Otizm Hastalığı Hakkında Bilinmeyen 20 Gerçek Bilgi
Otizm Hastalığı Hakkında Bilinmeyen Gerçekler
Otizm hastalığına sahip olan insanlarda öğrenme ve algılama geriliği görülmektedir. Otizm hastalığı, genel olarak çocuklukta fark edilmektedir. Sizler için bu içeriğimizde otizm hastalığı hakkında bilinmeyen gerçek bilgileri araştırdık ve listeledik.
İşte otizm ile ilgili ilginç bilgiler;
1. Otizmli çocukların çoğunun ağrıya karşı duyarlılığı azalır, ancak ses, dokunma veya diğer duyusal uyarılara karşı ekstra duyarlı olabilirler.
2. Bazı otizm hastalığına sahip olan insanlar sarılmaktan pek de hoşlanmazlar.
3. Küçük çocukların otizmli olup olmadığını hal ve davranışlarından anlayabilirsiniz. Örneğin bir hareketi biden fazla aynı anda tekrarlıyorsa bu durum onun otizmli olabileceğinin bir göstergesidir.
4. Otizmli çocuklar, epileptik nöbetler, aşırı sinirlenme, öğrenme güçlükleri, anormal tepkiler vermektedirler.
5. Bazı otizm hastalıkları aile de yaşanan depresyon vakaları ile ortaya çıkmaktadır.
6. Otizm ilk başta, "Kanner Sendromu" olarak adlandırılmıştır.
7. Amerika Birleşik Devletleri'nin nüfusunun %20'lik bir bölümü hala aşıların otizme neden olduğunu iddia etmektedirler.
8. Dünyada toplam 70 milyona yakın otizm hastası bulunmaktadır.
9. Otizm teşhisi konulması için en geç yaş 18 olarak belirtilmektedir. Eğer bir insana 18 yaşına kadar Otizm teşhisi konulmadıysa, o kişinin sonrasında Otizme yakalanması düşük ihtimaldir. Otizmin yaş sınırı en az ise 4’tür.
10. Otizmli çocukları korumak için insanlar, çocukların hiçbir zaman yalnız kalmamaları için özel köpekleri eğitmişlerdir. Bu köpekler otizmli çocukları çeşitli tehlikelerden korumaktadırlar.
11. Uzmanlar yeni doğan bebeklerin başlarının anormal derecede büyümesi otizm hastalığına neden olabileceğini iddia etmişlerdir.
12. Erkek çocuklarının kız çocuklarına göre daha fazla otizm hastalığına yakalandıkları bilinmektedir.
13. Otizm hastası olan birinin bakım masrafı oldukça yüksektir.
14. Otizm hastalığı Dünya'nın her yerinde görülmektedir.
15. Otizmli çocuklar diğer çocuklara göre daha fazla soru sorarlar ve daha fazla meraklı olurlar.
16. Otizm hastalığını erken yaşta fark edip erken yaşta tedaviye başlanması hastalığın geçmesi için en önemli yöntem çeşididir.
17. Otizm hastalığının günümüzde de kesin bir tedavisi yoktur.
18. Otizmin en önemli ve iyi tedavi yöntemlerinden birisi de sosyalleşmektir.
19. Otizmli çocuklarda hem zihinsel hem de bedensel gerileme görülmektedir.
20. Otizm hastalığı aynı zamanda genetik bir hastalık çeşididir.
Otizm nedir?
Otizm genelde ilk 3 yaşta başlar ve hayat boyu devam eder. Otizm olan bireyin etrafındaki kişilerle sözel veya sözel olmayan şekilde ilişki kuramaması şeklinde ifade edilen otizm gelişimsel bozukluktur. Basit testler sayesinde otizm tanısı koymak mümkündür.
Otizmin sebebi nedir?
Otizmin genetik olduğu düşünülse de henüz otizm rahatsızlığını taşıyan bir gene rastlanmamıştır. Bu nedenle sağlıksız beslenme, hava kirliliği, zararlı maddelere maruz kalma, kimyasal atıklar, çevresel faktörler otizme neden olabilir.
Otizmliler üstün zekalı mı?
Otizmli bireylerin %70'inde zeka geriliği görülmektedir. Bu bireylerin %10'unda üstün zeka görülebilir. Otizm ile birlikte dikkat eksikliği, duygu durum bozuklukları, hiperaktivite bozukluğu ve epilepsi görülme olasılığı yüksektir.
Otizmli çocuk acı hisseder mi?
Otizmli çocuklar küçük bir dokunuştan ürkebilir fakat acı veren durumlara karşı ise tepkisiz kalır. Bu tepkiler bazı çocuklarda acıyı, soğuğu ve sıcağı fark etmeme şeklinde ortaya çıkar. Bazı kişilerde ise soğuk suyla ellerini yıkarken ağlama, eline bir toplu iğne battığı zaman ağlama şeklinde de görülebilir.
Otizmli çocuğun yüzü nasıl olur?
Otizmli çocukların genelde yüzünün üst kısmı geniş olur. Özellikle fark edilen büyük ve iri gözler, yüzün orta kısmının yanaklara göre daha basık ve kısa olması otizmli bireylerde görülebilecek yüz şeklidir.
Otizm en geç kaç yaşında ortaya çıkar?
Otizmli çocukların %75'inden fazlasında belirtiler 1 yaşlarında başlar. %25'inde ise otizm belirtileri 2 veya 3 yaşında kendini gösterir. Otistik davranışlar, 2 yaşında 1 yaşa göre daha belirgindir. 3 yaşında ise 2 yaşına göre kendini daha iyi belli eder.
Otizm tedavi edilmezse ne olur?
Otizmli bir çocuk tedavi edilmediği taktirde çocuklar asosyalleşir, kendi içine kapanır. Hiç kimse ile konuşmama durumu da görülebilir. Hayatlarındaki en ufak bir sosyalleşmede agresifleşirler, kendilerine zarar verme olasılığı yüksektir.