Otizm nedenlerinden başlamak gerekirse günümüzde hala nedeni belirlenememiş bir hastalıktır. Çevresel faktörler ve genetik özellikler olarak gösterilse de kesin olarak ispatlanmış bir neden yoktur.
Otizm çocuklarda özellikle erkeklerde kızlara oranla daha fazla görülmektedir. Bunun da nedeni bilinmemektedir. Otizmli çocuklarda bazı değişik davranış şekilleri görülür.
Siz de çocuğunuz da bu davranış şekillerini görüyorsanız çocuğunuzu mutlaka bir doktora götürmelisiniz. İşte o belirtiler;- En bilinen belirtilerden bir tanesi çocukların göz teması kuramamasıdır.
- Çocuğa ismiyle seslendiğinizde hiçbir tepki vermemesi.
- Çocukta konuşma problemi vardır. Ya hiç konuşamaz, konuşursa da çok geç ve problemli bir konuşma olur.
- İşaret ile istediği bir şeyi gösteremez.- İletişim problemi yaşarlar. Yaşıtları ile iletişimleri hiç yoktur.- Grup oyunlarına katılmazlar.- Oyuncaklarıyla da oynamazlar.
- Anormal hareketler görülebilir. (sallanma, el çırpma, kanat çırpma gibi stereotipi denilen nedeni belli olmayan tekrarlayan hareketler gibi.)- En önemli belirtilerden biri de temas kurmazlar. Annelerinin kucaklarında bile sakinleşmezler.
Otizmli Bir Bebek Nasıl Davranmaz?- 3 aylık bir bebek; İnsanın yüzüne bakar ve sesine tepki verir.
- 6 aylık bir bebek; Keyiflenir, huysuzlanır ve bunları yeterince belli eder.
- 8-9 aylık bir bebek; El çırpar, baş baş yapar, ne dediği belli olmayan sesler çıkarabilir.
- 1 yaşındaki bir bebek; anne baba der, işaret parmağıyla bir yeri gösterebilir.- 2 yaşındaki bir bebek; 2 kelimeli bir cümle kurabilir. Oyunlar oynayabilir.
Otizm hastalığının bir tedavisi yoktur. Yapılacak tek şey, bireysel ve grup olarak özel eğitim programları hazırlanması, uzman kişilerce uygulanması, günümüzde bilinen tek tedavi yöntemidir. Ek olarak son yıllarda yunuslarla otizm hastası çocuklarının iyileştiğine dair bilgiler dolaşsa da yunusların otizm hastası çocuklarını tedavi ettiği bilgisi yanlıştır.
Yunus terapisi ve otizmle olan ilişkisini inceleyelim;Öncelikle bilinmesi gereken Yunus Terapisi fiziksel ve/veya duygusal sorunları olan insanlarda konuşma ve motor becerilerini geliştirmek için kullanılan bir terapi çeşididir. Son zamanlarda öğrenme güçlüğü, konuşma engelleri Otizm, Down Sendromu, Serebral Palsi ve diğer gelişimsel sorunları bulunan çocuklarda da kullanılmaktadır.
Unutulmaması gerekir ki Yunus Terapisi otizmi ve ilgili hastalıkları tedavi etmez. Ancak doktor yönlendirmesiyle stresi azaltarak, ruh halini iyileştirerek, davranışların değişmesini sağlayarak ve konuşma ve öğrenme becerilerini geliştirerek çocuklara bu yönde fayda sağlayabilir.