Organ Bağışı Nedir, Kimler Organ Bağışı Yapabilir?
Organ Bağışı Nedir?
Organ bağışı, kişinin hayattayken kendi iradesi ile ölümünden sonra doku organlarını başka bir insanın kullanması için izin vermesidir. Bu sadece ölmeden önce yapılması uygun görülen işlem değildir. Kişinin bitkisel hayata girmesiyle aile eğer organ naklinin gerçekleşmesine razı ise ailenin izni dahilinde de organ bağışı gerçekleşir.
Ülkemizde akciğer, kalp, böbrek, akciğer ve pankreas gibi organların nakli gerçekleşmektedir. Ayrıca gözün kornea tabakası, kan ve kemik iliği dokuları da başarıyla naklediliyor.
Kimler Organını Bağışı Yapabilir?
Bitkisel hayata girme ihtimalinde yapabileceğiniz bağışı önceden başvurarak organ bağışı kartı alarak yapabilirsiniz.
Eğer organınızı bağışlamak istiyorsanız söylenenleri yerine getirmeniz yeterli olacaktır. Organınızı bağışlamak için tabi tutulduğunuz testlerde organınızın yeterli olması gerekir. Aksi halde o organın bir başkasına faydası olmayacaktır.
Organ bağışı yapan kişiler, organ bağışı kartını sürekli yanlarında taşımaları gerekir. Tabi bu karttan kimsenin haberi olmaması sizin için iyi olacaktır çünkü birçok organ tüccarı var, onlara kurban gitmemek için kartınızı topluluklar içinde görünecek şekilde taşımayın.
Sağlıklı kişiler de organ nakli yapmaktadır. Hayatlarını tehlikeye atmayacak karaciğer, pankreas parçası ve böbrek nakli de kolay bir şekilde yapılmaktadır. Bağış yapan kişi 70 yaş üstü olmamalıdır. Bu organlar nadir bir şekilde kullanılabilir.
Organ Bağışı Neden Önemlidir?
Organ bağışı hayat kurtarır. Ölmek üzere olan bir hayata tutunmak isteyen birine bağış yaparak o kişinin hayatını kurtarır. Unutmayın size ait bir organınız siz ölünce hayatta olacak ve bir hastaya şifa olacaktır.
Organ Bağışı Yapmak İçin Nereye Başvurulur?
Organ bağışı yapmak için özel hastanelere, devlet hastanelerine, semt polikliniklerine, il sağlık müdürlüklerine, üniversite hastanelerine başvurabilirsiniz. Bu kurumlar tarafından yapılan testler sonucunda organ bağışı yapmaya uygun olup olmadığına karar verilir.
Organ Bağışının Yasal Boyutu Nedir?
29.05.1979 tarih ve 2238 sayılı kanunla organ bağışının yasal boyutu belirtilmiştir. 18 yaşını doldurmuş her insan organlarını bir doktorun onayı ile bağışlayabilir. Organ doku merkezlerine gidip başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Bunun için bazı belgeler gerekecektir. Her bağışın kendine özgü bir başvuru şekli vardır. Gideceğiniz organ ve doku merkezlerinde size detaylı bilgiyi vereceklerdir.
Organ Bağışından Yararlanacak Kişi Nasıl Seçilir?
Bunun kararını Ulusal Organ Nakli Koordinasyon Merkezi verir. Ulusal bekleme listesinde yer alan kişilerin doku uyum oranı, kan grubu ve bekleme listesindeki sırası göre kimin seçileceği belirlenir. Cinsiyet, ırk, din, zenginlik veya fakirlik ayrımına göre seçim kriterleri asla belirlenemez, donörlerin kimlikleri de ailelerin izni olmadan ifşa edilmez. İstenildiği taktirde bütün süreç gizlilik çerçevesinde gerçekleşir.
Hangi Organlar ve Dokular Bağışlanabilir?
Ülkemizde canlı ve kadavradan organ bağışı olmak üzere 2 şekilde organ bağışı yapılmaktadır. Hayatta olan kişilerden yalnızca karaciğer ve böbrek nakli yapılabilir. Kadavradan ise kalp kapağı, kemik, tendon, yüz, el, kol, bacak, uterus, ince bağırsak, akciğer, pankreas, böbrek, karaciğer, kalp gibi organların nakli gerçekleşebilir.
Nasıl Donör Olunur? Donör Olmanın Şartları |
---|
Organ bağışı şartları nedir?
18 yaşını dolduran, akıl ve psikolojik sağlığı yerinde olan herkes organ bağışı yapabilir. Gönüllülük esasına dayalı olan organ bağışında bağışçı olmak için sağlık ocaklarına, özel veya devlet hastanelerinin organ bağışı bölümlerine ya da sağlık müdürlüklerine başvurması gerekmektedir.
Öldükten sonra organ bağışı nasıl yapılır?
Öldükten sonra kullanılmak amacıyla organlarınızı bağışlamak için organ bağış bölümlerine veya TONV (Türkiye Organ Nakli Vakfı)'na başvuru yapabilirsiniz. Burada iki tanık huzurunda öldükten sonra organlarınızın bağışlanmasını istediğinizi beyan ettikten sonra imzalayacağınız organ bağış formu ile birlikte size bir organ bağış kartı verilecektir. Artık öldükten sonra sağlam olan organlarınız kullanılarak yeni hayatlara umut olabilir.
Kimler organ bağışı yapamaz?
Bir kişi sağlığında organ bağışında bulunmuş olsa dahi beyin ölümünün gerçekleşmesi durumunda anne, babası, eşi, reşit olan çocukları veya kardeşlerinin birisi yoksa muvafakati olmaksızın organları ya da dokuları alınmamaktadır.
Organ bağışı acı verir mi?
Birey, organ bağışı anında beyin ölümü durumundadır. Bu durumdayken acı hissetmesi imkansızdır. Ölümden sonra bile kişinin bedenine, yaşayan bir hastaya gösterilen özenin aynısı gösterilmektedir. Bunun için doktorlar mümkün olan bütün çabaları sarf eder.
Hangi organlar bağışlanamaz?
Yüksek oranda yenilenebilir özelliği olan karaciğerin tamamı bağışlanamaz. Bağış yapan kişinin 18 yaşını doldurmuş, kendi kararlarını verebilecek durumda olması gerekmektedir. Bunun dışında tüm organlar bağışlanabilir.
Sigara içen kişi organ bağışı yapabilir mi?
Kronik bir hastalığın olması, kişinin alkol veya sigara içmesi, yaşının yüksek olması ve benzeri nedenler organ bağışı yapılmasına engel değildir. Sigara içen bir birey organ bağışı yapabilmektedir.
Organ bağışı aileye sorulur mu?
Organ bağış kartı olsun veya olmasın beyin ölümü gerçekleşmiş tüm vakaların hepsinde aileler ile mutlaka görüşülür. Bu görüşme organ nakil koordinatörü tarafından gerçekleştirilir. Aile onayı olmadan hiç kimsenin organları alınamaz ve kullanılamaz.
Organ nakli olanlar kaç yıl yaşar?
Canlı böbrek nakli sonrasında hastaların yarısı 25 yıla sağlıklı girerken kadavra böbrek nakili olan hastaların yarısı 10 yıla diyalizden uzak girer. Nakil olan hastaların %80'inden fazlası eski işlerini sürdürebilir.