COVID-19: Obezite Koronavirüs Riskini Arttırır mı?

Covid risk faktörleri üzerinde yapılan araştırmalar, aşırı kilolu ve obezite hastalarının COVID-19 enfeksiyonuna karşı risk altında olduğunu açıkladı.
COVID-19: Obezite Koronavirüs Riskini Arttırır mı?

Obezite Koronavirüs Riskini Arttırır mı?

Obezite Koronavirüs Riskini Arttırır mı

İlk olarak 2019 yılının son çeyreğinde Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa bir süre içerisinde pandemik (bir kıta veya tüm dünya yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklar) bir vakaya dönüşen yeni tip koronavirüs (COVID-19) en fazla yaşlıları,  altta hastalığı yatanlar, kalp hastaları, diyabet hastaları ve aşırı kiloya bağlı obezite hastalarını etkilediği bilinmektedir.

Obezite Koronavirüs Riskini Arttırır mı

Dünya Obezite Federasyonu (The World Obesity Federation) resmi web adresinden yapılan yazılı açıklamayla kroonavirüs salgınının (COVID-19) aşırı kiloya bağlı olarak gelişen obezite hastaları için ciddi risk oluşturduğunu duyurmuştu. Öte yandan İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (National Health Service-NHS) , yaptıkları incelemeler sonucunda koronavirüs hastalığına yakalanan 3 kişiden 2'sinin obezite hastası olduğunu söylemektedir. 

Obezite Koronavirüs Riskini Arttırır mı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), COVID-19 salgınının uluslararası halk sağlığı konusunda tehlike yarattığı gerekçesiyle pandemi ilan etmişti. Kısa süre içerisinde koronavirüs risk faktörleri üzerinde yapılan araştırmalar, hastalığın hangi bireylere daha çok zarar verdiğini göstermiştir. Tüm bunların yanında araştırmalar koronavirüslerin obezite ile ilgili durumları olan kişilerde daha ciddi semptomlara ve komplikasyonlara neden olabildiğini söylemektedir. 


Neden Risk Altındalar?

Obezite Koronavirüs Riskini Arttırır mı

Yapılan araştırmalar aşırı kiloya sahip bireylerin yeni tip koronavirüse (SARS-CoV-2) virüsünün sebep olduğu COVID-19 hastalığına yakalanma olasılığının daha yüksek olduğunu göstermiştir. Tüm bu araştırmaların yanında koronavirüse yakalanan obez bireylerin bu hastalığı hafif atlatma olasılığı da normal bireylere göre oldukça zor olduğu söylenmiştir. Öte yandan çalışmalar doğrultusunda aşırı kilolu ve obezite hastalığına sahip kişilerin ciddi komplikasyonlara maruz kalma ya da enfeksiyonlardan ölme olasılığının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Aşırı kiloya sahip bireylerin bağışıklık sistemleri sürekli olarak inflamasyonun hücrelere verdiği tahribatı kormaya ve onarmaya çalışmaktadır. Enerjiyi iltihaplanmalara karşı kullanmak, vücudun savunma sisteminin koronavirüs gibi diğer enfeksiyonlara karşı zayıf düşmesine neden olmaktadır. Tüm bunların yanında obez bireylerde akciğer kapasitesi sıkıntılı olduğu gibi altta yatan birçok hastalığı da sahip olabilmektedir. Bunların başında tansiyon ve şeker hastalıkları geliyor.

Obezite Koronavirüs Riskini Arttırır mı
Obezite hastalarının koronavirüse yakalanma riskine karşı dünyanın birçok yerinden gelen açıklamalarda son olarak Fransa Koronavirüs Bilim Kurulu Başkanı Profesör Jean-François Delfraissy, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) obezite oranının yüksek olmasına bağlı olarak salgının giderek artış gösterdiği ve binlerce kişinin hayatına mal olduğunu belirtmişti. Öte yandan bu virüsün son derece tehlikeli olduğunu yeniden hatırlatan araştırmacılar, özellikle aşırı kiloya sahip kişilerin ciddi risk altında olduğunu hatırlatmaktadır. Aynı şekilde İngiltere Ulusal Sağlık Servisi'de (NHS)coronavirüs enfeksiyonuna yakalanan bireylerin üçünden ikisinin aşırı kiloya bağlı olduklarını veya obez olduklarını söylemektedir. Tüm bunların yanında aşırı kiloya veya obeziteye bağlı olarak koronavirüs enfeksiyonuna yakalanan bireylerde yaş kriteri bulunmamaktadır.


Obezite Nedir?

Obezite Koronavirüs Riskini Arttırır mı
Halk arasında şişmanlık veya alışı kilo olarak da adlandırılan obezite, vücutta ciddi ölçüde yağ birikmesi sonucunda ortaya çıkan bir çeşit hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise obezite hastalığını, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlamaktadır. 
Besinlerden alınan enerji miktarı, fiziksel aktiviteler ve metabolizma gibi durumlara bağlı olarak ortaya çıkan obezite hastalığı, tedavi edilmemesi durumunda da ciddi hastalıkların oluşumuna sebebiyet verebilmektedir. İnsan yaşamını ciddi ölçüde kısıtlayan ve yaşam kalitesini düşüren obezite hastalığı kalp başta olmak üzere solunum sistemi bozuklukları, hormon yapısı, sindirim sistemi gibi birçok hayati fonksiyonu ciddi ölçüde tahribata uğratmaktadır. 

Önerilen İçerik: Koronavirüs Risk Faktörleri

Neoldu.com

YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum