Nöropatik Ağrı Nedir, Belirtileri Ve Tedavisi Nelerdir?

Sinir sisteminde oluşan hasar sonucu meydana gelen nöropatik ağrı hakkındaki merak edilenleri ve bilinmesi gerekenleri içeriğimizde bir araya getirdik.
Nöropatik Ağrı Nedir, Belirtileri Ve Tedavisi Nelerdir?

Nöropatik Ağrı Nedir?

Nöropatik Ağrı Nedir?

Nöropatik ağrı, beyindeki sinirlerin hasar veya baskı görmesi sonucu ortaya çıkan ağrılardır. İşlevi bozular sinirler yanlış iletimde bulunarak vücudun farklı yerlerinde ağrılara neden olur. İletimin bozulmasıyla normalde ağrı hissettirmeyecek bir uyaran bile şiddetli ağrılara sebebiyet verebilir.

Sinir sistemindeki fonksiyon bozukluğundan dolayı meydana gelen nöropatik ağrı; yanma, batma, acıma, karıncalanma, donma ve elektrik çarpması şeklinde tarif edilmektedir. Bu ağrılar ortada hiç bir sebep yokken ya da normalde ağrıya neden olmayacak uyaranlar nedeniyle bir anda ortaya çıkabilmektedir.

Gerek fiziksel gerekse psikolojik anlamda günlük hayatı olumsuz yönde etkileyen nöropatik ağrılar, kişinin uyku düzenin bozulmasına ve hatta sosyal hayatının kısıtlanmasına neden olabilir. Bazı durumlarda nörolojik ağrılar kişinin gergin bir ruh haline sahip olmasına ve depresyona girmesine sebebiyet verebilir. Ağrının şiddeti ve seyri kişiden kişiye değişkenlik gösterdiği gibi kişide gün içinde farklı şiddetlerde ve saatlerde ağrı oluşması söz konusu olabilir.

Nöropatik Ağrı Nedenleri Nelerdir?

Nöropatik Ağrı Nedir?

Nöropatik ağrı nedenleri arasında diyabet, vitamin eksikliği, kanserler, zararlı toksinlere maruz kalma, zona gibi enfeksiyon hastalıkları, travma yaralanmaları, bağ dokusu hasarları, sinir sıkışması ve metabolik bozukluklar yer alır. Nöropatik ağrının birçok farklı sebebi olabilir. Farklı sağlık problemleri nöropatik ağrılara sebebiyet verebilir.

Nöropatik ağrıya neden olan hastalıkları şu şekilde sıralayabiliriz: böbrek yetmezliği, diyabet, kanser, alkol bağımlılığı, HIV ve AIDS, multiple skleroz ve fibromiyalji nöropatik ağrıların en sık görüldüğü hastalıklardır. Ağrıların iyileşmesi için bu hastalıkların tedavi edilmesi gerekebilir.

Nöropatik Ağrı Çeşitleri Nelerdir?

Nöropatik ağrı çeşitleri arasında periferik nöropati ve santral nöropati bulunur. Ağrının neden kaynaklandığına göre değişen bu iki ağrı türü de kendi içinde farklı gruplara ayrılabilir. Tedavide öncelikle nöropatik ağrı türünü belirlemek oldukça önemlidir.

Periferik Nöropati

Nöropatik Ağrı Nedir?

Periferik nöropati, beyindeki sinir sisteminin zarar görmesiyle meydana gelen ve genelde el ve ayaklarda görülen ağrı, karıncalanma ve hissizlik ile ortaya çıkan nöropatik ağrı türüdür. Rahatsızlık genelde genetik nedenler, enfeksiyonlar, diyabet gibi metobolik sorunlar ve travmalarla ortaya çıkabilir.

Özellikle metobolik sorunlar bu ağrı çeşidinin nedenleri arasında büyük bir kısmı oluşturur. Diyabetik nöropati, periferik nöropatinin en sık görülen çeşitlerinden biridir.

Periferik nöropati tedavisinde ilaç kullanımı, diyabetik nöropati ilaçları, fizik tedavi yöntemleri, elektrot uygulamaları, plazma değişimi ve elektriksel sinir stimülasyonu gibi çeşitli yöntemler bulunur.

Santral Nöropati

Nöropatik Ağrı Nedir?

Santral nöropati, beyinde santral sinir sistemi denilen yerin hasar almasıyla ortaya çıkan ağrılara verilen isimdir. Bu sinir sistemi beyin ve omuriliklerden meydana gelir. Bu tür, beyne alınan hasarlar, travmalar, yanlış cerrahi operasyonlar, beyin hasarı veren hastalıklar nedeniyle oluşabilir.

Nöropatik Ağrı Belirtileri Nelerdir?

Nöropatik Ağrı Nedir?

Nöropatik ağrı belirtileri arasında vücudun çeşitli yerlerinde ağrı, yanma, iğneleme, karıncalanma, üşüme ve donma hissi, bıçak saplanması diye tabir edilen ani ağrılar, normal cilt duyularına anormal tepkiler, hassasiyet ve nedensiz ortaya çıkan ağrılar bulunur.

Nöropatik ağrılar kişiden kişiye farklı şiddetlerde gözlemlenebilir. Hastalar nöropatik ağrıyı tarif ederken genellikle yanma, batma, karıncalanma, donma ve elektrik çarpması gibi terimleri sıkça kullanırlar. Ağrı çok şiddetli olabileceği gibi normal ağrılarda kullanılan ağrı kesicilere yanıt vermeyebilir.

Normalde herhangi bir ağrıya neden olmayacak durumlar veya hafif dokunmalar sonucunda anormal bir ağrı gözlemleniyorsa nöropatik ağrıdan şüphelenilebilir.

Nöropatik Ağrı Tanısı Nasıl Konulur?

Nöropatik Ağrı Nedir?

Nöropatik ağrı tanısında en önemli unsur hastanın anlattıklarıdır. Hastanın ağrıyı doğru bir şekilde tarif etmesi teşhisin konulmasını kolaylaştıran etkenlerdendir. Doktorunuzun size sorduğu soruları yanıtladıktan sonra muayene işleminin yanı sıra kan testi ve EMG (elektromıyografi) gibi çeşitli tetkikler yapılabilir. Veriler ışığında ağrının nedenleri belirlenir ve tanı konur.

Nöropatik Ağrı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Nöropatik Ağrı Nedir?

Nöropatik ağrı tedavisinde ilaçlar, fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri, davranışsal tedavi ve cerrahi yöntemler kullanılır. Kullanılacak tedavi yöntemi nöropatik ağrının türüne ve nedenine göre değişmektedir. Bu nedenle tedavi öncesi tanı sürecinde rahatsızlığın neden kaynaklandığı çözülmelidir.

Nöropatik ağrı tedavisinde önce sıklıkla ilaç tedavisine başvurulur. Nöropatik ağrı ilaçları arasında epilespi ilaçlar, antidepresan ilaçlar, morfin tipi ilaçlar vediyabetik nöropati ilaçları bulunur. Hasarlı bir sinir varsa sinirin onarımı için bazı vitaminler de kullanılabilmektedir.

İlaç tedavileriyle sorun çözülmezse cerrahi ve girişimsel işlemlere başvurulur. Bu yöntemler arasında kordotomi, sinir blokajı, radyofrekans yöntemi ve ağrı pili bulunur.

Nöropatik ağrı iğne tedavisinde ise omuriliğin içerisine bir iğne yardımıyla girilir. Ağrıya neden olan sinir bulunur ve kısa süren bir işlemle bu sinirler yakılır. Bu yöntemle ağrıların çok yüksek oranla yok olması mümkündür. Bu yönteme kordotomi denir.

Sinir blokajı tedavisinde ise ağrıları engellemek için lokal anestezik ilaçlar kullanılır. Bu yöntemle ağrılar geçicide olsa giderilebilir.

Radyofrekans yöntemi ile nöropatik ağrıların neden olduğu sinirler radyo dalgaları ile bozulabilir. Çok sık kullanılan bu girişimsel yöntemle etkili sonuçlar almak mümkündür.

Nöropatik ağrı tedavisi için ağrı pili yöntemi de kullanılır. Kalp piline benzer bu yöntemde omurilik üzerine ağrı pili takılır. Elektrodlarla sinirlere uyarı gönderilir ve beyin yanıltılır, böylece hasta nöropatik ağrılarını duymaz. Maliyetli olan bu yöntem diğer tedaviler işe yaramadığı zaman kullanılır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Trigeminal Nevralji Nedir?Yüz Felci Nedir?
Serebrovasküler Hastalık Nedir?

Nöropatik ağrı için ne yapmalı?

Nöropatik ağrılardan şüpheleniliyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurulmalı, ağrının ardından yatan sebep, hastalık ve sorun bulunmalıdır. Bu ağrılar bazen ciddi sorunların da belirtisi olabilir. Bu sebeple erken teşhis ve müdahale önem taşımaktadır.

Nöropatik ağrı hangi vitamin eksikliğinden olur?

Nöropatik ağrılar vitamin eksikliğinden de kaynaklanabilmektedir. Nöropatik ağrılara neden olan vitaminler arasında B1, B6 ve B12 vitaminleri bulunur. Durumun vitamin eksikliğinden kaynaklandığı belirlenirse hastaya vitamin takviyesi uygulanabilir. Ancak bu takviyenin doktor önerisiyle ve doktorun önerdiği dozda yapılması önemlidir.

Nöropatik ağrı tedavi edilmezse ne olur?

Nöropatik ağrılar tedavi edilmezse kişinin yaşam kalitesini son derece etkiler. Ağrının şiddeti ve sıklığı artabilir, kişi günlük yaşantısında mutsuzluk ve gerginlik yaşayabilir. Ayrıca ağrı farklı hastalıklardan da kaynaklı olabilir. Tedavi edilmezse bu hastalıklar ilerleyebilir, hastalıkların tedavi süreci zorlaşabilir.

Nöropatik ağrıda hangi ilaçlar kullanılır?

Nöropatik ağrılarda epilepsi, antidepresan ve morfin tipi ilaçlar kullanılmaktadır. Tedavide hangi ilacın kullanılacağı nöropatik ağrının türüne göre de farklılık gösterir. Eğer ağrının kaynağı metobolik bir sorun ise öncelikle bunun tedavisi için uğraşılır ve kaynak olan hastalığa yönelik ilaçlar kullanılır.

Nöropatik ağrı psikolojik mi?

Nöropatik ağrılar psikolojik ağrılar değildir, sinir hasarı nedeniyle yaşanan ve gerçekten oluşan ağrılardır. Ağrıların şiddeti ve süresi devam ettikçe kişinin yaşantısı bozulabilir. Bu durum hastanın psikolojisini olumsuz yönde etkileyebilir. Çoğunlukla hastalarda depresyon belirtileri görülebilir.

Nöropatik ağrı için hangi doktora gidilir?

Nöropatik ağrılar genelde sinir sistemindeki bir sorun veya hasardan kaynaklandığı için nörolojinin alanına girer. Nöropatik ağrı yaşayanların hastanelerin nöroloji bölümlerine başvurması gereklidir. Nörologlar hastayı muayene ettikten sonra gerekli tahlil ve tedavileri uygulayabilir.

YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum