Otomobillerde Konfor Olarak Vazgeçilemeyen Özellikler
Gelişen teknolojiyle birlikte aldığımız araçların donanım özellikleri de değişti. Öncelerden otomatik cam ve airbag gibi özellikler karşımıza seçenek olarak çıkarken artık bu donanımlar standart sunulmaktalar.
ABS, ESP, çekiş kontrol, hava yastığı gibi temel güvenlik sistemleri zaten olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Bunlar hayat kurtaran donanımlar ve mutlaka her araçta olmalı. Fakat bunlara ek olarak sayabileceğimiz bazı sistemler var ki yokluğunda fark edilmeyip, kullandıktan sonra olmazsa olmazınız haline gelebilecek türden.
1 ) Yokuş Kalkış Sistemi
Yokuşlu yollarda hepimizin için dur-kalk yapmak sorundur. Hatta birçok kullanıcı el freni ile kendini garantiye alır. Yokuş kalkış destek sistemini kullanmayan kişi için alışkın olduğu el freni gayet yeterlidir. Yani bu sistem çok da gerekli gördüğü bir özellik değildir. Ta ki kullanıp alışana kadar. ..
Siz ayağınızı frenden çektiğinizde sizin yerinize 2 saniye kadar frenlemeye devam etmesi o kadar keyiflidir ki kullanmayan kişi bilemez. Trafik sorunu olmayan küçük yerlerde ya da düz coğrafyalarda yaşayanlar için gereksiz bir özellik gibi gelse de yoğun trafikli ya da bol yokuşlu yerde yaşıyorsanız mutlaka bu özellik aracınızda olmalı.
2) Otomatik Vites
Manuel vites kullanmanın verdiği keyif bir başka olabilir ama otomatik vitesin verdiği keyfi yabana atmamak gerekiyor. Özellikle İstanbul’ da yaşıyorsanız, işiniz ile eviniz ayrı kıtalarda bulunuyorsa sabah ve akşam trafiğine maruz kalınca manuel vites sebebiyle sol bacağınız debriyaja basmaktan kasılabilir. İşte o zaman neden otomatik vites araç almamışım ya da bunu satıp otomatik bir araç alacağım gibi söylemler dilinizden istemsizce dökülür.
Otomatik vitese önyargılı davranmak için bizden önceki neslin sebepleri vardı fakat otomatik vites teknolojisi de artık gelişti. Daha önceki yazımızda da bahsettiğimiz üzere, yakıt tüketiminizi manuel vitesten daha tutumlu hale getirebilecek ya da inanılmaz hızlı vites geçişleriyle sizin konforunuzu artıracak düzeyde otomatik şanzıman seçenekleri mevcut. Yani manuel viteste ısrar etmenin çok da anlamı yok. Ve şu da bir gerçek ki sizin yerinize vitesi değiştiren birinin olması gerçekten güzel…
3) Hız Sabitleme Sistemi
Uzun yolda araç kullanırken, belli bir süre sonra sağ ayak topuğunuzda bir yanma hissetmişsinizdir. Topuk yanmasının yanında bacağınızda da uzun süre aynı konumda gaza basmaktan dolayı oluşan bir ağrı ile karşılaşmış olmanız da muhtemel. Bu yüzden uzmanlar sizin yerinize bunu aracın yapmasını sağlayacak sistemi geliştirmişler. Sistemi kullanmadan önce yokluğunu hissetmemiş olabilirsiniz. Fakat kullandıktan sonra yukarıda bahsettiğim rahatsızlıkların önüne geçen ve daha uzun süre yorulmadan direksiyon sallayabilmenizi sağlayan sistemi gerçekten seveceksiniz..
Alıştıktan sonra uzun yolculuklarınızın bir parçası haline gelecek sistem aynı zamanda yakıt tüketimi konusunda da size avantaj sağlıyor. Gaza bastığınızda hızlanmanıza engel olmadığı için sollamalarda sıkıntı yaşamıyorsunuz. Aynı zamanda parmağınızın ucuyla hızınızı artırıp azaltabilmek de inanın gerçekten keyifli…
4) Park Sensörleri
Park etmek, özellikle yeni araç kullanmaya başlayanlar için stres kaynağı olabiliyor. “Acaba kurtarıyor mu” düşüncesiyle yavaş yavaş harekete devam etmek sonucunda aracınızın boyasının zarar görmesi işten bile değil. “Köşeleri kestirememek” gibi deyimlerin de sıkça kullanıldığı park aşaması için sensör yardımı almak en akıllıcası. Önde ve arkada olmak suretiyle takacağınız park sensörleri park konusundaki yardımcı pilotlarınız olacaktır.
Yokluğunu hissetmediğiniz bir sistem olabilir fakat bir süre sonra aynaya bakmaya bile ihtiyaç hissetmeyeceksiniz. Hele bir de geri görüş kamerası ile birlikte kullanıldığında dikiz aynasının hükümsüz kaldığını fark edeceksiniz. Eğer hala aracınızda yoksa gayet uygun fiyatlara bulmanız mümkün.
5) Yağmur ve Far Sensörü
Gün çökerken, karanlığa doğru geçiş aşamasında gözleriniz alıştığı için bir süre daha öyle kullanmaya devam edersiniz. Gözleriniz yorulur ama farkında olmazsınız. Fakat farları açtığınızda “Dünya varmış” dediğiniz mutlaka olmuştur. Aynı şekilde tünele de girdiğinizde far açmak ilk anda aklımıza gelmeyebilir. İşte bu sistem, siz farkına varmasanız bile devreye girerek bunu sizin yerinize yapıyor. Hatta bazen devreye girdiğinde “O kadar karanlık olmuş mu?” dediğiniz de oluyor.
Ortam ışığına göre farlarınızın otomatik yanması, yağmurun şiddetine göre sileceklerin hızını ayarlaması tembellik gibi düşünülebilir. Aslında tembellik de sayılabilir ama bu sistemin size kolaylık sağladığı bir gerçek. Alıştığınızda ise far açma tuşlarına en son ne zaman uzandığınızı bile unutabiliyorsunuz.
6) Multimedia Sistemi (Ekranı, Bluetooth ve Haritalar)
“Ortada ekrana ne gerek var? ya da “Navigasyon telefonumda da var.” diyenlerden misiniz? İşte bu multimedia sistemini kullandığınız zaman telefon ile uğraşmak durumunda kalmıyorsunuz. Bu da dikkatinizi telefona mı arabaya mı vermeniz kararsızlığını ve kaza riskini önlüyor.
Harita ve navigasyon için araçta mevcut olanı kullanarak telefonunuzu kullanmanıza gerek kalmıyor. Ayrıca tam yanlış yola saptığınızda gelecek bir telefon ile yol tarifiniz kesilebilir. Bu durum bozulmuş olan sinirlerinizi daha da bozabilir.
Telefonunuzu, bluetooth ile eşlediğinizde ister müziklerinizi dinleyebilir, isterseniz rehberinize erişerek istediğiniz kişilerle konuşmalarınızı yapabilirsiniz. Bu sisteme alışınca arabaya biner binmez ilk iş bluetooth bağlantınızı kontrol edeceksiniz.
Aydınlatma sistemleri ya da masajlı ve ısıtmalı koltuğundan ses sitemlerine kadar listeyi uzatmak mümkün. İhtiyaç ve talepler değişiklik gösterebilir fakat bunlara alışan kişinin yokluğu halinde arayacağı kesin…