Çocuğunuzu Okulda Daha Başarılı Yapacak 10 Önemli Besin
Çocuğunuzun Okul Performansını Artıran Besinler
Çocukların sağlıklı bir beden ile zihin gelişimi ve okul başarısı için doğru besinleri yeterince tüketmeleri çok önemlidir. Yapılan çalışmalara göre okul çağındaki çocuklarda büyüme, gelişme ve okul başarısı beslenmeyle alakalıdır. Örneğin süt ile yoğurt çocuğun zihinsel gelişimi ve dikkat kabiliyeti üzerinde anahtar rol üstlenirken, kuru baklagiller de daha güçlü bir hafızaya sahip olmalarını sağlıyor. Bizde sizlere çocuğunuzun okuldaki başarısını artıracak tüm besinleri derledik.
İşte çocuğunuzun daha başarılı olmasını sağlayacak besinler;
1. Balık
İçeriğindeki Omega 3 yağ asitleri sayesinde enerji metabolizmasını yönetiyor ve strese bağlı oluşan zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda tam bir iyot kaynağı olan balık, çocuklarda zeka gelişimine yardımcı olmaktadır. Okul çağındaki çocukların haftada 3 kez balık ve türlerinin tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
2. Kırmızı Et
Sığır eti, kuzu eti ve domuz eti de dahil olmak üzere kırmızı et, hepsi bir çocuğun bilişsel gelişimi ve okul başarısı için gerekli olan zengin bir demir, çinko ve B vitaminleri kaynağıdır.
Demir, kandaki oksijenin taşınmasına yardımcı olur, beyin fonksiyonunu ve konsantrasyonunu destekler. Çinko, sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gereklidir ve hafızayı ve öğrenmeyi destekler. B vitaminleri, özellikle B12 ve B6, beyin gelişimi ve ruh hali düzenlemesi için kritik öneme sahiptir.
Ancak, tüm kırmızı etlerin eşit yaratılmadığına dikkat etmek önemlidir. Sosisli sandviç ve sosis gibi işlenmiş et ürünleri, sağlıksız doymuş yağlar ve koruyucu maddeler açısından yüksektir ve sınırlandırılmalıdır.
3. Ceviz, Fındık ve Badem
Bu tür besinler içeriğindeki E vitamini sayesinde beynin etkin ve verimli kullanılmasını sağlamaktadır. Ceviz, fındık, badem zengin bir E vitamini, magnezyum, potasyum ve Omega-3 yağ asit kaynağıdır. E vitamini, beyin fonksiyonlarını geliştirir ve öğrenme kapasitesini arttırır. Magnezyum, stresi azaltır, uyku düzenini sağlar. Potasyum, kalp sağlığını korur ve vücudun hidrasyonunu düzenler. Omega-3 yağ asitleri ise beyin sağlığını destekler, dikkat dağınıklığını azaltır.
4. Sebzeler
Sebzeler, okul çağındaki çocukların günlük beslenmesinin temel bir parçasıdır. Böyle bir yaş grubu için, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kurmak çok önemlidir çünkü bu dönemlerde çocuğun vücut ve zihin gelişimi hızlandığından, enerji ve besin gereksinimleri de artar.
Özellikle ıspanak, pazı, lahana, maydanoz gibi mevsimsel olarak tüketilen besinler folik asit açısından zengin oldukları için beynin gelişimine yardımcı olmaktadır. Sebzeler, çocukların enerji seviyelerini yükseltmelerine yardımcı olurken aynı zamanda vücutlarının gerekli vitamin, mineral, antioksidan ve lif ihtiyacını karşılarlar. Ayrıca, sebzeler içeriğindeki yüksek su oranı sayesinde, çocukların idrarla atık maddelerinin daha hızlı atılmasına yardımcı olur. Bu da vücudun daha rahat çalışmasını sağlar.
Beslenme açısından zengin olan sebzeler arasında brokoli, lahana, kırmızı biber, havuç, domates gibi seçenekler bulunmaktadır. Bunlar, okul başarısını arttıran besinler arasındadır.
5. Süt ve Yoğurt
Süt, vücutta ihtiyaç duyulan kalsiyum ve diğer mineral maddelerin kaynağıdır. Kalsiyum, kemik, diş sağlığının yanı sıra, sinir sistemi, kas fonksiyonlarının düzgün çalışması için de gereklidir. Süt, ayrıca protein, vitamin D ve B12 gibi diğer önemli besin maddeleri de içermektedir. Süt, çocuğunuzun zihinsel ve fiziksel gelişimine katkıda bulunacak, okul başarısını artıracaktır.
Yoğurt da sütün faydalı besin maddelerini içermektedir. Yoğurt, probiyotikler gibi faydalı mikroorganizmaları da içerisinde barındırır. Bu mikroorganizmalar, bağırsak sağlığını koruyan, sindirim sistemi fonksiyonlarını iyileştiren iyi bakterilerdir. Ayrıca, yoğurt, çocuğunuzun bağışıklık sistemini de güçlendirir ve okul başarısını artırmaya yardımcı olur.
6. Muz
Sodyum, potasyum, magnezyum gibi mineraller bakımından zengin olan muz, kas gelişimine ve beyne oksijen gitmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca zihinsel kabiliyetleri de arttırdığı için çocuğunuza günde 1 adet muz yedirmeniz önerilmektedir.
7. Yaban Mersini, Çilek ve Kiraz
Bu tip meyvelerin içerisindeki antioksidanlar stresin önlenmesine ve stresin oluşturduğu zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca sinir hücrelerinin gelişimine de yardımcı olmaktadır fakat bu tür meyvelerin mevsimsel olarak tüketilmesine dikkat etmek gerekmektedir.
8. Yumurta
Yumurta, beyin fonksiyonları için önemli olan kolin ve A, D ve E gibi vitaminleri barındırıyor. Okul çağındaki çocukların hafızasını güçlendiriyor. Yumurtayı haşlayarak ya da omlet gibi farklı şekillerde pişirerek çocuğunuzun bıkmadan yemesini sağlayabilirsiniz.
9. Tam Buğday
Tam buğday, kompleks karbonhidratlar, vitaminler, mineral ve fiber içeren zengin bir kaynaktır. Bu maddeler, beyin fonksiyonlarının düzgün çalışmasını sağlar, uzun süreli enerji verir. Ayrıca, tam buğday, vücudun günlük ihtiyacı olan E vitamini, B vitaminleri, magnezyum ve demir gibi önemli maddeleri de içerisinde barındırır.
Tam buğday ekmek, makarna, kraker vb. gıdalar halinde tüketilebilir. Okul çağındaki çocuklar için, günlük olarak tam buğday gıdaları tüketmeleri, başarılarını artıracaktır.
10. Pekmez
Pekmez, vücudun günlük ihtiyacı olan C vitamini, demir ve bakır gibi önemli maddeleri içerisinde barındırdığı için mutlaka tüketilmelidir. Pekmez, ekmek ve diğer gıdalarla birlikte tüketilebilir. Okul çağındaki çocuklar, günlük olarak pekmez tükettiğinde dikkat süreleri artacaktır. Çocuğun sabah kahvaltıda bir kaşık pekmez yemesi okulda daha başarılı olmasını sağlar.
Hangi besinler okul başarısını artırır?
Okul başarısını artıran besinler arasında; protein, kompleks karbonhidratlar, vitamin ve mineral içeren besinler bulunur. Örneğin çocuğunuzun tam buğday ekmek, peynir, tavuk, yağsız yoğurt, meyve, sebze, badem, ceviz gibi besinleri tüketmesi başarısını artırır.
Her gün aynı yiyecekler tüketilmeli mi?
Her gün aynı yiyecekler tüketilmemeli, çeşitlilik sağlanmalıdır. Farklı besinlerin farklı faydaları bulunur ve çocuğun tüm ihtiyaçları karşılanabilmesi için çeşitli besinler tüketilmelidir.
Beslenme sadece okul öncesi ve okul çağındaki çocuklar için mi önemlidir?
Hayır, her yaşta insanlar için sağlıklı beslenme önemlidir. Ancak okul çağındaki çocuklar için düzenli ve yeterli beslenme, başarılarını ve dikkat sürelerini artırabilir.
Okul başarısını artıran besinler yerine enerji içecekleri tüketilirse ne olur?
Enerji içecekleri, geçici bir enerji verse de uzun süreli bir etkiye sahip değildir. Ayrıca, enerji içecekleri yüksek miktarda şeker, asit ve kafein içerebilir. Bu da uyku kalitesini, dikkat süresini negatif etkileyebilir. Okul başarısını artırmak için sağlıklı besinler tüketilmelidir.