nörojen mesane hastalığında ilk olarak hastanın yaşam kalitesi yükseltilmelidir. Bunun için kişilerin doktorların önereceği şekilde beslenmesi gerekmektedir. Bazı gıdaların tüketilmesi durdurulmalıdır. Aynı zamanda bazı zararlı maddeler tüketilmemelidir.

Genellikle hastalara diyet uygulanmaktadır. Diyette önemli olan husus ise su tüketimidir. Bu nedenle hastaların yeterli miktarda su tüketimi yapması gerekmektedir. Hastalar yatmadan 4 saat önce su tüketimini durdurmalıdır. Bu şekilde mesaneleri boş kalmalıdır.

Nörojenik mesane hastalığında hastaların gece mesanelerinin boş kalması önemlidir. Yeterli su tüketiminin yanı sıra sigara gibi zararlı maddeler tüketilmemelidir. Aynı zamanda kafein içeren içecekler tüketilmemesine özen gösterilmelidir. Bunların yanı sıra beslenmeye dikkat edilmeli ve turunçgiller, domates ve gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır.

Nörojenik Mesane Tedavisi

Nörojen Mesane

Nörojenik mesanenin tedavisinde yaşam şartlarının değiştirilmesinin yanı sıra mesane eğitimine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle mesane eğitimi günlük idrar yapma alışkanlığını düzene girmesini sağlamaktadır.

Mesane eğitimi sonrasında ise pervik taban kas eğitimi verilmektedir. Kas eğitimi oldukça önemlidir. Bu şekilde kasların daha iyi çalışması sağlanmaktadır. Uygulanan bu yöntemler ile eğer hastanın tedavisi ilerlemiyor ise ilaç tedavisi uygulanmaya başlanmaktadır.

İlaç tedavisinde hastanın idrar yapma sorunlarının düzene koyulması gerekiyor. İlaç tedavisinin yanı sıra botoks tedavi uygulanmalıdır. Eğer ilaç tedavi ve botoks tedavi ile bir düzelme görülmüyorsa cerrahi tedavi uygulanmaktadır.

Nörojen Mesanenin Yol Açtığı Sorunlar

Nörojen Mesane

Nörojenik mesane rahatsızlığı bazı ciddi problemlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bunlar enfeksiyon, taş oluşumu, hidronefroz, veziko ve böbrek yetmezliğidir. Bu rahatsızlığa neden olan nörojenik mesanenin bir an önce tedavi edilmesi gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Yetişkinlerde Yatak Islatma Problemi Neden Olur?İdrar Kaçırma Nedenleri ve Tedavisi

Nörojen mesane ne demek?

Nörojenik mesane çeşitli seviyelerde gerçekleşen sinir yaralanmaları ya da hastalıklarına bağlı olarak mesane kaslarının gereken şekilde çalışmaması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.

Nörojen mesane düzelir mi?

Nörojen mesaneye yol açan nedenler kalıcı bir hasara bağlıysa kendi kendine geçmesi mümkün değildir. Bu rahatsızlık doktorunuzun uygulayacağı tedavi yöntemleri sayesinde geçecektir.

Nörojen mesane nasıl geçer?

Nörojenik mesane doktorlar tarafından yapılacak tedaviyle geçmektedir. Doktorlar cerrahi müdahale, botoks tedavisi ve kas eğitimi dışında ilaç tedavisini de uygulamaktadır. Bunun yanında idrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesi için antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır.

Nörojen mesane tedavi edilmezse ne olur?

Nörojen mesane tedavi edilmediği takdirde idrar yolları enfeksiyonları devam etmektedir. Mesanede kalan idrarlar böbreklere geri gider. Bu da böbreklerde kalıcı hasar oluşumuna sebebiyet verebilir.

İdrar kesesi neden tam boşalmaz?

İdrar kesesinin tam olarak boşalmamasının altında yatan birçok sebep vardır. Bunlar üretra darlığı, mesane kanseri, yanlış pozisyonda tuvalet yapma ve nörojen mesanedir. Bu sebepler yüzünden tam olarak idrarınızı dışarı atamazsınız.

İdrar tam boşaltmak için ne yapmalı?

Tuvalet ihtiyacınızı tam olarak gidermek istiyorsanız squat dediğimiz şekilde oturmanız gerekmektedir. Bu şekilde idrarınızı boşalttığınızda mesanenizin tam olarak boşalacağını söyleyebiliriz.

YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum