Burun akıntısı ve boğaz tahrişi, öksürüğe sebep olan başlıca etmenlerdendir. Bol su tüketmek, boğazın tahriş olmasını azaltır ve daha nemli kalmasını sağlar. Üst solunum yolu enfeksiyonu sebebiyle, vücudun sıvı ihtiyacı artar ve su içerek bu ihtiya karşılanır. Günde 2 litre su içmeniz tavsiye edilir ama bu suyu yudum yudum içmeniz gerekir.
Öksürüğün hafiflemesinde ıhlamur, adaçayı, zencefil, nane limon gibi içecekler büyük etki sağlamaktadır. Bitki çayınıza eklenen bal, etkiyi biraz daha arttırmaktadır. Bal tüketmek vücutta bulunan mikroplarla savaşır, hücrelerin yayılmasını geciktirir, bağışıklık sistemini güçlendirir ve iltihapları giderir. Ayrıca boğaz kuruluğunu alır ve öksürüğü azaltır.
Greyfurt, mandalina, portakal, lahana, ahududu,domates,ıspanak, taze fasulye, bezelye ve soğan gibi zengin vitaminlere sahip sebze ve meyveleri tüketerek öksürüğünüzü azaltabilirsiniz. Bu sayede hastalık vücuttan daha hızlı sürede artmaktadır.
Evdeki kuru hava da öksürüğü arttırmaktadır. Yapmanız gereken şey, nem giderici cihazlar ve klima ile evdeki nem seviyesini ideal duruma getirmelisiniz. Evdeki nem,, %30 ve %50 aralığında olmalıdır. Odanızı her gün havalandırın ve önerdiğimiz cihazları uzun süre kullanmaktan uzak durun.
Öksürüğü azaltmanın bir diğer yolu da sıcak bir duştur. Sıcak duşi burundaki salgıları hafifletir ve azaltır. Alerji ve astımdan kaynaklanan öksürüklere de sıcak duş iyi gelir.
Kullandığınız parfüm ve ev temizlik ürünleri boğazı tahriş eder ve öksürüğe sebep olabilir. Her bünyeyi etklemez fakat alerjik bünyelerde çok büyük etkiler gösterebilir.
Reflü sorunu yaşayanların, saat 19.00'dan sonra yemek yemesi önerilmez. Reflüye sebep olan çay, kahve, çikolata ve gazlı içeceklerden uzak durmanız gerekir. Uyurken ise yastığınızı yükseltmeyi ihmal etmeyin.
Evinizdeki küf, kedi ve köpek tüyleri alerjik bünyelerde öksürüğe sebep olmaktadır. Yün atlet, yastık ve halı kullanmayın ve nevresimlerinizi en düşük 55 derecede yıkamaya özen gösterin. Perdeleriniz ve yatak örtüsü alırken de pamukluları tercih etmelisiniz.
Alerjik bir bünyeye sahipseniz, evinizde az eşya bulundurmaya gayret edin. Kumaş eşyalar yerine deri, ahşap ve sentetik eşyalar kullanabilirsiniz. Öksürük, 2 haftadan fazla sürdüğünde zatürre, KOAH, gırtlak veya akciğer kanserinin belirtisi olabilir. Uzun süren öksürüklerde mutlaka doktora görünmelisiniz.
Üst solunum yollarını tahriş eden etkenlerden biri de sigaradır. Solunum yollarını koruyan mekanizmalarda hasar oluşturan sigarayı en kısa zamanda bırakmanız gerekmektedir.