Ortognatik Cerrahi Nedir, Neden ve Nasıl Yapılır?

Ortognatik cerrahi nedir? Ortognatik cerrahi hangi durumlarda uygulanmaktadır? Merak edilenleri sizin için yanıtladık.
Ortognatik Cerrahi Nedir, Neden ve Nasıl Yapılır?

Ortognatik Cerrahi Nedir?

Ortognatik Cerrahi Nedir?

Basit tanımıyla çene cerrahisi olarak bilinen Ortognatik Cerrahi, çenede doğuştan ya da sonradan meydana gelen yapı bozukluklarının düzeltilmesi için yapılan cerrahi işlemlere verilen isimdir. Tedavi işlemleri ortodontistler ve çene cerrahlarıyla birlikte yapılır.

Genel olarak çene cerrahisi ve çene ameliyatı olarak bilinmektedir. Bu cerrahi tedavi, dişleri taşıyan kemiklerin doğal kemik yapısına uygun olarak düzeltilmesini ve bu şekilde fonksiyon bozukluklarının giderilmesini sağlar. Aynı zamanda çenenin yüze göre olan oranının düzetilmesi için de ortognatik cerrahi kullanılmaktadır.

Ortognatik Cerrahi Neden Yapılır?

ortognatik-cerrahi-neden-yapilir.webp

Ortognatik cerrahi ameliyatı alt ve üst çenesi senkronize hareket etmeyen ve birbirleriyle uyumlu olmayan kişilere, alt çenenin çok ileride, arkada ya da asimetrik olduğu durumlarda uygulanır. Çene iskelet yapısı ileri derecede bozuk olan kişiler bu yöntem sayesinde sağlıklı bir görünüme kavuşur.

Çenedeki yapı bozuklukları doğuştan ve gelişimsel nedenlerle olduğu gibi kaza ve tümör gibi nedenlerle de meydana gelebilir. Bu tür nedenlerden meydana gelen yapısal sorunlar için de ortognatik cerrahi ameliyatları uygulanır.

Bahsettiğimiz bozukluklar hastaya fonksiyonel sorunlar da yaşatır. Çenede meydana gelebilecek yapısal sorunlar sebebiyle çene tam kapanmaz, açık kalabilir. Bunun yanı sıra çiğneme, ısırma ve konuşma gibi günlük aktiviteler hasta için zor hale gelebilir. Bu tür durumlarda vakit kaybetmeden ortognatik cerrahi uygulanmalıdır.

Ortognatik Cerrahi Nasıl Yapılır?

Ortognatik Cerrahi

Ortognatik cerrahide ortodontistler ve çene cerrahları birlikte çalışır. Çünkü çenenin yapısında dişlerin konumu ve sağlığı da önemlidir. Ortognatik cerrahi öncesinde tel tedavisi için uzman doktorlar tarafından muayene ve  planlama yapılır. Planlamada hastadan ölçüler alınır, hastanın fotoğrafları çekilir, gerekli filmler çekilip analizler yapılır.

Diş teli planlaması ameliyat hazırlığına göre çalışan uzman ortodontistler tarafından yapılır. Diş çürükleri ve diş eti tedavilerinin ardından hastaya diş telleri takılır. Ortalama 12 ay süren diş teli tedavisinde dişler istenilen konuma geldiğinde ortognatik cerrahi ameliyatı yapılabilir.

Genel anestezi ile yapılan ameliyatlar kişinin çene problemlerine bağlı olarak ortalama 2 saat sürer. Ameliyat sonrasında doktorun önerisine göre 1 ile 2 gün arasında hasta hastanede kontrol altında tutulmaktadır. Daha sonra ise hasta, 1 hafta boyunca biraz sıkıntı yaşayabilir. Bu durum her ameliyat ya da hastalıkta görülür fakat sıkıntı ya da sorunlar 1 haftayı aşmamaktadır.

Ameliyat öncesinde başlanan ortodontik tel tedavisi ameliyattan sonra 3 ile 6 ay süre ile devam eder. Bu sayede dişlerin yeni çene yapısına daha iyi adapte olması ve dişlerin birbirine iyi temas etmesi sağlanır.

Ortognatik ameliyat sonrası tüm sorun ve sıkıntılar ortadan kalkmaktadır. Çene ameliyatı olan kişilerin ağız sağlığında ciddi oranda düzelme görülür. Isırma ve yüz oranı bozuklukları tamamen düzelir.

Ortognatik Cerrahide Diş Teli Tedavisi

Ortognatik Cerrahi

Ortognatik cerrahi ameliyatı olmak isteyenler "Çene ameliyatında tel takılır mı?" Ortognatik cerrahide diş teli şart mı?" gibi birçok soruyu merak etmektedir. Çene ve dişlerin birbirleriyle olan uyumu çene sağlığı için önem taşır. Bu sebeple ortognatik cerrahide çoğunlukla tel takılması önerilir. Çene düzeltilirken dişlerin de yeni yapıya göre ayarlanması gerekir.

Ameliyat öncesi ortodondik tedavinin planlanması son derece önemlidir. Tedavi planlaması hastanın ameliyat olacağını bilen ortodondistler tarafından yapılmalı ve tedavinin takip edilmesi gerekir.

Dişler ameliyat için hazır hale geldiğinde ortognatik cerrahi işlemi uygulanır. Dişler yeni çene yapısına tam uyum sağlar. Estetik sorunlar ve sağlık sorunları ortadan kalkar.

Ortognatik Cerrahinin Faydaları Nelerdir?

Ortognatik Cerrahi

Çenesinde gelişim sorunları bulunan hastalara ortognatik cerrahi uygulanması birçok yarar sağlar. Hastanın konuşma ve çiğneme fonksiyonları düzelir. Yüz estetiği daha iyi bir görünüme kavuşur ve bu hastanın psikolojisini de olumlu etkiler. Çene eklemine olan yük azalır ve ağrılar diner.

Dişler tam kapanmadığı için yaşanabilecek olan öğütme bozuklukları ortadan kalkar. Bu sayede hasta yiyecekleri daha iyi öğütebilir ve fazla kilo alma sorunu yaşamaz. Ağız açıklığı nedeniyle yaşanabilecek uyku ve solunum sorunları ortadan kalkar. Yine ağız açıklığından meydana gelen diş çürümeleri, ağız kokusu ve diş eti çekilmesi gibi problemler en aza indirilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Çene Eklemi Rahatsızlığı Nedir?Çene Estetiği Nasıl Yapılır?
Çene Düşmesi Nedenleri

Ortognatik cerrahi ne yapar?

Ortognatik cerrahi, çene cerrahisi anlamına gelir. Hastaların alt ve üst çene bozuklukları, ısırma ve çiğneme sorunları ve estetik görünümü için çene ameliyatı yapılır. Çene kemiğinin pozisyonu yüze göre oranlanır ve dişlerin tam ve düzgün kapanması sağlanır.

Ortognatik cerrahi ne kadar sürer?

Ortognatik cerrahi ameliyatları hastanın yapısal sorunlarına göre ortalama 2 saat sürer. Bu süre hastaya yapılacak işlemin zorluğu ve boyutuna göre değişebilir. Ameliyat sonrası hasta 1 ile 2 gün içinde hastaneden taburcu olabilir.

Ortognatik cerrahi kim yapar?

Ortognatik cerrahi çene ve ağız sağlığı gibi iki alanı birden ilgilendirdiği için ortaklaşa yapılır. Ameliyatta ortodonti uzmanları ve çene konusunda uzman cerrahlar birlikte çalışır. Ortodontistler hastayı ameliyata hazırlayan süreci yönetirken, cerrahlar ameliyatta çenenin konumunu doğru pozisyona getirir.

Ortognatik cerrahi zor mu?

Ortognatik cerrahi birçok tekniği ve özelliği olan ameliyatlardır. Bunun için uzman doktorlardan yardım almak gerekir. İşinde iyi olan doktorlar için ameliyat zor değildir. Hasta açısından tedavi süreci uzun olabilir. Ameliyattan önce olan tel tedavisi ve ameliyat sonrası kontroller hastayı uğraştırabilir.

Ortognatik cerrahi sonrası iz kalır mı?

Ortognatik cerrahi işlemleri çoğunlukla ağız içinden yapılır. Yüz bölgesine müdahale edilmez. Ağız içinde olan kesikler düzelir ve herhangi bir iz kalmaz. Dışarıdan görülen bir ameliyat izi bulunmaz. 

Ortognatik cerrahi estetik mi?

Ortognatik cerrahi işlemleri estetiğin alanına girmez. Bu ameliyatlar sağlık sorunları nedeniyle yapılır, hastanın fonksiyon bozukluklarının düzeltilmesi hedeflenir. Düzeltilen çene yapısı ile hastanın estetik görünümü daha iyi hale gelir ama asıl amaç bu değildir. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.