Ofis ortamında, göz sağlığını yakından etkileyen belli başlı etkenler vardır. Ortam aydınlatması, havalandırma ve en önemlisi klima bu zararlı etkenlerin başında gelmektedir.
Ofis ortamında uzun süre ekran kullanımı, gözdeki hem göz yüzeyini tahriş eder hemde göz kasarını etkiler. Ekrana uzun süre bakıldığı zaman, göz yüzeyi nemlenmez. Bu durumdan dolayı batma, kızarıklık gibi sorunlar oluşur.
Özellikle ofis ortamında çalışan kişiler, göz muayenelerini kesinlikle ihmal etmemelidir. Hipermetropi, miyopi, astigmatisma, şaşılık, kayma gibi hastalıkları tespit etmek için, yılda 1 kere göz doktoruna gidip muayene olmalısınız.
Göz sağlığınız için, doğru gözlük seçimi çok önemlidir. Kullanacağınız gözlük, ekranla aranızdaki mesafeye göre seçilmelidir. Kullanmak isteğiniz gözlükleri özenle seçin ve yansımaları azaltarak kamaşma şikayetlerinden kurtulun.
Kontakt lens kullanımında dikkatli olmalısınıız. Çalışırken, gözlerinizi kırptığınız sayıda azalma olur ve bu da göz yüzeyinin kurumasını sağlamaktadır. Ekrana bakanlar için kontakt lens yerine gözlük kullanılmalıdır.
Gözyaşı fonksiyonlarını ölçtürmeyi ihmal etmeyin. Uzun süre ekran bulanımında suni gözyaşı damlaları kulanarak şikayetlerin önüne geçebilirsiniz.
Ofiste kullandığınız bilgisayarınızın ekranıyla aranızda 50-60 cm olmalı ve seviyesi gözünüzle aynı olmalıdır.
Ekranın ışık değerini çok parlak kullanmak yanlıştır. Ekranda engellenmesi gereken diğer bir şey, dış ortam yansımalarıdır.
Bilgisayar başında her yarım saatte bir mola verin. Bakış mesafenizi değiştirin, 20 saniye gözünüzü ekrandan başka bir yöne çevirin.
Ekrana bakarken gözünüzü sık sık kırpın ve gözünüzün nemlenmesini sağlayın. Bu sayede gözlerde kuruluk ve aşırı sulanmanın önüne geçilir. Ortamda bulunan klima akımının gözlere doğru olması da gözlerde kuruluk yaratmaktadır.