KESE
Saraydakilerin güzellik sırrılarından biri temizlikti. Hamam kültürü nedeniyle de banyoda mutlaka keselenirlerdi ve keselenmek de en doğal peeling'dir.
KOKULU SABUN
Temizlikte sabun en önemli üründür. Saraylıların sabunları mutlaka kokulu olurdu. En kaliteli sabunlar gelirdi ve bunlara eritilip kullanacak kişinin zevkine göre gül veya meyve şekilleri veriliyordu.
SAÇLARI YUMUŞATMAK
Sabun saçları sertleştirdiği için, yumuşatıcı olarak hatmi ve ebegümeci kullanmışlar. Bu bitkileri kaynatınca kıvamlı bir su oluşur. O kıvamlı su bugünkü saç kremlerinden daha etkilidir.
CİLT BAKIMI
Cilt bakımında ise kili çok kullanmışlar. Kilin cildi besleyici etkisi vardır.
CİLT YAĞLARI
Keselendikten sonra cilt kuruyup, buruştuğu için yağları çok kullanmışlardır. Bu yüzden banyodan sonra ince bir tabaka yağ cilde sürülürdü. Böylelikle ciltleri dış etkenlerden korunurdu.
GÜL SUYU
Osmanlı saraylarında gül suyu çok kullanılmaktaydı. Gül suyu yüzü temizler, cildi nemlendirir, kırışıklıkları giderir. Ayrıca cilt hastalıklarına ve yaralara da iyi gelmektedir.
KOKU
Osmanlı sarayında kokular çok önemlidir. Özellikle saray en çok misk ve amber kokardı. Ayrıca şişeleri de, harikulade özel şişelerdi. Üstü mücevherlerle süslenirdi, en kötüsü gümüşten olurdu.
LİMON
En önemli güzellik sırlarından biri de limondu. El ve yüzlerinin beyaz olmasına özen gösterdikleri için beyazlatıcı olarak limon kullanılırdı. Ayrıca limon yüzü besler, gerginleştirir ve yaraları iyileştirici özelliğe sahiptir.
EL VE AYAK BAKIMI
El, ayak ve tırnak bakımı da çok önemliydi. Bunun için susam veya zeytinyağı çok kullanılırdı.
YEMEK YEMEK
Osmanlı'da kadınlar kesinlikle çok yemezlerdi. Özellikle ilkbaharda çok az yenilir, yenilenler de bağırsakları ve kanı temizleyecek sebzeler olurdu. Örneğin, kiraz kanı temizlediği için çok yeniyordu.